Istraživanje IPSOS-a za Savremenu karijatidu

Većina građana misli da žene samo bolje kuvaju, peru i čiste od muškaraca

Više od polovine građana Crne Gore, starijih od 18 godina smatra da žene, i muškarci mogu obavljati podjednako kvalitetno sve poslove, pokazalo je istaživanje Ipsos stratedžik marketinga.
Objavljeno: 28. 11. 2019 - 08:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživanje je pokazalo da čak 58 odsto građana na pitanje koji stav je blizi Vašem, je odgovorilo da žene i muškarci mogu obavljati podjednako kvalitetno sve poslove a u Ipsosu ističu da je to veliki napredak.

 

istrayivanje-1

 

Istraživanje je pokazalo da 30 odsto građana smatra da određene poslove muškarci mogu kvalitetnije obavljati od žena  a 12 odsto da određene poslove žene mogu kvalitetnije obavljati od muškaraca.

Na pitanje da li mislite da postoje poslovi u kojima su žene bolje od muškaraca, čak 53 odsto građana je odgovorilo potvrdno.

 

istrazivanje2

 

Istraživanje je, međutim, u tom dijelu pokazalo poražavajuće rezultate. Tako njih 39 odsto smatra da su žene bolje od muškaraca u kućnim poslovima, odnosno da bolje kuvaju i čiste kuću.

Njih 12 smatra da su bolje frizerke, kozmetičarke, krojačice, dok recimo samo pet odsto građana smatra da su žene bolje u politici i pravu i tri odsto u upravljanju i komunikaciji sa ljudima.

„Što je niži stepen obrazovanja i manja primanja to je tvrđi stav da žene ne mogu obavljati neke poslove“, objašnjava izvršni direktor IPSOS-a Vladimir Raičević i dodaje  da treba značajno više raditi sa tom populacijom.

 

istrazivanje-3

 

Istraživanje, koje je urađeno za potrebe projekta Savremena karijatida, je pokazalo i da se građani dominantno informišu putem televizije – čak 75 odsto a putem internet portala informativnog sadržaja njih 36 odsto.

Kako objašnjavaja Raičević, da bi poruka stigla do većeg broja gradjana potrebno je da se prenese putem televizije, posebno imajući u vidu da internet informativne portale prati populacija visokoobrazovanih građana, koji ne gledaju rijaliti i slične sadržaje.

Tako, dodaje on, potrebno je putem TV više raditi na edukaciji niže obrazovanih građana sa manjim primanjima i objašnjavati im koliko je bitno i moguće da njihova kćerka sjutra bude na nekom od ključnih mjesta odlučivanja u državi.

 

istrazivanje4

 

 

Istraživanje je urađeno na populaciji starijoj od 18 godina, a obuhvatilo je 1.028 ispitanika. Sprovedeno je od 6.  do 16. juna.

 

Komentari: 11

jdfd

28. 11. 2019 - 07:38

Razlike u polovima su ocigledne. Musko je tu da stvara a zena da se brine o domu i porodici. Musko moze raditi i zenske poslove dok zena ipak muske ne moze.
nenad mne

28. 11. 2019 - 08:43

Dakle, muškarac,pored ostaloga, može i da rodi?
ja ne mislim tako

28. 11. 2019 - 09:17

Bolje kuham od mlogo zenah al mojoj radije prepustim posao sa serpama . Ionako ja to ne jedem jer sam vecinom odsutan a djeca su jos ziva .
Zaid

28. 11. 2019 - 08:23

Znate li sta znači "žene, i muškarci mogu obavljati podjednako kvalitetno sve poslove".. dajte joj sjekiru i krampu da vidimo kako kvalitetno radi
ljisica mori

28. 11. 2019 - 10:12

Zene su svakako superiorniji pol iako su fizicki slabije bog ih je obdario lukavstvom . Sto bi one krampale kad nadju neku musku budalu ? Namignu mu malo i pomiluju ga a on sve prekopa nadajuci se da ce biti milostiva prema njemu .
Hmm

28. 11. 2019 - 18:42

A ti sigurno redovno koristis krampu i sjekiru?
nerado krampam al moram

03. 12. 2019 - 09:56

Inace se nemam cemu nadat uvece .
Doktor

01. 12. 2019 - 02:53

Najbolji kuvari na svijetu su uvijek bili muskarci a sto se tice pranja i peglanja tu su bolje zene ali samo iz jednog razloga a to je da muskarce ne zanima peglanje i pranje.
Nada Z.

02. 12. 2019 - 02:52

Postoje, zaista, poslovi koje žene ne bi trebalo da rade. Npr. teške fizičke poslove poput zidanja, kopanja, oranja, rudarskog mukotrpnog posla i sl. Ali, I KADA BI IH RADILE, ne bi sigurno kukumakale kao što to čine muškarci! Strašno je kako su ove novije generacije razmažene - svaki momak ka' princeza! Međutim, postoje i oni, uslovno rečeno "laki poslovi" koje žene ne treba da rade! Ne treba da kuvaju, peru, peglaju, čiste, ribaju... ako gospoda muškarci sjede ili leže ili gledaju čuvene utakmice ili "bistre politiku" uprazno! Žene su vrijedne i radne, jednostavno: bolja polovina društva!
Bodin

02. 12. 2019 - 15:38

Kazes Nado da zene ne trebaju da kuvaju,peru,ciste,a sto to treba da rade zene po tvom misljenju?Zamisli muskarca koji npr. radi u rudniku ili gradjevini da prehrani porodicu a onda dodje kuci i pegla,pere i cisti umjesto zene.Ajde samo na jedan dan da se zamjenimo mi muskarci sa vama zenama da mi radomo kao sekretarice i frizerke a vi po rudnicima i rafinerijama pa da vidis kako ce te prestati da trazite jednakost sa muskarcima.
Nada Z.

02. 12. 2019 - 20:32

O, ne, poštovani Bodine - niste me razumjeli! napisala sam da žene ne treba da rade ni te tzv. lake poslove ako muškarci pored kojih žive leže i reže! U suprotnom - svaka žena koja zna da ima vrijednog muškarca, čestitog čovjeka uz sebe, a ne j..ivjetra, naravno da će obaviti ono što se u jednom domu obaviti mora. Međutim, to ne znači da, ako radiš težak i zahtjevan posao, treba da maltretiraš, ponižavaš i mučiš ženu sa kojom si. Prosto je to - đe ima ljubavi i poštovanja, tu je i dogovor i sreća. Žena koja voli će sve učiniti da pomogne onom koga voli! Tako čine i muškarci koji vole svoje žene. Ali, ova priča i nije o njima: ovo je priča o onim drugima: nesojima, neradnicima, vucibatinama iztd., čiji se cio autoritet zasniva na činjenici da su s erodili sa kojim santimetrom "više". A često su ti santimetri više nego bijedni i neupotrebljivi. E, o njima se radi. Pozdrav za Vas!
Novi komentar