Škole u Podgorici nastavni kalendar prilagodile crkvenom

Učenicii podgoričkih škola godinama unazad na dan većih slava Aranđelovdan (21. novembar) i Nikoljdan (19. decembar), pa i oni kojima to nije slava, ili ne pohađaju nastavu ili imaju takozvane skraćene časove, jer je nastavni kalendar prilagođen crkvenom, piše Pobjeda.  
Objavljeno: 22. 11. 2019 - 07:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Međutim, uprave škola to ne priznaju uz tvrdnju kako su nastavnim planom baš u tim danima predviđene druge aktivnosti – dan sporta, dan otvorenih vrata ili nešto treće.

Odgovor djece, s druge strane, je da ne idu u školu “jer je neka slava” ili su im “zbog neke slave” skraćeni časovi, odnosno “zbog neke slave” imaju vannastavne aktivnosti.

Tako je bilo i juče na Aranđelovdan. U nekim školama bili su skraćeni časovi, a u nekim je priređen Dan otvorenih vrata.

U Osnovnoj školi “Štampar Makarije” gdje  Pobjedi je rečeno da je Dan otvorenih vrata organizovan od devet do 11 časova i da je on dio planiranih aktivnosti, kao i da “to nema veze sa brojem odsutnih nastavnika i učenika” zbog slave.

“Mi ovakve aktivnosti planiramo i ranije smo definisali planom i programom da će 21. novembra biti održana ova manifestacija”, potvrdila nam je kratko zamjenica direktorice Vesna Orlandić.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” juče su u okviru Sedmice preventivnog zdravlja organizovana predavanja za učenike od šestog do devetog razreda, a za učenike od prvog do četvrtog priredba povodom Dana dječjih prava.

“Za učenike šestog razreda održano je predavanje predstavnika Crvenog krsta Crne Gore, a za učenike sedmog predstavnika Instituta za javno zdravlje. Učenici osmog razreda pratili su predavanje predstavnika pomenutog instituta na temu “Reproduktivno zdravlje”, predavača dr Sabine Ćatić, a za učenike devetog razreda dr Vilnerina Ramčilović govorila je o “Prevenciji narkomanije i drugih bolesti zavisnosti””, kazala je direktorica škole Svetlana Drobnjak.

Časovi su juče bili skraćeni u OŠ “Maksim Gorki”, OŠ “Radojica Perović”, a u “Pavle Rovinski” su priredili vannastavnu aktivnost. Skraćeni časovi bili su i u Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović” i Srednjoj hemijskoj školi “Spasoje Raspopović”.

Za razliku od glavnog u većini ostalih gradova djeca su nastavu juče pohađala po uobičajenom programu.

Direktor nikšićke Osnovne škole “Ratko Žarić” Vlastimir Medojević kazao je da su se u njihovoj ustanovi u potpunosti pridržavali rasporeda i da su časovi trajali 45 minuta.

“Veliki broj učenika je izostao, ali nastava je organizovana uobičajeno. Tri nastavnika su izostala, ali njih su kolege zamijenili i sve je bilo kao i minulih dana”, rekao je on.

I njegova koleginica Olja Vukotić, direktorica škole “Olga Golović” kaže da je izvjestan broj učenika odsustvovao, ali da to nije bio takozvani nenastavni dan, kakvih je tokom školske godine planom i programom predviđeno pet.

“Nastavu nije pohađao znatan broj đaka, ali to je uobičajeno za 21. novembar, kao i za Nikoljdan. Imali smo i nastavnika koji slave, ali raspored smo na vrijeme prilagodili, kolege koji su slobodni zamijenili su ih i svi časovi su održani”, istakla je Vukotić.

U Baru, se u svim školama nastava odvijala redovno, osim što su u centralnoj gradskoj Osnovnoj školi “Blažo J. Orlandić” bili skraćeni časovi.

Nastava se redovno odvijala i u školama u hercegnovskoj opštini.

Iako veliki broj porodica na području bjelopoljske opštine obilježava krsnu slavu Aranđelovdan, nastava se u osnovnim i srednjim školama uglavnom normalno odvijala.

I u danilovgradskim školama juče je realizovan redovan nastavni plan i program.

Prema riječima Olge Grgurović, zamjenice direktorice Osnovne škole “Vuko Jovović”, učitelji, nastavnici i đaci koji slave Aranđelovdan imali su slobodan dan.

“Oni su se uredno javili sekretarijatu škole i njihovi zahtjevi da odsustvuju sa nastave su ispoštovani. Sve je funkcionisalo bez problema, jer su kolege zamijenili odsutne prosvjetare”, kazala je Grgurović.

I u Osnovnoj školi “Njegoš” u Spužu raspored časova se nije mijenjao, osim što su časovi bili skraćeni na 30 minuta.

Iz Ministarstva prosvjete je rečeno da su u pojedinim školama časovi bili skraćeni, odnosno realizovane slobodne aktivnosti i školske manifestacije kako bi se zbog odsustva dijela nastavnika prevazišao “tehnički” problem u vezi sa organizacijom nastave, te da se ne može tumačiti da se na taj način nastavni kalendar prilagođava crkvenom.

Komentari: 20

Rašo

22. 11. 2019 - 07:50

U ovoj državi može da radi koga je što volja. Nastavni kadar uči djecu kako je kom volja, neko drži predavanja na ekavici, neko na ijekavici, tako da djeca ne znaju kako da govore. Neki i dalje propagiraju srpstvo i ne poštuju Crnu Goru. U Srbiji djeci u školama ne dozvoljavaju da koriste ijekavicu već ih opominju. Kod nas sve može. Žalosno. H
@Rašo

22. 11. 2019 - 13:13

Tako je kad smo ....... i beskicmenjaci.
AFŽ

22. 11. 2019 - 15:58

Mora da se Amfikus Blaženopočivši silno obradovao! Ovo "prilagođavanje" je direktan odgovor na Zakon o vjerskim zajednicama! "Viđela žaba konja đe se potkiva, pa digla nogu!" Kad Amfiju ne možete ništa, ne možete ni njegovim izmećarima! Mrdnite, ako smijete!
gost

22. 11. 2019 - 08:39

Drzava je definisala slavu kao neradni dan. Dakle, ako roditelji praznuju slavu, praznovace i djeca. Ako je odsutno mnogo djece iz skole, nema smisla ni drzati casove, jer jedino sto mozes je da ispitujes one koji su prisutni, nova predavanja se ne mogu drzati zbog tolliko odsutnih. Dakle, ako je drzava prihvatila slavu, moraju i skole prihvatiti da toliko djece odsustvuje na dvije-tri slave sa najvise vjernika. Po meni je ovo pragmatican stav skola, nikako za kritiku.
ISTINA

22. 11. 2019 - 09:40

Istina za gosta, u CG nema vjernika to je sve pomodarstvo na o ruk uvezeno iz srbije sa njihovom sektom.
gost

22. 11. 2019 - 10:02

Sve to znam, i potpuno se slazem. Ni ja sam nijesam vjernik, nikad do sad nijesam koristio slobodan dan za slavu, ali ako je drzava zakonom regulisala slavu kao neradni dan, i ako u skoli umjesto 30tak djaka u jednom odjeljenju, juce dodje 8 (tacan podatak), onda nema smisla drzati casove toga dana... To je moje misljenje, a skole su to iskoristile da obiljeze na neki drugi nacin, sto je pragmaticno.
Dijaspora

22. 11. 2019 - 13:21

Sjecam se za Božić ili slavu, niko u crkvu bez pođekoja famelja i moji. Bili smo za sprdnju, sada od tih koji nam se sprdaše nemožeš uć u manastir ili crkv
Baba

22. 11. 2019 - 11:34

Pobrkao si druže-vjerski praznik nije Državni.Ako je iz svakog pojedinačnog razreda malo prisutnih, spajaju se, obnavljaju gradivo, razgovaraju (tema napretek). Ko zna, ima što da radi. Ovako su svi vjernici, samo što neko slavi kući, a neko u školi. A možda je u tome kvaka- da svi budu vjernici. E, neće moći!!!
Baba

22. 11. 2019 - 09:00

Zakonom je jasno regulisan (ne)rad u vrijeme vjerskog praznika koji je lični i porodični čin. Škole nijesu ustanove vjeronauke, pa te rukovodioce škola koje izmišljaju skraćivanje časova i vannastavne aktivnosti treba jasno instruirati i u tom smislu. Djeca dovoljno trpe svakovrsno "nasilje" , a ovo im je stvarno suviše. Nastavnom kadru u dane praznovanja se nalazi zamjena, a djeca koja toga dana slave, opravdano odsustvuju. Što je nejasno?
prof.

22. 11. 2019 - 09:17

Pretvorismo Crnu Goru u religiskku državu. Đaci prave robote a srpski vrač ih vaća u srednji vijek.
Senator

22. 11. 2019 - 12:35

Jeli bolje da djeca slave Slavu i postuju Boga i Njegove zapovijesti ili da idu da se drogiraju, piju alkohol, tuku, edukuju u 13 godini o "bezbjednom s**su" i slicno. Ljudi, da li smo svjesni da ovoj djeci samo Bog moze pomoci da budu bolji od nas, a da mi treba u tome da ih podrzimo a ne da ih vucemo nazad na drustveno dno u kome dominira Pink i Hapy televizija
Potpitanje

22. 11. 2019 - 14:44

Je li bolje da djeca i ljudi žive u imaginarnom strahu od božje kazne ili da budu slobodni da uče i stiču nova saznanja i bolje razumiju svijet oko sebe bez toga straha.
ISTINA

22. 11. 2019 - 15:01

Senatore, zaboravio si da dodaš da ih na društveno dno vuče i sekta od srbijanske crkve i to najjače.
bosiljka

22. 11. 2019 - 13:01

Kakve veze ima Aranđelovdan sa školom? Hoćemo li se napokon izjasniti da li smo sekularna država ili pravoslavna džamahirija! Kako bi ste reagovali ako bih za svoje dijete tražila 29. Novembar kao slobodan dan, jer smo ateisti i eto slavimo ga na neki način (doduše bbez prasići i jagnjići i bez krvoprolića). Naravno da bi postojala čitava rasprava o mom predlogu jer ateisti i antifašisti su u Crnoj Gori marginalizovana grupa!
Srami se drzavo !!

22. 11. 2019 - 13:19

Kako bi bilo smjeniti direktoe pa neka im umjesto drzave platu daje SPC ? Imaju li ostale vjeroispovjesti pravo na svoje religijski znacajne dane ? Ili bolje odvojiti drzavu od crkve. neka osnuju svoje crkvene skole.
Andro

22. 11. 2019 - 13:47

Šta ima loše u tome da budeš vjernik? Je li loše da postiš da sačuvaš zdravlje, je li loše da se ne seksaš u 14-oj godini i time dramatično povećaš rizik od karcinoma materice i od polno prenosivih bolesti? Je li loše da se moliš Bogu kad su naučnici dokazali da je molitva najjača od svih energija(ne ruski,ne kineski već njemački i američki naučnici)? Je li loše da ne reaguješ na uvrede na prvu loptu ili da se i dalje ubijamo zbog mrkog pogleda? Je li loše da nam materijalne vrijednosti ne budu na prvom mjestu ili da i dalje zavidimo,budemo gramzivi i van svake mjere u sticanju svega i svačega i da nam djeca idu u svijet kriminala jer realnim platama ne mogu da žive taj ideal koji im se odasvud nameće? Je li loše da omladina bude smirena ili trebamo da puštamo omladinu da divlja 300 na sat po putevima i gine na svakom ćošku svaki dan? Dakle vjera je prijatelj života a neprijatelji života su pohlepa,gramzivost,zavist i bahatost jert guraju pravo u bolest i smrt.
Alkotest

22. 11. 2019 - 14:53

Ti Andro zbilja imaš fantastičan kapacitet vjerovanja kad vjeruješ u sve te nebuloze koje si nabrojao. Da nemaš toliki kapacitet, znao bi a ne vjerovao da su se silni ratovi vodili upravo zbog vjere, znao bi da kriminaliteta nije pošteđena ni crkva uz sva moguća zataškavanja, znao bi da ta omladina koja divlja je vjerovatno religiozna kao i ona koja ne divlja. Ali kad čovjek vjeruje on samo filtrira informacije koje želi da prihvati. Lakše mu je da ga drugi vodi kroz život jer nema vjere u sopstvene sposobnosti pa se obraća nekoj višoj sili, Bogu da mu riješi što on ne može.
Bodin

22. 11. 2019 - 15:55

[email protected] se u potpunosti slazem sa tobom,najvise ratova se upravo vodilo zbog vjere od kada se crkva podjelila na istocnu i zapadnu,da ne pricam o ratovima protestanata i katolika.Isto tako su i arapi daleko zagazili u evropi "da sire vjeru".Najobicniji izgovor za krvoprolice i sirenje carstava i moci djelovanja.Covjeka su zapalili zato sto je rekao da je planeta okrugla,pa i da je slagao to nije razlog da ga neko zapali i sta bi Isus rekao na taj cin bozje crkve.Sto se tice sexanja u 14 godini to je glupa prica i nema veze sa religijom nego sa kucnim vaspitanjem i moralom pojedinca.Mozda bi Andro trebao da ide kod Pahumija na cas sexologije :-).
NY

22. 11. 2019 - 16:05

Nije pitanje vjere ili nevjere. Pitanje je nastave u skolama. Meni licno ne smeta, a mislim da ne bi trebalo nikome da smeta, kad neko ne dodje u skolu za vrijeme slave bilo kojeg vjerskog praznika, bilo koja vjera da je u pitanju. To je njegova licna stvar i tu se ne smije mijesati. Ali zakonom su predvidjeni oficijelni vjerski praznici kad I koliko dana, i to je to.
joko

23. 11. 2019 - 19:18

Sutkinju. koja je odmerila kaznu za Nikevičku, kao da je savjetovala njucava Nensi.
Novi komentar