Književnik Andrej Nikolaidis o najavi jačanja crnogorskog identiteta

Nikolaidis: Priča o identitetu samo paravan za prikrivanje klasnih podjela

“U društvu u kojem se građani nacionalno grupišu i politički se artikulišu kroz nacionalne stranke, prije se ide ka konceptu života jednih pored drugih nego jednih sa drugima”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) književnik Andrej Nikolaidis koji smatra da je priča o identitetu u današnjoj Crnoj Gori samo paravan za prikrivanje klasnih podjela koje su, kako ocjenjuje, sve dublje.
Objavljeno: 03. 12. 2019 - 13:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore i lider vladajuće DPS Milo Đukanović je u govoru na 8. kongresu vladajuće partije 30. novembra poručio da je primarni interes snaženje drzavnog identiteta kao i da Crna Gora ima obavezu da obnovi Crnogorsku pravoslavnu crkvu, i spriječi osporavanje crnogorskog identiteta:

Nikolaidisu je sporan i trenutak u kome vladajuća stranka najavljuje jačanje crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta ističući da je pravi trenutak bio nakon obnove državne nezavisnosti:

“Zašto je ta poruka sada a nije bila 2006. godine? Mislim da neke stvari koje su mogle biti urađene 2006. ne mogu biti sada urađene. Nekim stvarima je bilo tada vrijeme, a nije im vrijeme sada. Ja inače mislim da je klasni identitet stariji od nacionalnog identiteta i mislim da svaka etnička, vjerska podjela maskira onu temelju podjelu unutar društva a to je klasna podjela. Dakle, ako mene pitate ta priča se uvijek priča, pa i na kongresu DPS, da bi se prikrila suštinska klasna podjela koja je u Crnoj Gori sve ekstremnija”, smatra Nikolaidis.

Andrej Nikolaidis kaže da je opasno u društvu nerazvijene demokratije i dubokih etničkih podjela govoriti o jednom nacionalnom identitetu jer to može dodatno produbiti etničku distancu koja je izražena i među mladima:

“Dakle, kada kod nas govorimo o nacionalnom identitetu zapravo maskiramo vrlo snažne etničke podjele koje sukao što smo vidjeli po svim analizama koje se rade, naročito izražene među mladima. U sred sve te naše multikulturalnosti na priči, u suštini mladi ljudi ovdje su sve više podijeljeni po etničkim linijama”, navodi Nikolaidis.

 

Komentari: 17

Mira

03. 12. 2019 - 14:10

Samo o politici se prica, gradjani su zeljni svega!
Filip

03. 12. 2019 - 14:13

Zato sto kulturni radnici koji su trebali da rade na jacanju identiteta su naplatali to, a nisu radili na tome.
Marko

03. 12. 2019 - 17:21

Da uzeli su dosta novca od jacanja identiteta, napravili su dobar biznis od CG identiteta.I Jos se zele u intervuima i pikusavaju da od sebe naprave elitu.
Zoran V. Raičević - Toronto

03. 12. 2019 - 14:34

Nekome je cilj da nas podijeli što više, a ne ujedini kao malu naciju, koja bitiše na relativno malom prostoru. Cilj je vazda ujediniti narod, a ne raznim vratolomijama ga što više izluđeti, narod koji je dovoljno napaćen od svega, od pada Berlinskog Zida do danas. Ali, lako je to raditi u mutnoj vodi, đe svi danas plivaju u CG, a većina ne zna kako voda u kojoj se brčkaju izgleda! Svi su relativno zadovoljni, ima kafića, dojč kafi, neko auto se vozi, neka himna se pjeva, neke zastave se vijore; malo ko istoriju poznaje, neki i nemaju pojma čiji spomenik je na Trgu, ali se ponekad i fotografišu pored, po nekoj inerciji i td..... Welcome to Macedonia, sorry Montenegro, ili Balkan...
hibridni kukuruz

03. 12. 2019 - 17:56

Ma to je sve NATIna strategija . Ne pitaju se dzemperasi kolko pijan s gacama . Jedino imaju autonomiju da nesto marnu za sebe . To je tacno ona ambasadorkina prica i uputstvo .
Lidija

03. 12. 2019 - 14:47

Daroviti Nikolaidis bi ipak trebao da se potrudi da u svojim stavovima ostane konzistentan. Prije neki dan je lamentirao nad sudbinom ambasadora koji su se nasli na udaru kritike jer su izjavili da konsekvence treba da snose i oni koji udaraju na crnogorski identitet, vrijedjaju i omalovazavaju ovu drzavu i narod. Sada kada se vladajuca partija "slozi" sa Nikolaidisom, on ih kritikuje da time uticu na podjele, ista prica pro srpskih partija u kritici ambasadora koje Nikolaidis tada brani.
Mira

03. 12. 2019 - 19:24

Treba na razlicite teme da bude stalno negativno odredjen i onda je to, ok! To je intelektualac kad je protiv.
Gligo

03. 12. 2019 - 15:00

Do sada najgori tekst Nikolaidisa. Potpuno je promasio temu. Mijesa babe I zabe. Jedini on do sada uporedjuje klasne I etnicke podjele. Kao da I medju toga postoji neka veza.Potpuni promasaj.
Vukašin V.

03. 12. 2019 - 15:41

Ne bih rekao. Samo ti je malko iskočio iz "šina"i odmah ne valja.
Jovo

03. 12. 2019 - 15:45

Je li to onaj Nikolaidis od prije ili je to neki drugi, ili mu se nešto dogodlo?! Vidjet ćemo - ima dana!
Matija

03. 12. 2019 - 17:40

Dako odgovori tvojim standardima da je stalno isti!
Razlike stvaraju širinu i dubi

03. 12. 2019 - 16:50

Nikolaidis izražava svoje mišljenje, na sto ima pravo. Valjda i ja imam pravo da imam svoju CPC i da sam sretan sto u multinacionalnoj i multietničkoj državi živim bez nacionalnih, vjerskih i etničkih opterećenja. To sto se Nikolaidis i moja malenkost ne slažemo ovaj put, ne znaci da ga ne poštujem kao i ranije, a u vezi njegovih javnih nastupa ( samo ga tako poznajem).
Dugorocni Plan Vladanja!

03. 12. 2019 - 17:38

Gospodine Nikolaidisu, u pravu ste da je ovo trebalo uraditi 2006 ali stari komunisti su veliki politicki kalkulanti I ovo je cuvano u rezervi da se izvuce kada im bude trebalo da nastave da vladaju Ovaj projekat ce da im traje jedno 20 tak godina I to ce im omuguciti da udobno vladaju. I da im djeca i unuci vladaju kako smo krenuli, kao da su PETROVICI! Nijesu premazane komunjare glupi jer oni vam nece nazvati "Dobar dan" ako im to nije u interesu, bilo kratkorocnom ili dugorocnom! Dobro znaju da je ovo pitanje OPSTANKA I zato ga sada potezu znajuci da ce Crnogorci I ostali opet podrzati jer nece pod velje srpskom ili ruskom cizmu ni po kou cijenu!
Bilja

03. 12. 2019 - 18:06

Dok je ovde živeo Andrej je mogao da kaže slobodno mišljenje, nije morao da traži dozvole hodža i da pazi da im se ne zameri. To je vrednost građanske Crne Gore.
Vitni Voren

03. 12. 2019 - 21:25

Andrej, ZAKASNILO SE, I TU SI U PRAVU. Ali, identitet drzave MORA IMATI KORIJENE, A TI KORIJENI SU U CRNOGORCIMA, NJIHOVOM DUHOVNOM BICU, NJIHOVOJ CRKVI, NJIHOVOJ KULTURI I MATRICI ZIVOTA. NA TOJ MATRICI SE MOTA GRADITI IDENTITET KOJI JE CITAV VIJEK, A I DUŽE, ZDUŠNO POSIPAN SRBIJANSKIM PEPELOM. Ne spirimo mi nikome pravo da, u okviru svog etnosa, koristi svoje identitetsko pravo onoliko koliko mu zakoni drzava propisuju. Ali, svidjelo se to kome ili ne, KORIJEN IDENTITETA JESTE I MORA BITI CRNOGORSKI. BEZ TIG KORIJENA ŠUPLJA JE PRICA o KODNIM TACKAMA CRNOGORSKE DRZAVE.
Montenegrin sa Lazina

03. 12. 2019 - 21:53

Treba se cuvat kleptomanskog srpskog naroda tobos postuju Njegosa a njegovu vocku cudnovstu ne mogu vidjet ocima
Crnogorac 100 posto

04. 12. 2019 - 08:06

A ko pametan drži do ovog srednjoškolca Nikolaidisa, prevrtača i preletača iz stava u stav, kako bi sve unovčio. Mi Crnogorci hoćemo Crnogorsku crkvu, hoćemo modernu državu Crnu Goru, građansku... pa to se ovakvima sviđalo ili ne i neka ove budaleptine prosipa u sarajevskoj mahali Bistrik odakle se u dovukao ovamo. Znamo se dobro
Novi komentar