Vlada utvrdila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Pažin: Vjerske zajednice koristiće hramove do odluke nadležnog organa

Vlada Crne Gore utvrdila je danas Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Objavljeno: 05. 12. 2019 - 16:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Pazin: Vjerske zajednice koristice hramove do odluke nadleznog organa
Foto: Screenshot YouTube

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Zoran Pažin, kazao je da smo dobili moderan i liberalan tekst zakona koji na sveobuhvatan način omogućava da svaki građanin bude ili ne bude vjernik neke vjerske zajednice.

„Pri čemu država štiti imovinu ili kutlurno blago koje pripada svim građanima i ujedno obezbjeđuje da zakoni Crne Gore važe na cijelokupnoj teritoriji Crne Gore“, istakao je Pažin na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

On je naveo da su u predlogu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije (VK) iz juna ove godine, te da je usaglašen sa svim međunarodnim standardima i smjernicama.

Venecijanci dali pozitivno mišljenje i niz preporuka

Namjera Vlade bila je, prema njegovim riječima, da u otovrenom dijalogu sa svim vjerskim zajednicama dođe do rješenja koje će u najmanjoj mjeri dijeliti Crnu Goru.

„Imali smo susret s predstavnicima svih vjerskih zajednica, pa i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali oni, nažalost, nisu prihvatili dijalog o preporukama VK, uslovljavajući ga razgovorima i usvajanjem zakona o restituciji crkvene imovine, i tražeći otvaranje rasprave o svim pitanjima koje uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo“, naglasio je Pažin.

Vjerskim zajednica koje su korisnici imovine, predlogom zakona se, navodi Pažin, garanutju sva pravila dokazivanja i dokazni standardi koji su propisni zakonima o upravnom i parničnom postupku.

„Garanutje se pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici. Potpuno su neosnovane i neutemeljene spekulacije da Vlada ima namjeru da bilo koga iseljava iz hramova i da otima hramove. Naprotiv, eksplicitno je rečeno u članu 64 predloga zakona, da vjerske zajednice koje su korsnici hramova i drugih nepokretnosti nastavljaju da koriste ove objekte do odluke državnog organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom. Ne događa se ništa što bi onemogućilo vjernike da uživaju svoja prava, samo se uređuje pravni sistem“, podvukao je ministar.

Pažin je pojasnio da će Uprava za imovinu popisati sve objekte, a da nakon toga kreće postupak prijavljivaja za vođenje upravnog postupka pred Upravom za nekretnine, pri čemu je ona, kako je dodao, dužna da bez odlaganja obavijesti vjersku zajednicu koja je u pitanju, kako bi imala priliku da ostvaruje sva svoja procesna prava.

Na novinarsko pitanje, kako će Vlada reagovati ako Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozove vjernike da brane hramove, Pažin je odgovorio:

MCP nema od koga da brani hramove, jer Vlada ne namjerava da ulazi u hramove, niti da bilo koga onemogući da uživa vjerska prava u hramovima. Pravo je MCP da učestvuje u slobnodnom javnom diskursu i vjerujem da njihov stav neče izostati. Moj dijalog sa MCP bio je vrlo korektan i profesionalan, uz uzajamno uvažavanje“, zaključio je Pažin.

Komentari: 22

timestar

05. 12. 2019 - 17:44

Da više nikad SPC ne izigrava državu u državi,oporezovati je.
dosao je sudnji cas

05. 12. 2019 - 19:12

Srbi bi trebali da poruse i popale sve manastire koje su izgradili i da ih takve ostave antihristima .Nece valjda dozvoliti da im Miras i Lav drze misu ?
Nije neočekivano!

05. 12. 2019 - 21:44

Pa godinama se pripremao teren sistem kap-po kap, da se javnost navikne, kao na slična "djela vlasti" uvodjenje novog pisma i jezika, ulazak u NATO itd. Sad je jasno čemu su služila stalna ponavljanja, godinama o potrebi rušenja crkve na Rumije, nazivanje crkava limenkama, okupatorima i čime sve ne. Zar premijer sam nije rekao da će rušiti Crkvu na Rumiji. Sve naravno kao priprema za široku akciju. Na stvaranje atmosfere da je nenormalno normalno. Iako je Mitropolija i dalje institucija od najvišeg povjerenja naroda, pored svih pritisaka vlasti, propagande, pritisaka spolja, ništa vlast ne sprečava da atakuje na volju i prava većine sopstvenih gradjana. Ono što nije jasno, šta se želi svim, ovim, šta je krajnji cilj permanentnog nastojanja vlasti na podizanju tenzija i izazivanju podjela.
murko

06. 12. 2019 - 11:12

Misa je malo zapadnije, a to na sta mislis je liturgija. Pitaj Hodzu sve ce ti objasniti.
xy

05. 12. 2019 - 20:17

Ma kakvo bre oporezivanje. Prvo najuriti SPC iz svih crkava i manastira pa nek idu pod šatore, a onda neka dokazuju da li u Crnoj Gori postoji neki objekat koji nisu ukrali, oteli, uzurpirali ... 1918. Sve što su legalno, bez asistencije svojih žbirova iz državne uprave sazidali, neka im je prosto. Ostalo, metla, napolje. Hram Hristovog vaskrsenja koji je nelegalno napravljen na najboljoj lokaciji u Podgorici, porušiti, a plac ustupiti univerzitetu ili KCCG.
mevludin

05. 12. 2019 - 21:15

[email protected] slučajno ne rušiti hram hristovog vaskrsenja.dozidati mu 4 minareta i biće najljepša džamija u crnoj gori postaće crnogorska aja sofija a podgorica će postati istinska metropola kao istanbul.
xy

05. 12. 2019 - 21:59

@Melvudine, prijatelju, ideja je za čisto 10.
prelazim u budiste

05. 12. 2019 - 19:15

U takvu crkvu koju budu zelenaski fasisti kadili moja noga uci nece .
Objektivni

06. 12. 2019 - 00:35

A to ce nas mnogo pogoditi. Za tebe je crkva u Srebrenici jedina u koju bi usao.
Boki

05. 12. 2019 - 19:50

Znači sve će ostati po starom?
СЕРБ

05. 12. 2019 - 20:52

Све остаје исто као и у претходних 800 година. Српска Црна Гора има своју Српску митрополију црногорско-приморску. Такав статус ријешили су отац и син Стефан Немања и Свети Сава. Први је рођен у Рибници, други у Котору...
Boris

05. 12. 2019 - 21:02

Ova izjava je probni balon i početak "radova" DPS-a na kidanju i poslednje zajedničke veze pravoslavnih u Crnoj Gori, veze koja je stotinama godina postojala zahvaljujući kojoj je nastala i opstala Crna Gora. Što ovo može značiti nije teško pretpostaviti, ali DPS, nažalost, tipično komunistički, kada je u pitanju vlast, spreman je dati sve. Ovo je uostalom ionako poslednja moguća podjela koju mogu izazvati i nema sumnje da će to uraditi bez oklijevanja, nerazmišljajući na moguće strašne posledice takvog činjenja. Poslije "novog" jezika, pisma, istorije, tradicije, vjere, došla je na red i nova Crkva. Osnovno političko načelo DPS-a i njihovo činjenje možda najbolje opisuje ono "poslije mene potop".
Objektivni

06. 12. 2019 - 00:39

Boki. Ne mlati. Samo vratite ono sto ste oteli 1918 g. Sve sto ste poslije toga izgradili eto vam. Za hram u PG je vise novca dala drzava i drzavljani CG nego Crkva. O tome se mozemo dogovoriti.
Pitanje?

05. 12. 2019 - 21:27

I šta će to znaćiti? Dozvoliti ulazak ateistima, satanistima i drugim sektama u crkve i manastire koji su potreba vjernih. Zar posao države nije da to spriječi, a ne da organizuje? Šta je cilj ovoga? Kako u crkve i manastire koje su podizali Nemanjići da ulaze oni koji Nemanjiće i Srbe zovu okupatorima? I da im se to dozvoli, kako će se osjećati unutra ti posjetioci? Šta će reći civilizovani svijet na ovakvo nasilništvo?
Objektivni

06. 12. 2019 - 00:41

A kako u Cetinjski manastir da stoluje onaj i koji Crnogorce naziva kopiladima i volovima ??? Kako ?? To moze , je li ?
Ne mogu da vjerujem!

05. 12. 2019 - 21:32

Država da organizuje upade u crkve i manastire, samoproglane grupice gradjana koja je sebe nazvala Crkvom, od kojih dobar dio i ne krije da su nevjernici (ateisti kako oni vole da se zovu). Pa ovo se nije radilo ni za turskog vremena, ni za švapske okupacije, ni za poslednje njemačke. Crkvu i vjernike niko nije dirao. Čemu sve ovo?
Milo Vujović

05. 12. 2019 - 22:04

Svako Sporenje u vezi Vlasništva nad Vjerskom imovinom biti Rješavano pred Nadležnim Sudom,Zar ijedan Crnogorac Vjeruje da će Sudstvo srbijanskih mješanaca,Vratiti ijedan Manastir ili crkvu Crnogorskoj Naciji,Zar Crnogorska Nacija Treba da Pregovara i da se Sudi za Naše Otete Hramove sa Okupatorskom ilegalnom tzv.sPc.koja je NASILNO UVEDENA u Crnoj Gori 1918.g.pslije Okupacije,Zar da Pregovaramo sa onima koji su Nam uradili Genocid nad više od 10.hiljada Naše Braće i Sestara koji su Brutalno Pobijeni i Poklani !! DOSTA JE VIŠE PONIŽENJA CRNOGORSKE NACIJE od ove Vlasti,ako Vlast ne UKINE Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc.za koju su se Stekli Svi Pravni Uslovi da se Ukine,Biće Direktni Krivac za Neizbježne Sukobe ako se ne Vrati Sva Imovina i Hramovi Crnogorskoj Naciji tj.CPC !!
Bar si iskren

05. 12. 2019 - 22:55

Tvoj komentar je suština "rada" DPS-a na crkvenom pitanju. A to je da vas u suštine ne interesuje ni Crkva ni vjera ni crnogorstvo nego ovo što si napisao "da vlast UKINE okupatorsku, ilegalnu" i kakvu sve ne Srpsku Crkvu. A, da vas pitam, otkud vaše sve i da vam se dozvoli. Otkud vaša Manastr Morača, Pivski manastir, Djurdjevi Stupovi itd... ko ih je, kad i za koga podigao. Još više, otkud vaše plemenske, seotske i brastveničke crkve koje su podizali naši preci da bi se borili "za slobodu zlatnu i sveto srpstvo", vjekovima. Što biste inače snjima, nijeste vjernici, prodati se ne mogu i privatizovati. Crkve su za vjerujuće, jednom riječju za Božje ljude. A vidite li što ste vi, što pišete, govorite i radite.
danilo s.

06. 12. 2019 - 08:12

"za slobodu zlatnu i sveto srpstvo" Zaista. g. Vujović je bar iskren, a vi sa lakoćom izgovarate velejsrpske laži. Za "srpstvo" u CG se nije znalo do Sima Milutinovića Sarajlije. Crnogorci su ginuli za "Za krst časni i slobodu zlatnu" (Njegoš), Vidim i to ste pokrali i pripisali "srpstvu", Vidjeli smo kako ste ginuli za slobodu zlatnu pet vjekova pod Turcima. Kako vas nije sramota?
Freeman

06. 12. 2019 - 10:17

Mislite da postepeno jednu po jednu svetinju otimate MCP.Neće moći ministre. Sva vaša nepočinstva su na jednoj strani a,ovo je na drugoj.Branićemo naše vjekovne svetinje svojim životima ,ako bude potrebno. I odbraniti !.
Freeman

06. 12. 2019 - 11:40

Narod trpi tiraniju ,trpi,trpi,trpi dok može,kad više ne može da izdrži onda zbaci tirane..
Freeman

06. 12. 2019 - 12:04

Crnogorska nacija postoji od 1948 g.kada je prvi put na popisu verifikovana.Eto im sve crkve koje su od tada do 1990 sagradili.Ali oni nijesu gradili i čuvali crkve već spraćali goveda u njih.Potomci tih i takvih bi danas da otimaju crkve i manastire i prave biznis.Nemaju oni Boga osim Mila i evra.
Novi komentar