Podrška EU Crnoj Gori

Za efikasnije upravljanje granicom još 3,9 miliona eura

Evropska unija (EU) je, kroz program Sektorske budžetske podrške, odobrila dodatnih 3,9 miliona eura Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP), u cilju daljeg razvoja efikasnog sistema kontrole i upravljanja granicom.
Objavljeno: 02. 12. 2019 - 11:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz MUP-a, nakon postupka evaluacije ostvarenih rezultata u implementaciji Strategije za integrisano upravljanje granicom za period 2014-2018. godina, usklađivanja sa evropskim sistemom zaštite granica i usvajanja Šengen standarda, ovom uplatom, EU je podržala jačanje integrisanog pristupa u upravljanju granicom u ukupnom iznosu od 19,9 miliona eura (dvije tranše od po 8 miliona uplaćene su u decembru 2016. i decembru 2018. godine).

 „U prethodnom periodu, uz podršku Vlade Crne Gore i EU, značajno su unaprijeđeni materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije, kao i policijska saradnja u oblasti sprječavanja prekograničnog organizovanog kriminala. Takođe, sredstvima dobijenim od strane Evropske unije, završena je regulacija korita rijeke Sutorine, nabavljena vozila i oprema za elektronski nadzor državne granice, instaliran najsavremeniji video nadzor na svih 28 graničnih prelaza i razvijen softver koji informatizuje proces izdavanja viza“, navode iz MUP-a.

0212granica1

Oni ističu da su snažno posvećeni daljem jačanju sigurnosti na granici, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, a sve u cilju povećanja bezbjednosti naše države i građana.

„Od ovog iznosa 19,9 miliona eura, u 2020. godini, ulažemo 5,1 milion eura za unapređenje granične infrastrukture i bolju tehničku opremljenost Granične policije. Planirana je izgradnja i rekonstrukcija graničnih prelaza – Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, izgradnja objekta za detaljnu kontrolu vozila na GP Kula i objekta za potrebe Granične policije u Pljevljima. Takođe, predviđena je i nabavka sistema za nadzor zelene granice, opreme za I i II liniju provjere na graničnim prelazima, kao i nabavka bespilotne letilice i motornih vozila, dok se na aerodromu Podgorica planira instalacija E-Gate sistema“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Komentari: 2

katastrofa od granice

02. 12. 2019 - 12:26

Znaci potpuno su neopremljeni , neobrazovani i nezainteresovani sto je postao ogroman peroblem za CG turozam i staqvlja posjetioce u ponizavajuci polozaj visecasovnog cekanja u kolonama . Vise puta sam se zadesio u situaciji da im "pukne sistem" i za svega nekoliko vozila ispred sebe cekao 2 sata jer tada pisu u svesku . A pisu izmedju ostalog koje su boje kola i jos bog zna koje gluposti . S druge strane zelenu liniju bez problema prelaze ilegalci i narkotransporti .
smrtna opasnost

02. 12. 2019 - 12:31

Cekanja visecasovna , kolone kilometarske a prelazi izgradjeni u opasnim klisurama i velikim padinama zbog cega je bilo i zrtava . Na GP kod BP poginuo je cekajuci u koloni covjek od odrona. Na GP Vracenovici poginula je Poljakinja kad su kamionu iz kolone popustile kocnice i samopokrenuo se . Policajci uglavnom veoma neljubazni cak i drski . Cast izuzecima kojih je malo .
Novi komentar