Predsjednica Hrvatske

Kolinda odala počast osuđenom ratnom zločincu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović putem Fejsbuka je odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku.
Objavljeno: 01. 12. 2019 - 10:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je objavila story s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava te bijeli krst. Istu fotografiju na story-ju objavio je u petak i njen savjetnik Tomislav Madžar.

Kolinda, podsjetimo, nije željela ni posthumno oduzeti odličja Slobodanu Praljku zbog činjenice da je osuđen za ratne zločine na sudu koji se Hrvatska obavezala poštovati.

"Ti su ljudi dobili odličja za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva", rekla je Kolinda novinarima. Na komemoraciji ipak nije bila. Novinari su je tada pitali i zašto nije bila na komemoraciji Praljku, na što je ona odgovorila kako se država vodi razumom, a ne emocijama.

Dvije godine od samoubistva

Podsjetimo, u petak su prošle dvije godine od izricanja presude hercegovačkoj šestorci, vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među šestoricom optuženih bio je i general Slobodan Praljak, koji je neko vrijeme bio načelnik Glavnog stožera HVO-a.

Kada je haški sudija pročitao da se Praljkova krivica potvrđuje, on je dramatično izjavio da on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu te je popio otrov u televizijskom prenosu uživo. Praljak je tim morbidnim činom definitivno ušao u istoriju, ali ipak nije uspio da se zaboravi kako je odgovoran za niz strašnih zločina u BiH, zbog čega je i bio osuđen u Hagu.

Hrvatska nacionalistička desnica ga je odmah proglasila nacionalnim herojem, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović su žestoko kritikovali presudu, a u Lisinskom je održana i komemoracija. O toj komemoraciji pisali su strani mediji i agencije poput Washington Posta, Associated Pressea i AFP-a koji su bili zgroženi odavanjem počasti generalu osuđenom za ratne zločine.

Komentari: 2

98441

01. 12. 2019 - 12:02

U svakom pozitivnom zakonu onaj koji izvršava, pomaže ili podržava zločin je zločinac. Za ovu opajdaru Kolindu je sve malo reći. Ipak onaj je samo potomak onih koje podržava. Ustaša, malo je reći. Možda je i među ustašama bio neki častan čovek.
Totalno PROMASAJ!

02. 12. 2019 - 19:10

Uopste nijesi upoznat sa ovim slucajem!
Novi komentar