Vlada se opet nije izjasnila o zakonu

Na sjednici bilo prečih tema od istopolnih brakova

Iako je predloženi zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola juče na sjednici Vlade bio druga tačka dnevnog reda, o tom aktu se, prema saznanjima Pobjede, izvršna vlast, ipak, nije izjasnila zbog prebukiranosti dnevnog reda.

Objavljeno: 06. 12. 2019 - 07:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava Blanka Radošević-Marović rekla je za te novine da je zakon prolongiran zbog prioritetnih obaveza i zadataka Vlade.

“Nije ništa sporno. Očekuje se da predloženi zakon Vlada verifikuje narednog četvrtka, a da u petak bude u Skupštini. Nadamo se da neće biti daljih odgađanja”, rekla je ona.

Taj akt, kojim treba da se omogući istopolnim parovima da pred matičarem sklapaju partnerstva, je povučen sa sjednice Vlade krajem septembra, jer su, kako je tada pojašnjeno, željeli da izađu u susret određenim nevladinim organizacijama i razmotre prijedlog da se omogući primjena zakona nakon pola godine od usvajanja, a ne nakon godinu, kako je to bilo predviđeno. Odlučeno je da se akt, ipak, primjenjuje godinu dana od usvajanja, jer su iz ministarstava unutrašnjih poslova i pravde rekli da ne mogu u suprotnom na vrijeme da usklade sve podzakonske akte.

Nikakvih drugih izmjena u zakonu nije bilo.

Ponuđeni zakon pao je u Skupštini krajem jula, jer nije dobio potrebnu većinu – 41 glas, odnosno izostala je podrška poslanika SDP-a jer se nijesu pojavili na sjednici, ali su najavili da će akt podržati kada opet bude na plenumu.

Komentari: 0

Novi komentar