U vrtiću Đina Vrbica nije više obavezno spavanje, mijenja se režim ishrane

Djeca srednjeg i starijeg uzrasta Javne predškolske ustanove Đina Vrbica od sledećeg polugodišta neće imati popodnevni odmor u vrtiću. Uprava ove ustanove odlučila je da ukine spavanje djeci, ali ističu da će onim mališanima koji budu htjeli da odmaraju to i omogućiti. Vrijeme odmora u svim vaspitnim jedinicama sada je od 12 do 14 časova, piše Dan.

Objavljeno: 06. 12. 2019 - 07:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Djeci starijeg i srednjeg uzrasta biće omogućeno da ne moraju da spavaju u vrtiću, kao što je to do sada bila praksa. Spavanje neće biti imperativ i neće biti aktivnost koja je obavezujuća za djecu tog uzrasta. Svako dijete koje hoće da spava moći će, ali neće biti obavezno kao do sada”, rekao je direktor JPU Đina Vrbica Vuk Stanišić.

On smatra da spavanje u toku dana nije u skladu sa dječjom prirodom.

“U tom periodu u skladu sa dječjom prirodom je da saznaju, uči i igraju se. Nisam ja to izmislio već je to svjetska praksa razvijenih zemalja. Pa čak i u Beogradu je već nekoliko godina ta praksa uvedena. O tome da li će dijete spavati ili ne neće odlučivati ni roditelji ni djeca. Ako dijete ima potrebu biće mu omogućeno spavanje, jer pratimo njihove potrebe. Ova odluka zasnovana je na naučnim principima i praksi razvijenih zemalja. Samo kod nas još postoji obaveza spavanja u predškolskim ustanovama”, kaže Stanišić.

On je tu informaciju saopštio i Savjetu roditelja, koji će zbog toga imati hitan sastanak.

“Ja sam direktor i ja donosim odluke i vodim ustanovu. Ako se misli da neki drugi organ treba da vodi ustanovu, neka predlože tamo gdje treba i neka se promijeni zakon. Sve je to u interesu djece. Kontaktiram sa roditeljima i većina njih ima problem ako dijete spava preko dana uveče teže zaspi”, kaže Stanišić.

Ukoliko pola grupe bude imalo potrebu za spavanjem, a pola ne, Stanišić kaže da će i to omogućiti bez obzira što svi borave u istoj učionici.

“Sve ćemo organizovati kako treba. Ima djece u jaslicama koja spavaju kad im se spava, a ostali ne. Imamo prostorne kapacitete, kadar, znanje i volju, imamo sve”, ističe direktor.

U toj ustanovi biće promijenjen i režim ishrane, te više nakon doručka neće djeci biti služen ručak već užina.

“Naslijedili smo režim ishrane da se doručak dijeli možda samo nekih sat i po vremena prije ručka. Dijete nije svarilo ni prvi obrok, a drugi već pristiže. Poslije ručka idu dvije užine. Sad će biti drugačije. Prvo ide doručak pa užina, ručak, pa druga užina. Tako će djeca imati više vremena za igru, saznanja, učenja… Doručak će biti između osam i devet, onda užina, ručak od 13 do 14 časova, pa onda užina”, kaže Stanišić.

Komentari: 17

ubli

06. 12. 2019 - 07:39

Čuveni Vuk Stanišić reformiše rad sa djecom u vrtićima. Može li nam Vuk navesti na osnovu čijeg mičljenja, istraživanja ili tuđeg iskustva on to tadi. Ili je i ovo kao Šehovićeva "reforma" osnovne škole?
Zaid

06. 12. 2019 - 08:04

Prave profit privatnim vrtičima koji su skuplji i po 3 puta.. U našem društvu korpucija počinje od vrtića
Što će reći pokoljenja!?

06. 12. 2019 - 08:22

Smjehotresno! Prvo "ne moraju spavati", pa "nije obavezno", pa "o tome ne odlučuju ni djeca ni roditelji", pa je "svjetska praksa .. razvijenih zemalja". Djeco, spavajte i igrajte se kad vam se hoće, a kad ste gladni, pjevajte direktoru onu " Vuče, Vuče, bubo lenja...",
Baba

06. 12. 2019 - 08:59

A i "..čak u Beogradu je ta praksa..". Čak, čak, čak, sprdnja! Što dobra iskustva ne kupite kroz anketiranje roditelja i đece?
Cikotic

06. 12. 2019 - 18:48

Sto je tu cudno? Biograd je njihov krajnji domet. Rijetko kad dobace i do njega, a kamo li preko...
gost

06. 12. 2019 - 08:26

Ne znam jel ovo ispravno ili ne, nijesam iz te struke, ali se sjecam mojih 4 godine u vrticu - nijesam volio nervoznu uciteljicu, nijesam volio palentu i nikako(!) nijesam volio da spavam. Sve ostalo je bilo ok - i druga djeca, i ostavljanje roditelja ujutro, cak i obavezni periodicni odlazak kod zubara na pregled.
fff29

06. 12. 2019 - 08:40

potpuno ispravna odluka. podrška
Maki

06. 12. 2019 - 09:02

To je u Njemackoj normalno Djeca ne spavaju,ako ne zelee,ali svakako ima prostor za odmaranje ko od djece zeli Djeci su uključene razne aktivnosti i ispunjen im je dan maximalno,i mislim da im to prija,vise od spavanja Na kraju,to spavanje je vise godilo vaspitacicama,da sjede prekstenih nogu 2sata,i kuckaju poruke.nego djeci koja su morala lezati mirno,i drzati okice zatvorene iako im se u 90% slucajeva nije niti lezalo niti spavalo
posmatrac

06. 12. 2019 - 11:03

Sistem nema kapacitet da djeci koja zele da spavaju obezbijede uslove za to. Istivremeno u istoj ucionici ce se djeci koja ne spavaju ce se posluzivati rucak. Ko poznaje sistem zna da je to neizvodljivo i da ce na kraju svoj djeci spavanje biti ukinuto. Sto se tice potreba za snom psiholozi i pedijatri do pete godine preporucuju takozvane "dnevne dremke". Vazne su za proces pamcenja i ucenja, za paznju, raspolozenje i za mnoge druge procese.
antibot

06. 12. 2019 - 11:11

Da nisi iz uprave?
veljo

06. 12. 2019 - 23:20

Koliko broje djece grupe u vrtićima u Njemačkoj? Koji je to uzrast djece? Velika je razlika za djecu kada su grupi od 40 i li 10?
Princeza Zorka

07. 12. 2019 - 00:13

Potpuno se slazem, ne znam kakva je ovo "hajka" na racun jedne tako prirodne i normalne odluke, pobogu zar djeca "moraju" da spavaju u vrticu, 100% je vecini djece to najgore moguce iskustvo, zdravo dijete prsti od energije, radoznalosti, zelje za igrom, fizickom aktivnoscu, zasto bi "moralo" da spava ako mu se ne spava??? I meni licno je to bila nocna mora, molila sam roditelje da me odvedu kuci pa i po cijenu da sama budem u kuci, samo da ne spavam u vrticu (mi smo dobijali cusku ako ne drzimo zatvorene oci, dobro se sjecam vaspitacice Grdane :))))))
realan

06. 12. 2019 - 11:04

Ovo roditelji ne smiju da dozvole...
ekonomista

06. 12. 2019 - 11:08

Neka razmisle zaposleni u Djini Vrbici koliko njih je angazovano na spustanju kreveta, zamjeni posteljine, u veseraju pa neka se dogovore koliko njih ce biti poslato kuci. Tacnije, koliko njih nece dobiti produzetak ugovora na odredjeno koji potpisuju po 5 godina. Moj im je savjet da preko suda traze svoja prava. Garantujem im da ce svako od njih dobiti naknadu stete i povratak na posao.
doktor

06. 12. 2019 - 11:32

"Struchnjaka" koji kaze da popodnevno spavanje nije u skladu sa djecijom prirodom treba udaljiti na sto vecu distancu od djece a ne dati mu da bude direktor JPU. Na tom zapadu na koji se on poziva bi bio prinudjen da da ostavku poslije ovakve izjave. Ustvari na zapadu ne bi ni u snu mogao da dodje u priliku da bude direktor. I kao domar bi morao da zna po nesto o djecijoj prirodi.
Dali

12. 12. 2019 - 12:12

Odakle znas da na zapadu ne bi mogao biti direktør ustanove? Evo npr. U Danskoj gdje zivim, djeca nakon napunjene 3 godine, a nekada i malo ranije, prelaze iz bebi grupe ili ti jaslica u vecu grupu. I gle cuda, NE SPAVAJU. Medju tim, ako neko dijete zeli da spava, to mu naravno bude omoguceno. Na duseku, na podu dok se dryga djeca igraju u isto prostoriji. Nemaju hranu, vec nose od kuce. Moja djeca ustaju svako jutro 6:30/7 i u krevet udu uvece najkasnije u 20h. Srecni i zadovoljni.
Roditelji

06. 12. 2019 - 13:25

Osoblja malo.Jedna osoba na 3 4 razlicite grupe.Misl8m kao roditrlj da u svakom trenutku sa djecom treba da budu bar 2 3 osobe.Ne mozemo jedno dijete obuzdati a ne 20 30 djece.To je losa organizacija skroz.O tome povesti racuna a ovo je manje bitno
Novi komentar