Fakultetska diploma postaje bezvrijedan papir? Za dobijanje posla ona više nije adut

Da li je fakultetska diploma obavezna ulaznica za dobijanje posla?  
Objavljeno: 02. 12. 2019 - 08:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Veliki broj studenata smatra da je sticanje fakultetske diplome i zaduživanje velikim studentskim kreditima jedini način da se zaposle u vodećim svjijetskim kompanijama poput Epla, Gugla i Netflixa.

To nije uvek tačno, piše američki poslovni magazin "Business Insider".

Istaknuti poslovni lideri - generalna direktorka Siemensa u Americi Barbara Hampton i izvršni direktor Epla Tim Kuk preispituju potrebu za fakultetskim diplomama.

Kuk je nedavno rekao da je oko polovine zaposlenih u Eplu nema faklutetsku diplomu. Ovaj podatak se odnosi na radnike u SAD. On je zaključio da mnogi fakulteti ne podučavaju vještine koje su potrebne na tržištu rada, kao što je kodiranje.

Hampton je odbacila ideju da četvorogodišnje studiranje garantuje spremnost za karijeru.

"Često se u oglasima za posao zahtijeva fakultetska diploma, ali u stvarnosti diploma za posao za koji kandidat aplicira uopšte nije potrebna - to je samo pomoglo našim menadžerima za zapošljavanje da naprave selekciju", rekla je nedavno Hampton u Bijeloj kući tokom prvog sastanka američkog Savjetodavnog odbora za politiku radne snage.

Ugledne kompanije poput Gugla i Epa zapošljavaju radnike koji posjeduju veštine potrebne za obavljanje poslova, sa ili bez diplome.

LinkedIn je otkrio da mnoge današnje najveće kompanije ne zahtijevaju da zaposleni imaju fakultetsku diplomu.

Nakon daljnje analize podataka, LinkedIn je identifikovao specifične pozicije koje će vjerovatnije popuniti oni koji nemaju diplomu, uključujući elektro-tehničare, mehaničke dizajnere i marketinške predstavnike.

Ali, bez obzira na to, barem se zasad čini da se fakultetske diplome isplate. Radnici koji imaju osnovne studije zarađuju više od 932 dolara sedmično, od prosječnog radnika, navodi se u najnovijem izveštaju američkog Zavoda za statistiku rada.

Ali s obzirom da studiranje često zahtjeva zaduživanje, mnogi Amerikanci ne mogu sebi da priušte fakultetske diplome.

Samo 42 odsto srednjoškolaca nastavlja školovanje za dvogodišnju ili četvorogodišnju diplomu, prema američkom Ministarstvu obrazovanja.

Mnogi očekuju da će automatizacija zamijeniti četvrtinu radne snage. Stručnjaci i istraživači traže alternative kako bi pripremili mlade radike za nove poslove.

Generalni direktor Epla Tim Kuk podsjetio je da je njihovu kompaniju osnovao čovek koji je upisao fakultet i odustao od njega. Zbog toga je politika kompanije uvijek bila da nije potrebna diploma kako bi neko bio uspešan.

"Uvijek pokušavamo da proširimo naš način gledanja na stvari", rekao je on.

 

Komentari: 4

Tesla

02. 12. 2019 - 08:59

Los primjer a jos losija poruka novim generacijama. Uporedjuju se jabuke sa kruskama. Bez diplome i specijalizacije kad ste vec u poslu nema sta da trazite u velikim firmama koje se pominju u tekstu. Uporedjuju se super talenti sa obicnim studentima u navedenom tekstu. Cak, za one koji nijesu informisani, u nekim granama nauke i tehnike ste vjeciti ucenik, jer se tehnologija velikom brzinom mijenja i nadogradjuje.
kao u pesmi

02. 12. 2019 - 10:26

Ko je inteligentan on se snadje i ovako a budale mora da bubaju he he . Sto pjeva Balasevic " a losi djaci Svetom vladali "
nesto izmedju

02. 12. 2019 - 10:42

U Crnu Golu jednostavno kupe diplomu pa zajasu na ledja drzavi i mirni . Nit znaju nit su bar snalazljivi samo spavaju i reketiraju sposobnije . Mozese od toga zivjeti lijepo .
Jovan

02. 12. 2019 - 10:47

Slazem se vjecito uciti, ali mozete uciti sami ono sto vas interesuje i sto je potreba trzista, umjesto da ucite za diplomu ono sto predaju profesori, koji svoja predavanja citaju iz svesaka njihovih profesora, stara stotinak godina!!! Sta ce vam takvi predmeti i diplome koje dobijete polazuci takve predmete, kad mozete sami nauciti za isto vrijrme ono sto vam zaista treba.
Novi komentar