Američki predsjednik ocijenio

Trump: Huawei je sigurnosni rizik

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je kineska telekomunikacijska kompanija Huawei sigurnosni rizik i da svi saveznici s kojima je razgovarao neće s njome sarađivati nakon što je NATO poručio da treba sigurnu 5G tehnologiju.
Objavljeno: 04. 12. 2019 - 17:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

SAD strahuje da bi dominacija u 5G tehnologiji dovela bilo kojeg globalnog suparnika kao što je Kina u povoljniji položaj nego što je on spreman dopustiti. Neki analitičari već govore da je riječ o svojevrsnom novom Hladnom ratu.

"Ne mislim da je sigurnosni rizik, on je sigurnosna opasnost", rekao je.

"Razgovarao sam s Italijom i izgleda da oni neće s njime (Huaweijem) sarađivati. Razgovarao sam s drugim zemljama, ni one neće. Svi s kojima sam razgovarao neće s njime (Huaweijem) sarađivati", rekao je.

NATO je u srijedu objavio da treba sigurne 5G komunikacije.

"NATO i saveznici, u okviru svojih ovlasti, predani su postizanju sigurnosti naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu oslanjanja na sigurne i otporne sisteme", navodi se u završnoj deklaraciji samita Saveza na kojem je svemir postao njegovo peto operativno područje, nakon kopna, mora, vazduha i odnedavno sajber prostora.

Komentari: 2

lolo

07. 12. 2019 - 06:28

Tramp je presmijesan ali administracija USA nije no vrlo vrlo ozbiljna. Ako zemlja decenijama otvoreno krade sve moguce patenta, spijunira najsavremeniju tehniku zapada slijpcu je jasno da je Huawei otvorena prijetnja. 5g, y6g i td mozemo samo da sanjamo sto su mogucnosti i kao
bekrijo

09. 12. 2019 - 17:29

E pa vidis upravo su Ameri i njihova nezajazljiva glad za profitom doveli Kinu do toga da im postane prijetnja . Ljudi su jednostavno vrijedni kao mravi i uce nevjerovatno za razliku od inertnih ..... koji kradu strucni strucnjake iz nerazvijenih zemalja . Pogledaj sve americke uredjaje , kompjutere , ajfone sve made in Kina . Normalno da ce im iskopirati tehniku i usavrsiti je dotle da su sada ispred Amerike .
Novi komentar