Premijer povodom tri godine Vlade saopštio

Marković: Crna Gora je danas gradilište od juga do sjevera

Premijer Duško Marković ocijenio je, u intervjuu za Televiziju Crne Gore, da je Vlada u prethodne tri godine radila veoma dobro o čemu, kako je rekao, najbolje svjedoče rezultati. Marković je naglasio da će jedini pravi sud o radu Vlade dati građani na izborima naredne godine.
Objavljeno: 05. 12. 2019 - 20:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Marković je, za našu emisiju "Tri godine Vlade", koja je na programu odmah nakon Dnevnika, kazao da su javne finansije stabilizovane i da Crna Gora više nema problema sa deficitom i javnim dugom.

Ekonomija je prošle godine rasla po stopi od 5,1 odsto a u prethodne tri godine otvoreno je 30 000 novih radnih mjesta.

On je istakao da nema dilemu da jedini pravi sud o radu Vlade mogu dati građani. I ne samo o radu Vlade nego i o radu svih drugih političkih aktera na društvenoj i političkoj sceni.

“Već iduće godine ćemo imati priliku da čujemo glas građana i o rezultatu rada Vlade", naveo je on.

Premijer je podsjetio da je Vlada mandat počela u, kako je rekao, teškim okolnostima.

"Protesti, politički, socijalni i bojkot parlamenta. No, kada sve to pogledamo i uporedimo danas vidjećemo da je društveni ambijent u Crnoj Gori mnogo povoljniji, da je politička situacija stabilnija, a efekti toga su vidljivi i na ukupan ekonomski i društveni razvoj,” naveo je Marković.

Marković je istakao da je Crna Gora imala impresivan ekonomski rast i dodao da njena ekonomija može obezbijediti kvalitetniji život građana.

“Takođe smo u posljednje tri godine smanjili stopu nezaposlenosti za oko 8 % i povećali broj zaposlenih za 30 hiljada. To je zaista dobar rezultat za kratak period. Istovremeno, Crna Gora je podigla svoj međunarodni finansijski kreditni rejting, to nam je omogućilo da se na međunarodnom finansijskom tržištu pojavljujemo i koristimo te benefite po veoma povoljnim uslovima", naveo je premijer.

On je istakao da je  za tri godine kapitalni budžet osnaženi veoma visokim izdvajanjima, to iznosi preko 800 miliona eura.

"Zahvaljujući tome Crna Gora je danas gradilište od juga do sjevera, radi se i na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, digitalnoj infrastrukturi", navodi Marković.

Za tri godine Crna Gora je imala najveća izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo, kao dvije ključne oblasti na koje se Vlada fokusirala.

“Nikada ovoliko novca nije izdvajano ne samo za zaposlene u obrazovanju nego i za izgradnju infrastrukture kao neophodnog uslova”, rekao je on, dodajući kako su obezbijedili besplatno studiranje, a od iduće godine počinju i besplatne master studije.

Podsjetio je i da je fond zdravstva za samo tri godine, od 2016. povećan za oko 100 miliona eura i dodao da se to reflektuje na unapređenje zdravstvene infrastrukture.

“Vlada nije zakasnila ni jedan dan sa isplatom plata, penzija i socijala, ni obaveza prema svojim partnerima. To je pokazatelj finansijske stabilnosti takođe," naveo je Marković.

Premijer kaže da je aspekt stabilnosti je postao sinonim za Crnu Goru, ne samo na nacionalnom nego i na regionalnom planu.

"Danas se Crna Gora percipira kao jedan od najstabilnijih zemalja u Evropi, zato je Crna Gora i premašila dvije milijarde eura direktnih i stranih investicija", kazao je on.

On je rekao da su to ključni rezultati Vlade kojom rukovodi.

"Ne kažem da smo uradili sve najbolje, ali u kontekstu okolnosti o kojima sam govorio napravili smo itekako važan iskorak".

Premijer je istakao i da se Vlada trudila da uspostavi društvenu koheziju u zemlji, da promoviše novi standard političkog dijaloga.

"Ova Vlada nije kritikovala svoje političke protivnike, nije bila agresivna na kritike, trudili smo se da na kritike ne odgovaramo nego da se posvetimo poslu i da to bude najbolji odgovor na kritike," naveo je Marković.

Vlada je snažno fokusirana na poboljšanje standarda građana, zaključio je Marković.

Komentari: 7

IGOR

05. 12. 2019 - 21:20

Ova izjava se može gledati kao jedna od posledica nagle tetmperaturne promjene. Nešto slično fatamorgani u pustinji. Vidiš stvari kojih nema.
realno

06. 12. 2019 - 08:32

A neki neće da vide. Ono što valja. Neće biti da ama baš ništa ne valja.
Moracan

05. 12. 2019 - 21:33

Yeah ... the change is the name of the game. From Ecological State it has been converted into Digital State. From operated in DEVOTED it's in the FOCUSED mode NOW. And that is the HUGE CHANGE INDEED. All of this in JUST THREE YEARS. WOW! ,,, Congradulations!!
stripovi & trikovi

06. 12. 2019 - 00:36

Radova je sve manje i manje a tako je i sa voljom građanina,za utjehu nista bolje nije ni u okruženju.Nekom drugom treba prodavati maglu o svemu ovom.
zakula crnogorac

06. 12. 2019 - 09:30

GOSPODINE PREMIJERU,,godinama nas narod zivi ,,odnosno vecina sa 250e,300e,do 400e,,ne mogu se mnogi ni posteno prehraniti,,sva prica pada u vodu EKONOMSKI TIGAR I SL..pod hitno povecati PLATE I PENZIJE ,,svima u DRZAVI,, i pokazite GRADJANIMA da zaista MISLITE O NJIMA,,uostalom brzo ce IZBORI,,pa ce gradjani reci KAKO ZIVE..SRECNO CRNA GORO!!!
Minhauzen

06. 12. 2019 - 11:27

NATO nikad jači, gradilište od juga do sjevera... Jeli sve u redu sa našim premijerom? Mene bi izbacili sa posla da lažem ovoliko
vojvoda i medo

06. 12. 2019 - 12:05

Oooooo pipune? I mene bi izbacili s posla. Da sam plagirao diplomu.
Novi komentar