Sastanak predsjednika Rusije i Srbije

Vučić: Srbija ne bi bila bombardovana da je Putin 1999. godine bio predsjednik

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da su odnosi dvije zemlje odlični i da Srbija računa na podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama, kao što može i Rusija na srpsku podršku u njima.
Objavljeno: 04. 12. 2019 - 16:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vučić je rekao novinarima u Sočiju nakon sastanka sa Putinom da Srbija nije glasala ni za jedan međunarodni akt koji je bio protiv Rusije.

On je rekao da ljudi u Srbiji "više cijene Putina nego što su cijenili neke ranije ruske lidere".

Vučić je naveo da Srbija "ne bi bila bombardovana 1999. godine da je tada na vlasti u Rusiji bio Putin".

"Prenio sam očekivanja o pitanju pregovora sa albanskom stranom imajući u vidu njihove najave", rekao je Vučić govoreći o sastanku u Sočiju i dodao da albanska strana "pokušava da iskamči samo priznanje, a da Srbija ne dobije ništa".

On je ocijenio da trgovinska saradnja dvije zemlje raste i dodao da je dobio uvjeravanja od Putina da će Srbija moći da kupi dodatne količine gasa bez obzira na razgovore Rusije i Ukrajine.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju izrazio zahvalnost Putinu za stalnu i nedvosmislenu podršku Srbiji i srpskom narodu.

Kazao je da očekuje da Putin sledeće godine prisustvuje ceremoniji povodom završetka radova na Hramu svetog Save.

"Nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvarati Hram svetog Save, jedan od najvažnijih i najvećih pravoslanih hramova u svijetu", rekao je Vučić.

Putin: Rusija spremna da podrži moguća kompromisna rješenja ako idu u korist Beogradu

Putin je izjavio nakon susreta sa Vučićem da pozicija Rusije oko Kosova ostaje nepromijenjena, ali da je spremna da podrži kompromisna rješenja ako su u korist Srbije.

"Osnova za regulisanje problema mora da ostane Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, gdje su definisana osnovna pravila rješavanja konflikta, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta, kao i obezbjeđivanje zakonskih interesa svih etničkih grupa u tom regionu", rekao je ruski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Pri tom je Rusija spremna da podrži moguća kompromisna rješenja za kosovski problem, ako budu postignuta između Beograda i Prištine. Naravno da ćemo bez uslova podržati poziciju Srbije", rekao je Putin.

On je naveo da je Vučićev i njegov današnji razgovor u Sočiju bio "veoma koristan i sadržajan", i da će sigurno doprinijeti daljem razvoju rusko-srpskog prijateljstva i strateškom prijateljstvu.

Komentari: 14

Goga

04. 12. 2019 - 16:31

Kroz cijelu istoriju i sadsnjost uvijek ista prica, velika ocekivanja od Rusa, bojim se da ce biti kao i kroz vijekova,da ce Putin ubjediti Vucica da prizna kosovo. Moj Vučicu bombardovali bi nas i sa putinom i bez njega, ne uljepsavaj stvarnost i proslost
TgG

04. 12. 2019 - 17:06

Što Siriju ne bombardovaše? Vuna,vuna...
Goga

05. 12. 2019 - 08:41

Tgd# ti vjerovatno ne pratis situaciju, bombardovana je nesretna Sirija i od Rusa i Amera. Zadnji put ruske snage su se pomjerile sa strane da bi Amerikanci bombardovali grad , a poslije su se vratili, da li ti je sada jasna uloga.Takode, podjelili su plijen, naftna polja, tako da je pola pripalo jednima i pola drugima. Nemoj slusati samo rts i ruske tv, ovo ti je istina
Sto bi sa Wagner Grupom?

05. 12. 2019 - 17:41

Pobise Ameri Ruse I onda Putin kaze "to nijesu bili nasi vojnici". Malo morgen, ta grupa je koristena I za osvajanje KRIMA! Fakt!
Definitivno

04. 12. 2019 - 17:50

Ih, ma kakvi! Ni Kosovo ne bi bilo samostalna drzava da je Putko predsjednik....Ma, daj, Vucicu, okreni se ti Srbiji ako umijes
=

04. 12. 2019 - 18:20

To su oni isti Rusi današnjeg Putina koji iz Bosne ojdoše toboš usiljenim maršon da ti odbrane Kosovo pa otolen petama ka u donoš u zadnjicu da ne ginu za sluge otrcana srpstva Srbije koje su preuzeli od Turske.
Jedna sitnica

04. 12. 2019 - 18:42

A pogotovo da nije napravila zlocine kakve Evropa vidjela nije od II sv rata
Nemoj da lazes o zlocinima

05. 12. 2019 - 17:44

Crvena Armija je napravila uzasne zlocine gdje je god dosla! Pitaj Njemce, Poljake, Rumune, Madjare I ostale pa ce da cujes, to jest AKO zelis da cujes istinu. Znas li ti koliko je SRPKINJA silovano u Beogradu of strane "brace" Rusa???
ISTINA

04. 12. 2019 - 18:52

Ko koga laže. Putin laže Vučića ili Vučić laže srbalje. mislim da svi lažu, a srbaljima je milo kad čuju laž. Oni vjeruju u laž a ona je najljepša kada dolazi od Rusa.
Pokvareni Gibanicar Laze

04. 12. 2019 - 19:43

Nema sanse da on vjeruje da bi Rusija usla u RAT sa NATO paktom zbog Srbije! Nije Putin lud I nesposoban kao ruski car u Provom Svjetsko Ratu pa da se upusti u pogubnu avanturu koja bi mu unistia I zemlju I narod. Srbija je vazna samo za potkusurivanje sa zapadom I nista vise. Zasto picousti lazov laze Srbe I hrani samoubilacke mitove? Ja znam zasto.
DRAŽEN

04. 12. 2019 - 20:27

Upravo tako. Kad god je kroz istoriju Rusiji bilo loše, Srbiji i Crnoj Gori je "smrkavalo", tako je bilo 1999.godine. Već toliko puta vidjeni film kroz istoriju.
Gluposti

04. 12. 2019 - 23:44

Uvijek smo bili samo moneta za potkusirivanje sa ostalim velikim silama. Knjigu u ruke, momce!
CRNOGORAC

05. 12. 2019 - 05:46

JELI VUCIC ZABORAVIO ONU STARU NARODNU IZREKU " TESKO ONOME KOGA SRBIJA HRANI A RUSIJA BRANI", UZDAJ SE USE I U SVOJE KLJUSE.
Мирослав Ђукић

06. 12. 2019 - 15:25

У чије се кљусе уздају они што су призвали НАТО?
Novi komentar