DF predlaže praznik - Dan Petra II Petrovića Njegoša

Demokratski front (DF) ponovo je predložio da se u Crnoj Gori uvede novi praznik, 13. novembar – Dan Petra II Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture.
Objavljeno: 02. 12. 2019 - 15:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

DF je taj prijedlog aktuelizovao i u oktobru prošle godine, ali je crnogorski Parlament odbio da o tome raspravlja.

Predviđeno je da se taj dan obilježi održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

Izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, DF predlaže novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pjesnika i filozofa.

„Njegova djela svrastavaju se u red najznačajnijih djela južnoslovenske i svjetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost“, kaže se u obrazloženju.

Ističe se da Njegoševo književno djelo promoviše najveće ljudske vrijednosti na kojima su izgrađeni savremeni svijet i društvo, a to su sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti.

Navodi se da je zbog veličine njegovog lika i djela Petar II Petrović Njegoš postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

„Tako bi se i u budućem periodu, generacijama koje dolaze, pribličio značaj njegovih djela, koja na ponos svakoga u Crnoj Gori stoje u ravan sa najznačajnim djelima svjetske književnosti, a Njegoš se cijeni u svjetskoj književnosti kao jedan od najvećih velikana“, kaže se u obrazloženju.

Izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima predložili su 17 poslanika DF-a.

Komentari: 14

LUKA P

02. 12. 2019 - 16:56

Trebalo bi onda više dana, naprimjer dani Sv.Vladimira, Ivana Crnojevića, Svetog Petra i drugih, više od njega zaslužnih za državnost Crne Gore. A kao pjesnik je već ispoštovan.Ipak mi se sviđa da radi DF na jačanju crnogorskog identiteta.
Ilija

02. 12. 2019 - 19:24

LUKA [email protected] dragi Luka Petar drugi je velik po svom književnom djelu.Nije velik nego ogroman. To je ono što ne znaš. Sve cijeniš po dnevno političkom aršinu.
LUKA P

02. 12. 2019 - 19:32

Poštovani, znajući Ilija, pročitao sam Njegošev opus do poslednjeg slova, čak i ono o Nemanjama, Muratima i Bunapartama, što biše i od mača minuše, a kako reče pjesnik, Crna Gora osta u svojoj slobodi i veličini. Zbog toga se, njemu u čast, i dodjeljuje književna nagrada.
Ilija

03. 12. 2019 - 21:33

Vjerujem ti da si pročitao ali pročitati ne znači i razumjeti. Današnji dnevno politički kontekst je samo današnji. Njegoš je vječan. To ti ne razumiješ. Izvini ali tako je. Ne pokušavam da ti to objasnim jer ko se zarazi politikom, pogotovu, onom interesno materijalnom ne vidi dalje od onog vidika koji mu vođa pripiše i dozvoli.
Osmogrk

02. 12. 2019 - 17:13

Ne se ovi iz DF prvo ustanu na himnu i poklone se zastavi pa onda neka podnesu inicijativu. Dan obavezno slaviti u mauzoleju.
xy

02. 12. 2019 - 17:20

Dovoljno je pročitati testament vladike Rada pa odbaciti ovakav predlog. Tako uobraženog i naduvanog Crnogorca nije bivalo. Valjda proradila srpska krv. "Hvala bogu što me učini lepotom i pameću iznad drugih ljudi". Baš skromno i realno, dušu dalo za primer Crnogorcima kako biti kulturan od glave do pete.
Antej

02. 12. 2019 - 19:12

Njegos je patrijarh crnogorske literature i filozofske misli, i apsolutno zasluzuje da se njegov dan rođenja proglasi Danom crnogorske kulture. Ne smije se vise dozvoliti nikome da svojim ucjenjivackim kapacitetom sprijeci Crnogorce da na svom pragu, u rođenoj kući, slave svoje velikane i njeguju njihove vrhunske umjetnicke domete i prave vrijednosti.
Ma ajde ?

02. 12. 2019 - 20:19

Nreka trol, znamo te vec. Nismo tako naivni jer imamo 30 godina iskustva sa vama.
Ilija

03. 12. 2019 - 21:34

I mi 500 sa vama.
Kristalnoa jasno

02. 12. 2019 - 20:25

Kao prvo , ova ideja je mrtva sve dok su prodrzavne stranke na vlasti zahvaljujuci DF-u. Drugo, vidite li kako ova ista grupacija cijeni samog Hrista. Hrist je daleko, daleko iznad Njegosa. Stavimo tacku na ovaj slucaj
Blok

02. 12. 2019 - 23:10

Kako skiče manji koalicioni partneri kad se pomene P.P. Njegoš. Dok je njegovog djela sve vam je džaba,a djelo mu je vječno
Uzgred

03. 12. 2019 - 05:14

Nažalost, njegovo djelo nije univerzalno. Inače bi ga štovali i slavili u cijelom svijetu. Napisao je odu Karađorđu jer se digao na ustanak protiv Turaka a u Gorskom Vijencu promovisao religiozni rat protiv konvertita iz sopstvenog naroda koji su prešli na islam. Dakle, sve u službi pravoslavlja ili srpstva kako se ođe na ovim prostorima kaže. A to nije univerzalno. Uzgred oni koji namjeravaju da komentarišu misleći da sam musliman ili katolik neka sačuvaju svoje žaoke. Nijesam ni jedno ni drugo.
Bijeli Pavle

03. 12. 2019 - 03:21

Biste da slavite Njegisa a da unistite njegovu vocku cudnovatu ,sve vi je takvo ,bas po srpski .
Zlire

03. 12. 2019 - 06:44

Turci priznaju Crnu Goru ali ne i njihovi vijekovni podanici srbi
Novi komentar