Pobjegla na današnji dan prije godinu

Branka Milić tačno godinu u ambasadi Srbije, dvije države ne uspijevaju da riješe njen slučaj

Jedna od optuženih u slučaju pokušaja terorizma Branka Milić tačno godinu dana se nalazi u ambasadi Srbije gdje je 23. novembra 2018. pobjegla sa sudjenja a vlasti dvije drževe nijesu uspjele da riješe taj slučaj.
Objavljeno: 23. 11. 2019 - 00:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Ministartsva vanjskih poslova je prije dva dana portalu Standard saopšteno da će status Branke Milić ostati nepromjenjen sve dok novi ambasador ne bude zvanično postavljen kao i da je procedura za davanje akreditiva Vladimiru Božoviću u toku.

Branka Milić osudjena je prvostepeno na tri godine zatvora, po optužnici za terorizam u pokušaju.


Njoj sud nije ukinuo pritvor, odnosno uopšte se nije izjašnjavao o njenom pritvoru, tako da se ona i dalje nalazi u ambasadi gdje je našla utočište nakon što je svojevoljno napustila sudjenje nezadovoljna nalazom vještaka o njenom zdravstvenom stanju i odlukom suda da odbije zahtev za njegovo izuzeće.

Ona je u medjuvremenu  u ambasadi štrajkovala gladju a jednom joj je i pozilo kada je morala da interveniše služba hitne pomoći. Ona je posljednjih dana bila u fokusu javnosti nakon što u Ambasadi Srbije nijesu dozvolili njenom advokatu da unese tehniku za snimanja, jer je to kako su rekli zabranjeno. Ona je trebalo da bude saslušana putem video bima u jednom parničnom postupku koji je pokrenula pred sudom u Novom Sadu.

Vlasti dvije države nijesu, medjutim, punu godinu  uspjele da riješe pitanje statusa Milićeve. Nadležni organi Crne Gore nijesu tražili izrućene Milićeve već su tražili dozvolu za ulazak u prostorije ambasade u skladu sa nacionalnom potjernicom po naredbi Višeg suda u Podgorici.

Ministarstvo vanjskih poslova 29. novembra, prošle godine, uručilo je ambasadoru Srbije notu, sa zahtjevom da se omogući ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije Ambasade, ali odgovor nijesu dobili.

Ministra spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić je, pak, rekao da ne  mogu uskratiti boravak državljaninu Srbije u zgradi ambasade. Poručio je i da  da Crna Gora u okviru svojih institucija treba da riješi slučaj Branke Milić, a da je na Srbiji da u tom slučaju pomogne razmenom obaveštajnih podataka i informacija

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je više puta rekao   " da ne vjeruje da će ambasada Srbije držati bjegunca u svojoj zgradi".

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je nekoliko puta tokom trajanja sudskog postupka ustvrdio da je bjeksto Branke Milić bilo organizovano te da je zloupotrebila institucije kao što je Mitropolija crnogorsko-primorska, zbog čijeg su autoriteta vjerovali da će se optužena redovno javljati sudu. „Zloupotrebljena je, očigledno, i Ambasada Srbije u Crnoj Gori i sjajni ljudi koji su tamo, a među njima i veliki prijetelj Crne Gore, ambasador (Zoran) Bingulac“, rekao je na jednom od sudjenja specijalni tužilac.

https://portalanalitika.me/clanak/321188/bilo-je-slucajeva-slicnih-branki-milic-drzave-razlicito-reagovale

Stručnjak za medjunarodne pravo prof.dr Miloš Vukčević rekao je u ranijem intervju za Portal Analitika da je je u uporednom pravu bilo slučajeva sličnih Branki Milić, koja se od pravosudnih vlasti krije u Ambasadi Srbije, te da su države različito reagovale.

„Diplomatsko pravo kao najoštriju mjeru predvidja i mogućnost da se diplomatsko osoblje i šef misije proglase persona non grate, i da se od njih zahteva da napuste zemlju,  pa čak i do toga se prekinu diplomatski odnosi. To su krajnje  mjera koja se primjenjuje u nekim izuzetnim, rekao bih vanrednim  okolnostima,  što u ovom slučaju nijesu. Vjerujem da će Crna Gora i Srbija naći načina da diplomatskim putem, bez zaoštravanja odnosa riješe ovaj problem“, rekao je tada Vukčević.

 

 

Komentari: 10

timestar

23. 11. 2019 - 07:35

Besplatan smještaj i hrana,plaćaju poreski obveznici Srbije.
AFŽ

23. 11. 2019 - 15:54

Hmmmm za devet mjeseci nikakve novosti! A jakešna je Branka! A Bingulović bi ga u među napravio! Mora da je do Branke; koristi opremu za ronjenje, Specijalnih jedinica! U međuvremenuj diše na škrge!
1 godinu s Bingulcem

23. 11. 2019 - 12:09

Vise joj kazne ne treba . Miljivoje je za njega andio .
Veselin

23. 11. 2019 - 12:23

Nema agremana za Bozovica, dok je Milic u Ambasadi. Kratko i jasno. I diplomatski. Da li je tako Darmanovicu?
ogroman

23. 11. 2019 - 13:21

Kako to da Nisicanin Bozovic moze imati dvojno drzavljanstvo i jos ga postavljau za srpskog ambasadora a onome Popovicu iz SNP-a su svojevremeno uzeli CG pasos ? Znaci zakon kako za koga i ko je blizi vlasti moze sve . Dusko Knezevic ni sam ne zna kolkko pasosa ima . E tako je sve u Maljitezi .
Srbija do Kosova

23. 11. 2019 - 14:25

Po osnovu čega je ona kljusina bliža vlasti od ćelavoga?
Malezez

23. 11. 2019 - 16:55

Ni centa više! Samo do Kosova!
Jopet

23. 11. 2019 - 15:49

Miroje te laže sa smijehom, Branka laže suze prosipljući; niko krupno ka' Srbin ne laže!
Šnjego

23. 11. 2019 - 16:54

Oj Zorane, zasuči brkove, da ti metnem kilu kačamaka! ILI: Vino pije Zorane Bingulče, sa Brankicom, od SAO Đevojkom, pak govori doratu konjiću: Trinke i ti, majne libe kljuse: $utra ćemo na daleke štrase!
Goran

24. 11. 2019 - 08:24

Beće ovu gubu ni Srbijanci, pametni ,vide kakvo je zlo, treba i da istrune u ambasadi!
Novi komentar