Za titulu "Auto godine" bori se 7 finalista

Žiri je suzio izbor sa 35 nominovanih kandidata na 7 modela koji će se nadmetati za zvanje najboljeg novog automobila u Evropi.
Objavljeno: 27. 11. 2019 - 11:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izbor za "Evropski auto godine 2020." (Car of the Year 2020) ulazi u završnu fazu. Ranije ove godine objavljena je kompletna lista od 35 modela, a samo njih 7 prošlo je u finale takmičenja.

Žiri će pobjednika izabrati između sljedećih modela:

BMW Serije 1

Ford Puma

Peugeot 208

Porsche Taycan

Renault Clio

Tesla Model 3

Toyota Corolla

Zanimljivo je da među ovogodišnjim finalistima ne dominiraju SUV/krosover vozila, koja su posljednjih godina sve zastupljenija u ponudi proizvođača automobila, dok su električni modeli zastupljeni sa dva imena: Porsche Taycan i Tesla Model 3 (a tu se može još ubrojati i električna verzija Peugeota 208).

Na listi 7 finalista su i neki modeli koji se kroz više generacija već decenijama nalaze među najpopularnijim automobilima u Evropi, pa i u svijetu, kao što su Peugeot 208, Renault Clio ili Toyota Corolla, dok čast krosovera brani novi model – Ford Puma.

"Izbor finalista predstavlja trenutni pravac kojim se kreće auto-industrija. Vidimo napredak elektrifikacije, ali i najviše standarde kod motora sa unutrašnjim sagorijevanjem", rekao je predsjednik žirija Frank Janssen.

Podsjećamo, da bi neki model bio nominovan za ovo prestižno zvanje, potrebno je da se pojavio na najmanje pet evropskih tržišta od početka ove godine.

Pobjednik će biti poznat početkom marta 2020, uoči početka sajma automobila u Ženevi, a u prošlogodišnjem izboru trijumfovao je jedan električni premijum krosover – Jaguar I-Pace, koji je ujedno proglašen i za “Svjetski auto godine”.

Komentari: 0

Novi komentar