Prednosti vremena koje provodimo sami

Postoje brojne prednosti trenutaka koje provodite sami u tišini. Dok vas niko ne gleda možete da oslušnete unutrašnje dijaloge, da jedete začinjenu i jaku hranu, a da se pritom ne brinete za tuđe mišljenje i prevrtanje očima. Možete da radite u pidžami, bez ometanja, emocionalnih i kognitivnih naprezanja. 
Objavljeno: 21. 11. 2019 - 21:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Čak i osobama koje su ekstrovertne ponekad prijaju trenuci kada će se osamiti i raditi šta im je volja. U nastavku pročitajte neke od blagodeti vremena za sebe. Vjerujemo da ćete ove trenutke cijeniti još više.

1. Pokreće radost

Postoje naučna istraživanja koja pokazuju da u trenucima koje provodimo sami, zapravo pronalazimo neophodan mir. Samoća nam pomaže da ublažimo ushićenje, ali i prebrodimo loše periode. Pored toga, ukoliko je naš izbor, ona nas može opustiti, i smanjiti nagomilan pritisak. Psihoterapeut Ejmi Morin poručuje da trenuci u kojima osluškujemo svoje potrebe povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva, te bolje upravljamo stresom. Ona dodaje i da ljudi koji provode vrijeme sami sa sobom, rjeđe pate od depresije.

2. Čini nas boljim prijateljem

Niko ne treba da bude dostupan ljudima u svom okruženju 24 časa, 7 dana u nedjelji. Kada napunimo baterije sami sa sobom, možemo bolje da se povežemo sa drugima. Rezultati jedne studije pokazuju da povremena izolacija utiče na bolji društveni život. Drugim riječima, ukoliko želimo sa prijateljima da provodimo kvalitetno vrijeme, moramo se pobrinuti da ih ne viđamo svakodnevno.

3. Pomaže nam da postavimo jasne granice

Vjerovatno vam se desilo da ste ulazili u veze i odnose, koji su bili sve samo ne zadovoljavajući, samo da biste izbjegli samoću. Jednom kada naučite kako da prigrlite vrijeme za sebe, oslobodićete se negativne energije i to će vam otvoriti prostor da njegujete prave ljubavi.

4. Otvara prostor za pravljenje ciljeva

Vrijeme u tišini pruža mogućnost da razrađujete svoje velike snove, smišljate ideje i načinite male korake u tom pravcu. Imamo običaj da do detalja planiramo vjenčanje ili odmor, ali ne i zdravstvenu njegu ili naredne korake u karijeri.

5. Čini nas boljim roditeljem

Pored već navedenih stavki, samoća u nama budi osjećaj empatije, te ako ste uposlena mama, odvojite vrijeme za šetnju parkom ili čitanje knjige. Na taj način ćete se rasteretiti, skrenuti fokus, i povratiti neophodnu energiju za brigu o djetetu.

6. Pomaže nam da se opustimo i uživamo u tišini

Kada smo sami sa sobom, oslobođeni obaveza, sami upravljamo svojim vremenom i prostorom. Rijetki su trenuci kada se stvarno okrenemo sebi i svom unutrašnjem glasu, bez buke koju stvaraju porodica i prijatelji. Sjetite se da sebi treba da budete na prvom mjestu, i ako je moguće ponekad isključite telefon i druge uređaje koji remete mir. U današnjem svijetu, svi smo hiperkonektovani i živimo život na društvenim mrežama, te trenuci u tišini postaju prava mala oaza, izvan digitalne stvarnosti.

Komentari: 0

Novi komentar