Odbor donio odluku

Elektroprivreda usvojila odluku o isplati dividende

Odbor direktora EPCG donio je odluku o isplati dividende akcionarima kompanije za 2018. godinu. Iz nerasporedjene dobiti u iznosu od 48.602.081,00 eura izdvaja se 38.274.192,72 eura za isplatu dividende za 2018. godinu - saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.
Objavljeno: 05. 12. 2019 - 14:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Ova sredstva biće rasporedjena za isplatu akcionarima proporcionalno njivom učešću u vlasničkoj strukturi Društva i biće realizovana do 30 dana od dana donošenja Odluke Bruto vrijednost po otplaćenoj akciji iznosi 0,36 eura. Odbor je još jednom konstatovao dobro poslovanje Kompanije, a takvi rezutati dodatno su osnažili i usvajanje Odluke o investicionom planu Elektroprivrede za 2020-2024. godinu'', navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, planom je, osim modernizacije postojećih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora električne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora. 

''Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra.Stvaraju se završni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka “Gvozd” na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona eura i početka njegovog rada krajem 2022. godine, te izgradnja solarne elektrane “Briska Gora” kod Ulcinja vrijednog preko 200 miliona eura. U usvojenom planu definisana je i izgradnja HE “Komarnica” snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 miliona eura. U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predvidjena je I izgradnja HE “Kruševo”. U tom smislu, a radi definisanja konačnog tehničkog rješenja planirana je izrada Studije iskorišćenja tog potencijala. Na osnovu toga definisaće se tehnička specifkacija i cijena izgradnje Hidroelekrtane i pratećih objekata'', ističe se u saopštenju.

Kako se dalje ističe, planom su takodje precizno definisana i kapitalna ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana čime se obezbjeđuje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu i sigurnost u snabdijevanju svih potrošača. 

''Ulaganja u pomenute objekte su već počela, a u narednom periodu u HE “Perućica” investiraće se 60 miliona eura, dok će u HE ”Piva” biti uloženo 15 miliona eura. Termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od izuzetnog značaja za njegovu stabilnost. Stoga je i usvojenim investicionim planom definisana ekološka rekonstrukciju TE “Pljevlja” vrijedna 45 miliona eura, potpisivanje ugovora za izvođenje radova za koji je <odbor direktora dao zeleno svjetlo, očekuje se do kraja tekuće godine. U medjuvremenu, počeli su i radovi na rekultivaciji deponije na Maljevcu vrijedni 20 miliona eura. Namjera EPCG je da u okviru investicionog plana zadrži isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, što podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona eura'', zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar