Bogdanović: Zajedno ćemo kreirati kulturne ponude za sve posjetioce durmitorskog kraja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u posjeti opštinama Šavnik i Žabljak, tokom koje se sastao sa lokalnim rukovodstvom i predstavnicima ustanova kulture, saopšteno je iz Ministarstva kulture.
Objavljeno: 22. 11. 2019 - 18:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Tokom posjete, više riječi bilo je o aktuelnim i budućim projektima, pri čemu su posebno naglašene tekuće konzervatorsko-arheološke mjere na lokalitetima sa stećcima. Kako je istakao ministar Bogdanović, te aktivnosti su i prioritet kada su u pitanju mjere iz oblasti kulture na durmitorskom području.

Tokom susreta sa predsjednikom Opštine Šavnik Mijomirom Vujačićem i njegovim saradnicima, više riječi bilo je o ulaganjima u objekte kulture na tom području. U tom kontekstu, naglašeno je kako je nedavna obnova Kuće Pekića bila uspješna, tim prije jer su u njoj već održane i prve umjetničke smotre. Ipak, kako je naglasio ministar Bogdanović, u narednom periodu potrebno je osmisliti dodatne programe, kako bi taj objekat bio valorizovan u potpunosti", piše u saopštenju.

Razgovarano je i o inicijativi za adaptaciju kuće Novice Cerovića, pri čemu je naglašeno kako je Ministarstvo kulture u potpunosti spremno da podrži pomenuti projekat.

"Tokom razgovora sa predsjednikom Opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem i rukovodiocima lokalnih ustanova kulture, u fokusu su bile tekuće aktivnosti u Barama Žugića i Novakovićima, gdje su u toku mjere na konzervaciji nekropola sa stećcima. Vlada Crne Gore, kako je kazao ministar Bogdanović, u navedene je aktivnosti tokom dvije posljednje godine uložila 30 hiljada eura, što će biti nastavljeno i u periodu koji slijedi", navedeno je u saopštenju.

Bogdanović je predložio rukovodstvu Opštine Žabljak da razmotri inicijativu o uspostavljanju muzeja posvećenog kulturi i istoriji durmitorskog kraja, što bi - kako je naglasio - naišlo i na podršku Ministarstva kulture.

Tokom posjete Žabljaku i Šavniku, Bogdanović je poručio rukovodstvu lokalnih ustanova kulture da pripremaju i konkurišu projektima kod Ministarstva kulture, pri čemu je predložio i da u njihovu realizaciju bude uključen što veći broj lokalnih umjetnika.

"Tokom današnjih posjeta, posebno smo govorili o tekućim projektima - u prvom redu onim koji teku u kontinuitetu, a tiču se arheoloških i konzervatorskih mjera na više lokaliteta sa nekropolama stećaka. Samo u posljednje dvije godine u tu svrhu uložili smo 30.000 eura i sigurno je da ćemo i dogodine nastaviti sa tim mjerama. Sa današnjim sagovornicima saglasio sam se kako radovi na svim lokalitetima moraju biti obavljeni što temeljnije.

Uz to, moja današnja poruka je i da u potpunosti stojimo na raspolaganju lokalnim ustanovama kulture - ovdje smo bili i kako bi ih motivisali da nam prijave svoje projekte i da zajedno radimo na kreiranju kulturne ponude kao dodatnog segmenta namijenjenog ne samo lokalnom stanovništvu, već i sve brojnijim posjetiocima durmitorskog kraja" - izjavio je ministar Bogdanović nakon današnjih posjeta.

 

Komentari: 0

Novi komentar