Napeti odnosi između zaposlenih i rukovodstva

Google otpustio četvoro zaposlenih koji su osnivali sindikat?

Google je juče otpustio četvoro zaposlenih koji su bili aktivni u organizovanju sindikata u toj kompaniji.
Objavljeno: 26. 11. 2019 - 18:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kancelarija za sigurnost i istrage kompanije Google poslala je dopis svojim zaposlenima u kojem je napisao kako je kompanija otpustila četiri zaposlena "zbog jasnih i opetovanih kršenja pravila o sigurnosti podataka". 

Džen Kajzer, portparolka Googlea, potvrdila je medijima da je četvoro radnika dobilo otkaz, ali je odbila da navede razloge.

Napeti odnosi između zaposlenih i rukovodstva

Očekuje se da će ovi otkazi pogoršati već napete odnose između Googleovog rukovodstva i glasne grupe zaposlenih koji su protestovali zbog postupanja kompanije oko afere seksualnih uznemiravanja i oko ugovora, ali i oko saradnje sa Ministarstvom odbrane, saveznim agencijama i kineskom vladom, piše The New York Times.

Zategnuti odnosi počeli su kada je Google napustio svoju dugogodišnju radnu praksu u kojoj su zaposleni podsticani da jasno izraze svoje stavove i mišljenja oko poslovanja kompanije.

Kompanija je nedavno obustavila inače redovan niz sastanaka tokom kojih su zaposleni mogli postavljati pitanja višim rukovodiocima i počela je sarađivati s firmom koja se bavi sprječavanjem organizovanja sindikata.

U dopisu zaposlenima Google je naveo da su otpušteni radnici više puta tražili, pregledavali i distribuirali informacije "van okvira svojih poslova". 

"Zaista izgleda kao da su dobili otkaze zato što su se pokušali organizovati"

The Tech Workers Coalition, organizacija koja se bavi pravima radnika zaposlenih u tehnološkom sektoru, napisala je juče na Twitteru da je Google otpustio četvoro zaposlenih zbog "pokušaja kolektivne organizacije".

"Zaista izgleda kao da su dobili otkaze zato što su se pokušali organizovati", rekla je pravnica Vina Dubal s pravnog fakulteta Hastings u Kaliforniji.
 

Komentari: 0

Novi komentar