RCC: Potrebni su nam energični regionalni odgovori na moderne bezbjednosne izazove

RCC domaćin konferencije „Regionalni odgovor na bezbjednosne izazove u Jugoistočnoj Evropi“ koja se održava u Trstu
Objavljeno: 05. 12. 2019 - 16:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

„83 posto Evropljana se slaže da su lažne vijesti prijetnja demokratiji, međutim one su danas postale uobičajene i nalaze se negdje između slobode govora i slobode širenja mržnje jer u ogromnoj mjeri doprinose govoru mržnje što doljeva ulje na vatru nacionalizma i nasilnog ekstremizma, naročito na društvenim mrežama", rekao je šef Odjeljenja za politička pitanja Savjeta za regionalnu saradnju iz Sarajeva Amer Kapetanović na otvaranju četvrte regionalne konferencije o bezbjednosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi koja se održava u Trstu. 

Kapetanović kaže da je to put ka radikalizaciji mladih, a to je globalni problem kome je naš region naročito podložan. 

,,Više od 22 posto mladih dobi između 17 i 24 godine se ne školuje niti se na drugi način osposobljava ili usavršava, ali zato vrijeme provode na internetu, njih čak 90 posto. Ukupna nezaposlenost iznosi 39 posto, a prisutna je i sve veća ogorčenost u pogledu demokratije, političkog sistema, političkih stranaka, vlada,“ rekao je Kapetanović.
„Osim toga, nezakonita migracija je postala globalni izazov našeg vremena. Cijela Evropa je u pogledu ovog izazova uhvaćena između čekića i nakovnja. Ovih dana se suočavamo sa velikim brojem problema i potreban nam je regionalni pristup da se borimo sa ovim  izazovima. Na kraju krajeva, bolje ekonomsko stanje naših društava, čemu naš region teži, veoma usko je povezano sa bezbjednošću i vladavinom prava. Zato smo snažno podržali bezbjednosnu komponentu Berlinskog procesa i odlučili da ojačamo i proširimo naša partnerstva, pomognemo vladama u regionu i Evropskoj uniji da bolje utvrde potrebe i definišu odgovore na savremene bezbjednosne izazove,“ zaključio je Kapetanović.  

Učesnicima su se obratili i prefekt Trsta Valerio Valenti i ministar zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost Sjeverne Makedonije Robert Popovski, koji su pozdravili ideju bolje regionalne koordinacije, komunikacije i odgovora na bezbjednosne prijetnje, koje su zajedničke skoro svim državama u regionu.

Regionalna konferencija je po prvi put okupila studente i profesore sa univerziteta u Trstu i Ljubljani, te tako postavila trend uključivanja akademske zajednice u sveobuhvatan pristup rješavanju bezbjednosnih pitanja.

Konferenciju je organizovao Savjet za regionalnu saradnju u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije i u partnerstvu sa tršćanskom prefekturom, Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Platformom za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i uz tematsku podršku regionalne mreže za borbu protiv dezinformacija i medijske manipulacije SEE Check. Na konferenciji su se okupili predstavnici sbezbjednosnih agencija i institucija iz 13 država Jugoistočne Evrope, kao i regionalnih organizacija koje se bave bezbjednosnim temama.

Komentari: 0

Novi komentar