Predsjedavajući Predsjedništva BiH ocijenio

Dodik: Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je večeras gostujući u "Ćirilici" na Televiziji Hepi da su Srbi skloni da budu istorijski naivni, da prave istorijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo. Poručio je i da Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH.
Objavljeno: 02. 12. 2019 - 22:50 Promjenite veličinu teksta: A A A
Dodik: Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH
FOTO: SINISA PASALIC / RAS SRBIJA

Dodik je istakao i to kako se ljudima u BiH nameće tuđe mišljenje i kako im se zabranjuje da misle.

– Ono što je najgore u BiH, jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle i tako dalje. Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH. Ona kada je formirana, formirana je da bude nezavisna država. Ona je tu svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine, velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku. Mi smo naučili da bez države, nema slobode – istakao je Dodik.

Govoreći o izborima u Republici Srpskoj i BiH, Dodik je istakao da u BiH nema pomirenja i da pomirenje mora doći iznutra, a ne da se nameće.

– O BiH, svaki dan imate silnih izjava. Prije godinu dana u BiH su održani izbori, na kojima je jasno manifestovano i jasno pokazano ko su izborni pobjednici, a to je moja politička partija. Ja sam pobijedio kao srpski član Predsjedništva BiH. Moja partija, dobila je najveći broj glasova. Međutim, kako to obično biva u BiH, naravno, nije dovoljno imati samo na jednoj strani jasnu situaciju. Jedino vlast, koja je formirana na bazi izbora u BiH, bila je vlast u Republici Srpskoj. Dakle, na zajedničkom nivou to nije bilo. Međutim, sada ostaje problem u FBiH sa političkim predstavnicima Hrvata, gdje se ne dolazi do dogovora kako mijenjati izborni zakon. Što se tiče nivoa BiH, problem je bio taj da smo mi brzo napravili našu srpsku reprezentaciju. Hrvati su isto tako imali svoju političku reprezentaciju. Ostalo je konfuzno kod Bošnjaka, zato što su oni imali podijeljeno političko tijelo i koncentracija se vršila u okviru dva bloka. Trebalo im je nekoliko mjeseci kako bi se njihovi odnosi raščistili. Njima je bio problem da se odreknu ovih iz Republike Srpske – rekao je Dodik.

Komentari: 4

Da ali

02. 12. 2019 - 23:45

Formirana je na genocidu. Ako ocete suverenost po vasem receptu cete imati novi rat, jer te granice ne vaze za spajanje sa Srbijom
Potpitanje

03. 12. 2019 - 05:22

RS je fašistička tvorevina. Ubijanja, logori i protjerivanje ljudi koji pripadaju drugom narodu. Po čemu ste vi to drugačiji od Hitlera ili Pavelića?
Мирослав Ђукић

11. 12. 2019 - 13:15

В. Черчил је 1947. године рекао: "Fašisti budućnosti nazivaće se antifašistima."
Rašo

03. 12. 2019 - 07:29

Bosna je formirana i funkcioniše kao konfederacija. Takva kakva je ako se što ne promijeni teško može opstati.
Novi komentar