Izabrana nova Evropska komisija: U fokusu proširenje na Zapadni Balkan

Evropski parlament podržao je sa 461 glasom "za", 157 glasova "protiv" i 89 "uzdržanih" novi saziv Evropske komisije.

Objavljeno: 27. 11. 2019 - 12:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Evropski parlamentraci su na plenarom zasjedanju u Strazburu glasali za davanje mandata cijelom novom sazivu Evropske komisije, uključujući i predsjednicu Ursulu fon der Lajen, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i 25 nominovanih komesara.

Tim Ursule fon der Lajen podržale su najveće političke grupe u Evropskom parlamentu –Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Liberali, dok je grupa Zelenih ostala uzdržana.

Prethodno je predsjednica Ursula fon der Lajen predstavila Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije.

Kao prvi od fokusa nove Komisije fon der Lajen je navela proširenje EU na Zapadni Balkan.

Ona je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU za Zapadni Balkan "ostaju otvorena".

"Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinet, istu istoriju, istu kulturu i dijelićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena", poručila je fon der Lajen.

Dodala je da je zadovoljna što će iskusne diplomate kao što su novi šef diplomatije EU Žozep Borel i komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji promovisati i štiti EU interese i podržati partnere EU.

Izabrani članovi nove Evropske komisije prošli su proceduru ispitivanja ličnih i profesionalnih sposobnosti neophodnih za preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima EU politike, kao i provjeru eventualnog postojanja konflikta interesa.

U timu Ursule fon der Lajen nalaze se predstavnici 27 država članica.

Velika Britanija i pored zakonskih obaveza i posebnog dogovora u okviru pregovora o Bregzitu niije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije zahvalila je odlazećem predsjedniku Žan Klod Junkeru na doprinosu jačanju EU i pozvala na "novi početak Evrope".

"Mi smo spremni, još važnije, Evropa je spremna. Hajde da počnemo da radimo", zaključila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da je nova Evropska komisija "geopolitička" i da je rodno balansirana sa samo jednim muškim komesarom više u odnosu na žene.

Evropska komisija, na čelu sa predsjednicom Ursulom fon der Lajen, započeće svoj petogodišnji mandat 1. decembra.

Kraj mandata novog saziva Evropske komisije predviđen je za 31. oktobar 2024. godine.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar