Slobodan Backović, akademik i bivši ministar prosvjete

Mora se promijeniti sistem obrazovanja, ne porediti se sa zemljama koje su na dnu tabele

Crnogorski đaci su na posljednjem PISA testiranju opet pri dnu tabele. Zauzeli su 52.mjesto, što je neznatno bolji rezultat, nego prošle godine, kada su zauzeli 59. mjesto. “Mislim da smo zadržali sve stare šablone rada, iako smo uveli nove forme, znači prihvatili smo bolonjski sistem školovanja, devetogodišnju školu, ali nešto tu ne ide“, navodi za naš portal bivši ministar prosvjete, akademik Slobodan Backović.
Objavljeno: 05. 12. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Backović navodi i da obrazovanje nastavnika treba da se promijeni.

„Istraživanja u svijetu govore da uspjeh djece najviše zavisi od obrazovanosti i rada nastavnika. Nijesu se uvele nikakve promjene, i dalje se drže  predavanja, vježbe, a rijetki su oni koji daju zadatke i imaju interaktivni rad sa projektima“, ističe Backović.

ANALITIKA: Prema posljednjem PISA testu, crnogorski učenici su zauzeli 52.mjesto. To jeste bolji rezultat, nego prošle godine, kada smo zauzeli 59.mjesto, ali je i dalje poražavajući. Šta ovi rezultati konkretno pokazuju?

BACKOVIĆ:  Mora se promijeniti sistem školovanja, jer se ovdje u školama učenici ocjenjuju tako što će ponoviti ono što govore nastavnici. Na ponavljanju se dobija ocjena, ako ponovi sve, onda dobije pet. Ali to što je dijete zapamtilo,  brzo ode iz glave i neupotrebljivo je. Sa tim znanjem koje djeca imaju u glavi se treba  nešto konkretno uraditi. Osnovna stvar u našim školama je ta što mi nikako ne možemo da izađemo iz faze reproduktivnog znanja  u aktivnu nastavu. Mi iz CANU-a zagovaramo već nekoliko godina jednosmjenske škole, međutim ostajemo bez ikakvog odgovora. Postoje škole u Crnoj Gori koje rade u jednoj smjeni, samo treba produžiti boravak djece do kraja radnog vremena roditelja i osmisliti taj boravak sa kvalitetnom nastavom, učenjem... Evropske države imaju jednosmjenske škole, Hrvatska prelazi na taj sistem školovanja, čak i Srbija je ove godine uvela jednosmjenske škole. To je nešto što je potrebno da bi uspjeh djece bio bolji. Takođe, nije utješno što se poredimo sa Moldavijom i tim zemljama koje su zadnje na listi. I Slovenija, Srbija, Hrvatska su ispred nas, a imali smo isti sistem obrazovanja, znači da su oni bar nešto naučili i primijenili, mi nismo....

ANALITIKA: Da li je neophodno uvesti promjene i na univerzitetima koji obrazuju prosvjetne radnike? Da li kvalitetno školujemo buduće prosvjetne kadrove?

BACKOVIĆ: Osnova svega jeste način na koji radimo sa djecom. Taj način kako ćemo raditi sa djecom zavisi od dva faktora, od infrastrukture, to jeste škola i od toga kako nam se školuju budući prosvjetni kadrovi. Jedno vrijeme smo obučavali učitelje škola. Postojala su dva projekta - Korak po korak i Aktivna nastava, na to se zaboravilo i niko više ne vodi računa o tome. Mora da se pređe na novi način rada. Obrazovanje nastavnika treba da se promijeni, zato što istraživanja u svijetu govore da uspjeh djece najviše zavisi od obrazovanosti i rada nastavnika. Nijesu se uvele nikakve promjene, i dalje se drže  predavanja, vježbe, a rijetki su oni koji daju zadatke i imaju interaktivni rad sa projektima.

2208ucenici

ANALITIKA: Da li su izvučene neke poruke za naredno PISA testiranje?

BACKOVIĆ: To da se mora preći na druge metode rada je i ranije bilo zapisano, ali je očigledno da to nije urađeno. U izvještaju će oni napisati da je sve urađeno i ispunjeno, ali ja se bojim da ništa nije promijenjeno na načinu rada sa djecom i da je to osnovni problem koji mi imamo, te  da neko treba time ozbiljno da se bavi. Mislim da smo zadržali sve stare šablone rada, iako smo uveli nove forme, znači prihvatili smo bolonjski sistem rada, devetogodišnju školu, ali nešto tu ne ide.

ANALITIKA: Da li su rezultati ovih testiranja pokazali i da su naši đaci nemotivisani? Kako to da se popravi?

BACKOVIĆ: Slaba motivisanost đaka može da utiče na rezultat, jer smo u nekom vremenu kada se ne zna koliko se znanje cijeni. Djetetu često nije jasno zašto treba da uči ili da se trudi. To nije većina, imamo većinu djece koja hoće da uče, samo im to treba omogućiti.

pisa-test

ANALITIKA: Da li naša država pokazuje dovoljno interesovanja za talente, s obzirom da u našoj zemlji ima sjajnih pojedinaca i izuzetnih đaka?

BACKOVIĆ: Deklarativno se obraća pažnja na tu djecu, ali po mom mišljenju na pogrešan način. Mora se uspostaviti neka procedura ko će i kako  ustanoviti da je neko talenat. Na osnovu čega se za nekoga može smatrati da je talenat. Ako se uspostavi procedura, onda se treba pomagati toj djeci, tako što ćemo ih slati na takmičenja u dobre naučne škole, omogućiti školovanje u inostranstvu. Dobar primjer jeste Izrael, koji postoji od 1948. godine, a čim su nastali Vlada je poslala mlade Jevreje na najbolje američke i evropske univerzitete. Oni su se vratili i tako je počela da se razvija nauka kod njih, a i oni su mala nacija. Ministarka nauke ide dobrim putem i ne bi bilo loše da prouči iskustvo Izraela u formiranju naučnog kadra.

Komentari: 14

kuč

05. 12. 2019 - 07:12

..................Učitelji ,nastavnici i profesori ne rade svoj posao kako treba ,pa neka se pogledaju izmedju sebe .
Freeman

05. 12. 2019 - 09:52

Motivacija je osnov svega i kod nastavnika i kod učenika.Trenutno je nema ni kod jednih ni kod drugih.Nastavnike može da motiviše plata i sustem napredovanja a učenika saznanje da je znanje jedina preporuka za dobar posao i napredovanje.
hahahaha

05. 12. 2019 - 13:33

pa oni rade za platu, ili ne??
Makijaveli

05. 12. 2019 - 17:48

Nije u pitanju plata,nego veliko/srbijanski dozivljaj /srbija kao tkz nasljednica ex -Yu) svega ovoga. Djaci su kolateralna steta svega ovoga.
Genije

05. 12. 2019 - 07:55

Akademik Backovic je rekao sve jasno. Potpuno sam saglasan. Uporedjujemo se sa zemljama sa dnu liste. Moje dijete u osnovnoj skoli je bilo potpuno nemotivisano a znanje koje ponesu iz osnovne skole je potpuno neupotrebljivo. Najvece neznanje je ipak u samom Ministarstvu, sto i ne cudi.
Freeman

05. 12. 2019 - 09:47

G. Backoviću,mora se promijeniti sistem vrijednosti,a to znači da osnovni i jedini uslov za zaposlenje,napredovanje u službi i dobru zaradu bude znanje . Kada znanje bude ispred politike i nepotizma ,onda će to djeca brzo ukapirati i tada će nam i rezultati na PISA testiranjima biti daleko bolji. Do tada ništa se bitno neće i ne može promijeniti. To znate i Vi i ja .
Freeman

05. 12. 2019 - 10:08

Potkrijepiću svoje tvrdnje jednim primjerom.Najboljem đaku gimnaije i jednom od najboljih studenata jednog tehničkog fakulteta došao je za direktora najgori đak iz njegovog odjeljenja koji je zatim završio na Univerzitetu Donja Gorica ???!!!.
Boris

05. 12. 2019 - 11:03

Negativna selekcija nas vuce sve dublje u ponor. Toga ima svuda naravno. Medjutim ne bi smjelo da se desava u sistemu obrazovanja.. Onaj ko ima znanje ne moze da dodje do izrazaja jer postoje zaduzeni ogovaraci koji sputavaju takve ljude.
Matija

05. 12. 2019 - 12:19

Ovo onaj dugogodisnji ministar prosvete dijeli savjete sto treba uciniti u obrazovanju. Ne mogo se odluciti dali je licimjernije da on govori o tome ili prenijeti njegovo razmisljanje!
dfgh

05. 12. 2019 - 15:34

"Da li" se pise odvojeno, savrseni primjeru naseg obrazovnog sistema. Najlakse je pljuvat, no reci je li sta rekao covjek pogresno? Ako problem u obrazovanju postoji i neko o tome govori, sta ima veze ko je?
Chitara

05. 12. 2019 - 17:36

Dfgh...fjdf... impresivno! Ovo su vježbe na daktilografskom kursu! Mnogo simp(tom)atično!
posmatrač

11. 12. 2019 - 15:27

U čemu je tu licemjerje? A, u čemu je problem da se prenese nečije mišljenje pa i "onog dugogodišnjeg ministra"? Tebi se ne dopada taj ministar ili to što je rekao. Da li je rekao nešto netačno?
Sloboda

05. 12. 2019 - 17:49

Svakako mi necete pustit komentar, niste pustili ni onaj danas, a koji nije uvrijedljivog sadrzaja ni u kom smislu, samo iznosim svoje misljenje. Mogu reci samo da ne postuje slobodu govora ni pravo na sopstveno misljenje. A vjerujem da je bilo mnogo vise komentara nego sto ste ih postavili. Kakava je svijest ljudi, nije ni cudo sto smo na 52 mjesto na PISA testiranju. Neka nam je svima Bog upomoc!
Meštar

10. 12. 2019 - 11:09

Poraznije od tog Je da je Univerzitet Crne Gore rangiran na Šangajskoj listi ispod 2300-tog mjesta, Kad inoposlodavac želi da vidi diplomu, istu kvalifikuje po toj listi. Krivce i pravce na vidjelo! Studenti nisu krivi za ta djela i nedjela!
Novi komentar