Milan Glišović biznismen u Johanezburgu

Sudbina odbjeglih članova zemunskog klana: Jedan zakopan, drugi nestao, treći se krije u Južnoj Africi

Od svih pripadnika nekada najmoćnije mafijaške organizacije na Balkanu ni danas se ništa ne zna o Ninoslavu Konstantinoviću, Milanu Glišoviću i Selmanu Hamidoviću.
Objavljeno: 03. 12. 2019 - 22:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Trojica pripadnika zloglasnog zemunskog klana, koji je razbijen 2003. godine u akciji „Sablja“ - Ninoslav Konstantinović, Milan Glišović i Selman Hamidović, zvani Seka - punih 16 godina uspjevaju da izbjegnu hapšenje. Njih trojica su praktično jedini pripadnici nekada najmoćnijeg klana na Balkanu o čijoj sudbini se ni dan-danas ništa ne zna.

Podsjetimo, nekoliko sati poslije ubistva premijera Zorana Đinđića raspisana je potjernica za „zemuncima“, ali sudbina pomenute trojice nije u potpunosti rasvijetljena, iako su tokom sudskih postupaka osuđeni na dugogodišnje robije.

I dalje na potjernici

- Najveća misterija je Ninoslav Konstantinović, koji je osuđen na 35 godina zatvora. O njemu se godinama ništa nije znalo niti čulo sve dok u Zagrebu 2010. nije ranjen, a potom i uhapšen, u to vrijeme takođe odbjegli pripadnik klana Sretko Kalinić.

Pošto su mu stavljene lisice, Kalinić je ispričao da je Konstantinović ubijen još 2003. i da je njegovo tijelo zakopano na njivi u blizini auto-puta Beograd-Zagreb.

Policija je nekoliko puta prekopavala mjesto koje je ovaj „zemunac“ označio, ali tijelo Ninoslava Konstantinovića nije pronađeno i on je i dalje zvanično u bjekstvu i na potjernici - objašnjava sagovornik Kurira.

Druga dvojica „zemunaca“, Milan Glišović i Selman Hamidović, manje su poznati javnosti jer nisu bili zvučna imena nekada jednog od najjačih balkanskih klanova. Ime Milana Glišovića, međutim, nedavno je objavljeno u medijima, i to poslije ubistva Milana Đuričića Mikija u Johanezburgu.

Velike kazne

Podsjetimo, četrnaestoro pripadnika zemunskog klana, koji su bili osuđeni na manje zatvorske kazne odslužilo je svoje kazne, dok se njih devetoro, među kojima su svi viđeniji pripadnici grupe, i dalje nalazi iza rešetaka. 

Kako smo već pisali, pripadnici klana osuđeni su na ukupno 445 godina robije zbog 17 ubistava, dva teroristička napada i četiri otmice. O zločinima klana pred sudom je svjedočilo četvoro svjedoka-saradnika, koji su nekada bili dio ove grupe ili su sa njom sarađivali.

Sastanak sa Mikijem

- Milan Đuričić Miki, za kojim je Srbija takođe tragala zbog učešća u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, ubijen je u aprilu u Južnoj Africi. Poslije njegove likvidacije otkriveno je da je ubijen kada je krenuo na sastanak sa Debelim Mikijem, odnosno Milanom Glišovićem, bivšim „zemuncem“, koji je u odsustvu osuđen na 32 godine zatvora. Kako se ispostavilo, ovaj pripadnik klana utočište je našao u Johanezburgu, gdje je počeo da se bavi biznisom i navodno je vlasnik nekoliko firmi- podsjetio je naš sagovornik.

Treći odbjegli „zemunac“, Selman Hamidović, zvani Seka, navodno nije bio pripadnik prve postave klana, ali je sa njima učestvovao u krivičnim djelima, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora.
 

Komentari: 0

Novi komentar