DF najavljuje povratak na ulice

Praznični protesti ili političko blefiranje?

Demokratski front planira da počne ulične proteste od polovine decembra, do kada će čekati da im se pridruži još neka od opozicionih partija, kao i nevladine organizacije, razni pokreti i nezavisni intelektualci, saznaju Dnevne novine iz ovog političkog saveza.
Objavljeno: 22. 11. 2019 - 06:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema nezvaničnim informacijama, rukovodstvo DF-a još nije napravilo konkretne planove budućih protesta, ali se traži nova formula, nešto savremenije i drugačije od do sada viđenog. Postoje predlozi da se za nastupajuće praznike, Novu godinu i Božić, građani nađu na ulicama, a do tada treba pokrenuti partijske infrastrukture. U ovom političkom savezu, vođeni dosadašnjem iskustvom, ne očekuju masovnost na prvim protestima, pa se pominje formiranje više punktova na kojima bi se protestovalo.

Novost bi bila da se mimo klasičnih načina protestovanja ispred nekih državnih institucija organizuje sistem koncentričnih krugova, i umjesto jednog organizuje više protesta u Podgorici, čime bi značajnije bile podignute tenzije, povećane gužve u saobraćaju i osjećaj da se nešto veliko dešava u gradu.

Ipak, povodom eventualnih protesta niko iz ostalih opozicionih partija nije bio spreman da razgovara za medije, iako je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, prije nekoliko dana, saopštio da su počeli “neformalni” razgovori sa nekim opozicionim partijama.

“Ipak mislim da se radi o političkom blefu, jer Demokratski front neće naići na podršku značajnijih partija iz ostatka opozicije”, rekao nam je visoki funkcioner jedne opozicione partije koji nije želio da mu objavljujemo ime.

Na drugoj strani Andrija Mandić, koji važi za ozbiljnog političara, tokom skupštinskog zasijedanja krajem oktobra, rekao je da je za proteste potrebno “mnogo odlučnosti i hrabrosti”, i dodao da vjeruje da će “protestima uspjeti da obore režim”.

“DF iskazuje punu spremnost da poslije svih progona naših političara, posebno sada otvorenog progona poslanika i predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, kao i nemogućnosti dobijanja tehničke vlade, što je dominantno u interesu ostatka opozicije, da predloži svima da izađemo na ulice i snagom naroda oborimo ovaj režim i dobijemo poštene izbore za godinu”, kazao je Mandić u parlamentu.

Iako je Milan Knežević izjavio da bi to trebalo da budu protesti čitave opozicije, očigledno da se Front uzda u svoje birače i njihovu istrajnost u izlascima na ulicu. Javna je tajna da su, i onako slabo posjećeni protesti pokreta Odupri se”, i definitivno propali kada im je DF okrenuo leđa, iako to nikada zvanično nije saopštio. Pitanje je i kako motivisati građane da izađu na ulice, jer, pored, eventualne, nove organizacije i nešto drugačijih protesta, treba ponuditi i cilj.

Ako cilj bude kao i onaj ranije, da se na vlast dođe mimo izbora, uz dizanje tenzija i sukobe sa policijom, malo je vjerovatno da će ti protesti biti masovni. U svakom slučaju, Demokratski front ima iskustva u organizovanju ovakvih manifestacija i kako ističu, spreman je da snosi i odgovornost, a protesti su dio demokratskog iskazivanja nezadovolj stva na šta svako u ovoj državi ima pravo.

URA neće s Frontom, ostali se ne izjašnjavaju

Građanski pokret URA neće podržati najavljene proteste Demokratskog fronta, kazao je nedavno za Radio Crne Gore lider te partije Dritan Abazović.

Abazović je još jednom pozvao opozicionare na aktivan bojkot Skupštine, ali i bojkot parlamentarnih izbora na jesen naredne godine.

Ostale partije se povodom stalnih poziva DF-a na proteste, ali isključivo putem medija i iz skupštinskih klupa, ne izjašnjavaju i smatraju da se ne radi o ozbiljnom projektu koji bi doprinio svrgavanju vlasti.

Komentari: 16

Goran

22. 11. 2019 - 08:24

Pozovite i onog ruskog špijuna iz Beograda da vam drži govor
5 kolonaši

22. 11. 2019 - 09:00

Profesionalni velikosrbi i četnici dosadili više i ukućanima.
Djekna

22. 11. 2019 - 10:54

Dokle vise? Ko ce da im dodje bas me zanima
Oće.

22. 11. 2019 - 12:54

Za 20 eura na dan doći će profesionalni demonstratori velikoserbstva iz okruženja.
Srna

22. 11. 2019 - 10:59

Evo besposlicari opet kuju neke planove
FreeMontenegro

22. 11. 2019 - 10:59

..znaci raja da orgija po ulica, a mini diktatori df-ovaca da orgijaju, riljaju i lochu u kristal.....
Stefo12

22. 11. 2019 - 11:02

Ovi u CV mogu samo da upisu srbovanje i parazitiranje na drzavnim jaslama,vi bi nam drzavu preporodili,pih
Liberal

22. 11. 2019 - 11:03

Planiraju li ovo novi drzavni udar ?
Kleopatra

22. 11. 2019 - 11:12

E sto rade ovi teroristi, dosadili su i bogu narodu
crnogorka

22. 11. 2019 - 11:30

Uzeljeli se koljenica iz Kristala
Koviljka tomic

22. 11. 2019 - 12:04

Blef jedan obicni i nista sem njega, oni nemaju biracko tijelo a ne da organizuju proteste.
Cipsy

22. 11. 2019 - 13:41

Oni ako nijesu nidje rezervisali dje ce za Novu neka tancuju sami sa sobom a narod neka ne zovu.
CRNOGORAC

22. 11. 2019 - 13:55

DJECE DRUGO NO NA ULICE DJE IM JE MJESTO TO IM JE JEGINO MJESTO OSTALO.
DonjiKokoti

22. 11. 2019 - 14:12

Oni kako su krenuli zvat ce nas da idemo sa njima i u Spuz!
NY

22. 11. 2019 - 15:51

Hahahahha, baš tako )))
Prodajem prasice, brlju,satore

22. 11. 2019 - 18:14

Povoljne cene za nasu bracu iz DF-a. Placanje preko bankovnog racuna u Petrogradu da bude sto jednostavnije. Sifra "Chicha"
Novi komentar