Specijalni tužilac saopštio

Čađenović: Šest osoba uhapšeno zbog ubistva Klisića

Specijalni državni tužilac, Saša Čađenović, saopštio je danas da je zbog ubistva Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića 1. novembra u Baru, uhapšeno šest osoba.
Objavljeno: 06. 12. 2019 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Cadenovic: Sest osoba uhapseno zbog ubistva Klisica
Foto: Portal Analitika

M. V, V. L, H. M, Z. Đ, M. L i M. M. uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Nije, međutim, identitifikovan organizator grupe osumnjičene za ubistvo Klisića.

„Identifikovano je lice, S. Đ, za koje se sumnja da je direktni izvršilac ubistva i pokušaja ubistva, te druga lica za koja se sumnja da su dio iste kriminalne organizacije. Privedena su dva lica koja su saslušana i određeno im je zadržavanje“, saopštio je Čađenović na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u Podgorici.

SDT je, prema riječima Čađenovića, prikupilo dovoljno dokaza da može opisati uloge i zadatke članova ove kriminalne organizacije.

„Pretreseno je više smještaja i pronađeni su veoma značajni predmeti, među kojima su sredstva za komunikaciju, što će omogućiti konačno eliminisanje ove kriminalne organizacije i okončanje njenog djelovanja. Pronađen je i novac u iznosu od 50.000 eura, kao i drugi predmeti o kojima ne mogu precizno govoriti“, naveo je tužilac.

Među uhapšenim švercerima droge u Hrvatskoj i jedan državljanin CG

Čađenović je kazao i da je zajedničkim djelovanjem hrvatskih i naših organa na teritoriji Hrvatske zaplijenjeno oko 500 kilograma marihuane i drugih materija za pravljenje opojnih droga.

„Uhapšeno je pet lica, među kojima i jedan državljanin Crne Gore. Zbog interesa same istrage tek juče je realizovan dio predmeta protiv ljudi koji su vršili ova krivična djela na teritoriji Crne Gore. Podnijeta je krivična prijava protiv dva fizička i jednog pravnog lica“, naglašava Čađenović.

SDT je, kako je saopštio, identifikovalo i kriminalnu organizaciju za koju se sumnja da se bavi krijumčarenjem cigareta.

SDT je u dva navrata izvršilo procesuiranje određenog broja lica zbog stvaranja kriminalne organizacije, utaje poreza i krijumčarenja. U oktobru su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) lišili slobode tri lica zbog sumnje da su izvršili prethodno navedena krivična djela. Tom prilikom u Pljevljima je zaplijenjeno preko 200 paketa cigareta“, rekao je Čađenović.

Zbog šverca cigareta budžet oštećen 70 miliona eura

On je kazao da je nastavljen rad na otkrivanju snabdjevača lica koja su vršila šverc cigareta.

„Identifikovan je organizator ove kriminalne organizacije, kao i drugi članovi koji su vršili nabavku, skladistenje, čuvanje i dalju distribuciju cigareta radi šverca. Kada je sprovedena akcija, uhapšena su četiri lica i zaplijenjeno je preko 2.500 cigareta različitih vrsta i marki. Nastavlja se rad na predmetu koji, zbog činjenice da je krijumčarenje vršeno preko naše granice, dobija međunarodni element, i u toku je identifikacija lica koji su na drugim teritorijama. Naš cilj je da se djelovanje ove kriminalne organizacije u potpunosti eliminiše. Kada se vršio pretres, SDT je zaplijenilo i određena motorna vozila velike vrijednosti, druge predmete, satove, mobilne telefone, a doslo se i do podataka koji će direktno voditi do drugih članova kriminalne organizacije i ostalih sredstava koji su korišćeni kako bi ova kriminalna organizacija vršila šverc cigareta. Već je pokrenuta istraga o porijeklu imovine i da li imovina potiče od vršenja ovih krivičnih djela“, izjavio je tužilac.

Čađenović je kazao da je SDT jutros relizovalo još jedan predmet u vezi šverca cigareta.

„U prethodnom periodu je, u saradnji sa Upravom carina, utvrđeno da u slobodnoj carinskoj zoni jedna firma ima manjak od 16.000 paketa cigareta. Djelovanjem i prikupljanjem dokaza, te pretresima, izvršena je analiza poslovanja tog pravnog lica i donešen je zaključak da ti paketi nisu na dozvoljen način izašli iz slobodne carinske zone. Službenici SPO su rano jutros izvršili više pretresa u Podgorici i Baru i prikupili dokaze da su tri fizička lica izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i utaja poreza. Krivična prijava je podnijeta protiv dva lica. Za posljednji predmet procijenjena je šteta na 16 miliona eura u neplaćenim porezima i doprinosima, dok je u dosadašnjem ukupnom otkrivanju šverca cigareta ukupna šteta po budžet procijenjena na preko 70 miliona eura“, rekao je on na konferenciji za medije u PR Centru.

Komentari: 1

CRNOGORAC

08. 12. 2019 - 03:45

OVO SU PRICE ZA MALU DJECU.
Novi komentar