Koordinator Pravnog savjeta MCP poručio

Džomić: Sprema se politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-Primorske dao je izjavu povodom utvrđivanja prijedloga Zakona o slobodi od strane Vlade Crne Gore. 
Objavljeno: 05. 12. 2019 - 21:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je istakao da je sadržaj teksta Prijedloga zakona još uvijek nepoznat javnosti.

„Od momenta usvajanja mišljenja Venecijanske komisije 24. juna do 5. decembra, dakle za pet i po mjeseci, nama nije prikazana nijedna odredba Prijedloga zakona u koju su ugrađene preporuke Venecijanske komisije“, kazao je Džomić.

Takođe, podsjetio je, Pravni savjet Mitropolije Crnogorsko-Primorske i Eparhije Budimljansko-Nikšićke zvanično je dostavio Vladi Primjedbe na Prijedlog zakona 27. novembra ove godine.

„U tom tekstu su na 92 stranice pravno, činjenično i civilizacijski osporavane brojne odredbe Prijedloga zakona. Odgovor na te Primjedbe, kao ni na one na Nacrt zakona od 2015. godine, nijesmo dobili. Nijesam siguran ni da su ih pročitali“, rekao je Džomić.

Naglasio je da dijaloga nije sa Vladom nije bilo, osim, kako je kazao, jednog sastanka 26. novembra u Mitropoliji na kome su, prema njegovim riječima, predstavnici Vlade na čelu sa potpredsjednikom Pažinom „uslovljali razgovor i pokušali da ga svedu isključivo na preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije“.

„Jasno smo ukazali da smo za dijalog, ali da se preporuke Venecijanske komisije odnose samo na neusklađenost Prijedloga zakona sa međunarodno-pravnim aktima. Iznijeli smo i stav koji Pažin i njegovi saradnici nijesu htjeli da čuju, a to je da smatramo da je Prijedlog zakona u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore i da se i o tome mora voditi dijalog“, kazao je koordinator Pravnog savjeta MCP.

On navodi i da su predlagali otvaranje dijaloga o restituciji i obeštećenju za oduzetu crkvenu i imovinu drugih vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata.

„Prije toga, potpredsjednik Pažin nam je saopštio da su ”donosioci političkih odluka”, kako ih je više puta nazvao, najvažnija pitanja pravne prirode proglasili za politička pitanja iako ona, s obzirom da je riječ o ljudskim pravima, nijesu i nikako ne mogu da budu politička i partijska u državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države“, rekao je Džomić.

Dodao je i kako je njegov lični utisak da je u pitanju bila simulacija dijaloga

„To je bio pokušaj da se zadovolji neka minimalna forma susreta, ali ne i institucionalni, javni i konstruktivni dijalog o jednom tako važnom i posve osjetljivom društvenom pitanju“, ocijenio je Džomić i poručio da će se ubrzo izjasniti o Prijedlogu zakona nakon što budu imali uvid u taj dokument.

„Lično, očekujem još gora rješenja u tzv. inoviranom tekstu Prijedloga zakona od onih koja su se 16. maja našla u Prijedlogu zakona. Nijesam prorok, ali se vidi da se sprema do sada neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti“, zaključio je.

Komentari: 17

veljo

05. 12. 2019 - 21:51

Džomicu, da li ja kao pravoslavni vjernik imam pravo da izaberem crkvu u kojoj ću se moliti? Crnogorsku ili Srpsku?
sucur alahu

06. 12. 2019 - 11:38

Kadzeljenasi nacionalizuju manastire i postave Mevludina za patrijarha bice zzanimljivo.
Свети дух

05. 12. 2019 - 22:08

Биће то најбољи новогодишњи поклон за све Црногорце! Амин
CRPS

05. 12. 2019 - 22:11

Baš mi je žao SPC, moraće da se registruju. U prevodu da kleknu pred Crnom Gorom, Crnogorcima i posebno Milom Đukanovićem. No oprosta dobiti neće
jovan

06. 12. 2019 - 01:32

Neće morati SPC da se registruje ali neće imati status pravnog lica.
Aaaa999

05. 12. 2019 - 22:12

NE ODGOVARA TI JER CES IMATI MANJE NOVCA.DOSTA STE SE BOGATILI NA RAČUN DRŽAVE KOJU NE POŠTUJETE I NE PRIZNAJETE
Fahro

05. 12. 2019 - 22:41

Ovog cetnika i pokvarenjaka kako ga zove Dobrica Cosic treba otjerati iz CG. Mracna osoba , kako kaze Cosic, nema sta odje da trazi sem da izaziva haos.
murko

06. 12. 2019 - 11:18

Nije to rekao dobrica Cosic, nego da svi Srbi lazu.
fahro bolan

06. 12. 2019 - 11:37

Jesi jutros sirio cilim put Meke ?
Djuro Vučinić

05. 12. 2019 - 22:44

Dvadeset godina koristeći nedostatni Zakon o registraciji Vjerskih zajednica donijet 1977 god ,a nakon AB revolucije jedini kojim je mogla obnovljena CPC bit registrovana,vi ste izvrgli ruglu. Nijeste registrovani u CG a imate mat br. CPC je registrovana na jedini mogući način kao "Vjerska organizacija" a nazvali ste je NVO. To uporno ponavljaju vaši botovi. Vlast 1993 nije dozvolila da se na tradicionalan način obnovljena CPC sa izabranim poglavarem ,blaženopočivšim Antonijem registruje,već je to dopustila tek 2000 g. Ali CPC živi...25 godina u surovim uslovima svoj Krst nosi !
Kako da ne

05. 12. 2019 - 22:52

Ne pročitah a znam da laže, ka vazda.
Igor

06. 12. 2019 - 00:37

Najavi Vlade da će legalizovati nasilno otimanje crkava i manastira, bezuslovno se treba suprostaviti. Nakon što su Srbe doveli u položaj gradjana drugog reda, nakon višegodišnjeg otganizovanja antisrpske propagande, a u pojedinim slučajevima i pravih hajki, sada najavljuju otimanje crkava. Sve ovo su Srbi već doživjeli u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu s tom razlikom što ih tamo ipak nijesu istjerivali iz crkava. Lako je pogoditi šta sledeći korak, progoni i sve ono što uz to slijedi.
Spremte se

06. 12. 2019 - 04:16

Na youtube jos uvijek stoji video u kojem ovaj lazni sljedbenik Hrista pjeva "bacaje bombe cetnici". On prica o demokratiji?
JA

06. 12. 2019 - 07:22

Što se buniš. Možeš da pređeš poslije u Crnogorsku crkvu. I dalje ćeš služiti Hristu. Ko hoće da ostane može ko neće nemora. Samo Crnogorska Pravoslavna Crkva se mora vratiti na svoje mjesto đe je uvijek bila. I sam znaš Džomiću da ovako stanje više nemože. Nemogu dvije crkve u jednoj državi.
Rina

06. 12. 2019 - 07:51

Putuj pope, ne brini za manastire. Srećan put
danilo s.

06. 12. 2019 - 08:41

g. Džomiću, Ako je neko od vjere napravio ideologiju (veljsrpstvo) - to je SPC! Ako iko politizuje religiju radi zemaljske moći i bogatstva - to je SPC! Ako iko zloupotrebljava slobodu vjeroispovijeti u CG - to je SPC! Države su stvarale crkve a ne obratno: “Cuius regio, illius religio” лат. (Чија је земља тога је и вјера). Pećka patrijaršija nije stvorila Tursku, no Turskia - Pećku patrijaršiju. Dokle ćete da nas trujete sa lažima? Iako desetine knjiga i zvaničnih dokumenta dokazuju da je CPC (Cetinjska mitropolija) bila autokefalna crkva (1766-1920) a vi ćete opet bestidno tvrditi da nije bila. I tražiti “tomos”. Prvo pokažite tomos za Pećku patrijaršiju. Sve se svodi na to da se vi grčevito borite za “blago zemaljsko” - umjesto za “carstvo nebesko”. Umjesto ljubavi - širite rasističku mržnju prema Crnogorcima. Crkva ujednjuje sve vjernike, a vi ste nas podijelili i posvadjali. Znači nijeste uspjeli u onome najvažnijem – sirenju Isusovih zapovijesti (“Ljubi bližnjeg svoga…”).
Мирослав Ђукић

06. 12. 2019 - 15:23

Онима који се радују национализацији и конфискацији храмова, само да кажем да се овим успоставља један и по њих опасан принцип, а то је правило да држава може, ако то жели, да једним актом преписује туђу имовину на себе. Сада је на мети Црква, а сутра могу бити и они. Зашто да не? Принцип је принцип , важи за све! Наиван је онај ко каже: "Неће, неће"... Хоће, кад им буде фалило пара.
Novi komentar