Pod prijetnjom oružjem ih odveli u Bosnu

Hrvatska policija kidnapovala studente iz Nigerije

Hrvatska policija protjerala je u BiH dvojicu studenata iz Nigerije koji su učestvovali na univerziteskom takmičenju u Puli, jer je, kako prenosi portal Žurnal, mislila da su migranti.
Objavljeno: 04. 12. 2019 - 12:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nigerijski studenti Kenet Eboh Čunedu i Učena Abija Aleksandro 12. novembra su stigli u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu. Po završetku takmičenja 17. novembra, doputovali su u Zagreb odakle je trebalo da odlete za Istanbul, pa za Lagos u Nigeriji.

Ali, na taj let nikad nijesu stigli pošto ih je na ulici u Zagrebu zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu kod Velike Kladuše i pod prijetnjom oružja natjerali da pređu na teritoriju BiH.

U razgovoru za Žurnal, nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nijesu znali što da rade. Migranti, koje je hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odvedeni su u kamp u Velikoj Kladuši.

- Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa da pozovem kolegu koji je zajedno s nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas - kazao je Čunedu.

Kampom "Miral" upravlja Međunarodna organizacija za migracije (MOM) odakle su za Žurnal kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavjestili organizaciju "Vaša prava iz Sarajeva" koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske su reagujući na medijske navode o nezakonitom deportovanju, naveli da ne znaju kako su Nigerijci završili u BiH.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, vođa i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali u sportskom takmičenju, da su vođa i jedan učesnik takmičenja legalno napustili zemlju letovima preko zagrebačkog aerodroma dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

- Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. novembra odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH - rekla je portparol MUP-a Marina Mandić.

Ona je dodala da policija ispituje da li je riječ o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.

Nigerijski studenti tehničkog univerziteta Overi doputovali su u Zagreb da bi učestvovali na Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu u Puli.

Nakon završetka takmičenja u stonom tenisu, oni su krenuli iz Pule za Zagreb, odakle je 18. novembra trebalo preko Istanbula da odlete za glavni grad Nigerije Lagos.

Portal Total Croatia News je objavio da su dvojica Nigerijaca navedena na zvaničnim stranicama Svjetskog međuuniverzitetskog prvenstva u rasporedu takmičenja u stonom tenisu, baš kao što su i sami tvrdili.

Komentari: 0

Novi komentar