Kovanice sa likom tenisera postale hit

Federer obara švajcarsku ekonomiju

Čelni ljudi tamošnje ekonomije nijesu moglia ni da zamisle koliku će pomamu izazvati.
Objavljeno: 05. 12. 2019 - 22:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Federer je dobio tu čast da krasi jednu od novih kovanica koje treba da budu izdate, prenosi RTS.

Švajcarska vlada saopštila je da bi do januara trebalo da bude izdato 95.000 kovanica, a prvi kontingent izazvao je pad na sajtu Švajcarskog saveznog vijeća, na kojem se kupuje preko veb-šopa.

Prvi kontingent od 33.000 komada je rasprodat, dok je tražnja tolika da ni jedan od najvećih sajtova nije mogao da izdrži toliko posjeta.

"Imali smo 2,5 miliona klikova. Bilo je to previše za našu onlajn prodavnicu. Očekivali smo i planirali visoku tražnju, ali nijesmo mogli da zamislimo da će biti ovoliko velika", rekao je izvršni direktor Saveznog vijeća Marijus Haldiman.

Lik rekordera po broju grend slem titula (20) biće na kovanicama od 20 franaka, što je prvi put u istoriji Švajcarske da na kovanici bude živa osoba. Dodatni problem je nastao kada je Rodžer podijelio objavu na društvenim mrežama.

"Čim je objavio link na društvenim mrežama, momentalno smo imali problema sa povećanim saobraćajem na portalu. Neki fanovi su mogli da uđu na sajt, ali nijesu mogli da dovrše narudžbinu. Drugi nijesu mogli ni da otvore stranicu. Stiglo nam je mnogo mejlova sa pitanjima da li mogu da kupe kovanicu, ali nijesmo mogli da tražimo podatke sa kreditnih kartica preko mejla."

Na "glavi" kovanice nalazi se Federer sa čuvenim jednoručnim bekhendom.

Plan tamošnje vlade je da, osim na navedenim kovanicama od 20, Federerov lik bude i na onoj od 50 franaka, ali u drugačijem dizajnu od maja 2020. godine.

Komentari: 0

Novi komentar