Francuska ambasadorka: Nijesmo protiv politike proširenja, francuski non paper da djeluje motivišuće

Francuska na čelu sa predsjednikom Emanuelom Makronom nije protiv politike proširenja i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji, poručila je u intervjuu za NOVU M ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.
Objavljeno: 23. 11. 2019 - 18:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ne postoji, ističe, nikakav veto sa francuske strane. Ambasadorka je kazala i da non-paper zvaničnog Pariza treba da djeluje motivišuće na našu zemlju da nastavi sa započetim poslom, ali i da su odnosi Francuske i Crne Gore veoma dobri.

 “Najprije bih željela da vam kažem da predsjednik Makron nije blokirao članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije. Naime, ne radi se samo o Francuskoj, tu je bilo još država koje su podržale njegov stav. Francuska nije protiv politike proširenja na zemlje Zapadnog Balkana. Jednostavno smatra da je za to neophodno još vremena. Dakle, proces postoji, poruka nije da se stavlja tačka na proširenje, jednostavno riječ je o tome da trenutno nije bilo konsenzusa na ovu temu i ističem da ovdje ne postoji veto sa francuske strane. Još jedna stvar je da su neke zemlje smatrale da Sjevernu Makedoniju i Albaniju ne treba posmatrati u paketu već treba imati odvojen pristup“, rekla je ona.

Komentarišući tzv. Non-Paper Francuske u kom se traži nova metodologija u prustupnom procesu, i podrazumijeva nove principe, ona je rekla da je upravo taj dokument dokaz da se Francuska zaista interesuje za politiku proširenja i da želi da se dođe do konkretnih rezultata.

„To je radni dokument za EK i Francuska želi da se u okviru tog dokumenta pronađe jedan poseban status za Crnu Goru i Srbiju“, rekla je ona.

 To, ističe ambasadorka Tudik, potvrđuje da predsjednik Francuske Emanuel Makron nije protiv uključivanja našeg regiona u evropsku porodicu.

 „Naprotiv, on smatra da Zapadni Balkan ima svoje mjesto u okviru Evropske Unije i dokaz za to što smo nedavno imenovali međunarodnog tehničkog eksperta pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore koji će raditi na poglavljima 23 i 24. Još jedan put napominjem- Francuska nije protiv politike proširenja“, rekla ambasadorka.

 Ona je dodala de tim dokumentom želi da pregovarački proces bude manje birokratski i da se kroz pregovarački proces osjete koristi za građane i konkretni rezultati.

„Želimo da bude više pragmatičan, da ima više uticaja na građane, odnosno da je vidljiviji. Upravo je i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević rekao da je taj dokument negdje nova mapa puta za Crnu Goru i da je to dobra stvar“, rekla je ona.

 Ambasadorka je rekla i da su odnosi između dvije zemlje  vrlo dobri, ali da ima prostora za njihovo poboljšanje, posebno u dijelu ekonomske saradnje. 

 

Komentari: 5

Tara

23. 11. 2019 - 19:59

Nije on protiv CG..ali je ipak protiv..jel tako?? Ne mijesajte nas sa drugim drzavama!
daki

23. 11. 2019 - 22:24

Uvijek sam bio za zapadnu Evropu i kulturu,ali gledajuci sada da ovaj makron,da ga ne opisujem,vodi Evropu,tamo mi se trenutno ne ide -oni su izopaceni !!!
Ich Martin

24. 11. 2019 - 08:32

Sramota evrope je francuska...
zakula crnogorac

24. 11. 2019 - 10:00

veliko je pitanje kada ce nam dati DATUM UCLANJENJA,,MNOGI VEC SUMNJAJU U ISKRENOST EU.ipak treba se boriti do kraja ,samo sam vec sada ubijedjen da do 2025 nemamo sansi da udjemo,NAZALOST .SRECNO CRNA GORO!!!
prof.

25. 11. 2019 - 09:09

Francuska nam je donijela okupatorsku 1918. Nikad ne možemo vjerovat Francuskoj. Sada isto radi se Srbijom stvara Mali Šengen i novu SRboslaviju.
Novi komentar