Vazdušna odbrana pred krahom: Austrija nema para za avione

Austrijska vojska, koja već duže vrijeme, zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi, ne prestaje da bude predmet izvještavanja medija i debate u javnosti, suočena je sa novim problemom, koji bi mogao ugroziti vazdužnu odbranu zemlje.
Objavljeno: 01. 12. 2019 - 09:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zbog tehničkog kvara avioni SAAB 105 neće moći više da lete, a do otklanjanja kvara, što bi moglo da traje mjesecima, vazdušnu odbranu moraće da preuzmu avioni Eurofajter.

To će, kako se navodi, donijeti ogroman rast troškova za vazdušnu odbranu, jer sat leta Eurofajtera košta deset puta više nego SAAB-a 105.

Uz to prijeti potpuni krah vazdušne odbrane, jer kada aerodrom Celtveg, na primjer zbog teških zimskih uslova bude zatvoren, onda više vojska neće imati mogućnosti da nadgleda vazdušni prostor letjelicama.

Do sada je uvijek moglo da se, ako dođe do problema vezanih za vremenske prilike u Celtvegu, polete SAAB-ovi koji su stacionirani u Lincu.

Inače avioni SAAB, koji su nabavljeni tokom 1970-tih godina, trebalo je do kraja iduće godine da lete, ali se vojska odlučila za njihovo popravljanje pošto su ovi avioni daleko jeftiniji od Eurofajtera.

Poređenja radi sat letenja SAAB-a košta 3.000 eura, a Eurofajtera 30.000 eura.

Austrijske vlasti trebalo je odavno da odluče o zamijeni zastarjelih SAAB-ova, ali prošla vlada je odluku odložila.

Austrija je 1970-tih nabavila 40 SAAB 105, a bilo je planirano 20, a do skoro je još sammo jedna desetina bila u upotrebi, dok se ostali koriste za dijelove.

Komentari: 1

Xaxa

01. 12. 2019 - 12:09

Pa mi imamo jaču vojsku od niih
Novi komentar