Nikolić: Demokrate opstruiraju rad odbora, ne žele izmjene zakona

Rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva čini se tapka u mjestu, pa se tako ni na posljednoj sjednici ovog odbora, nije raspravljalo o izmjenama izbornih zakona, jer predtavnici  Demokrata nijesu glasale ni za dnevni red. Da  u ovoj partiji nemaju volje da se bave reformom izbornih zakona, koju su sami inicirali, te da je ovakav scenario očekivan, ocjenjuju sagovornici televizije Nove M iz vladajce partije. Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, kaže sa druge strane da je odbor nelegitiman, te da  neće valjano uraditi posao,u predviđenom roku.
Objavljeno: 06. 12. 2019 - 17:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oštru retoriku obilježile su posljednju sjednicu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, naime Demokrate  su uputili neprimjerene komentare predsjedniku odbora Branimiru Gvozdenoviću.  O izmjenama izbornih zakona ponovo se nije raspravljalo  jer za dnevni red nisu glasali predstavnici opozicije.

Sve je kulminiralo na jučerašnjoj sjednici kada su Demokrate odbile da glasaju za dnevni red, pošto nije zakazana sjednica, na njihov zahtjev, koji pri tom nije bio pravno utemeljen, kaže Miloš Nikolić.

Ni na jednoj sjednici se dalje od dnevnog reda nije mrdnulo. To iz tog razloga što većina članova odbora ne  želi izborne reforme. Zapravo dio opozicije ili čitva opozicija, ne želi jedan set izbornih zakona, koje će predstavljati boljitak u tom procesu, rekao je Srđan Vukadinovič.

No, u DPS-u  polažu nade da će na dnevni red, kada je riječ o radu Odbora, doći i ono sto je glavni cilj: reforma izbornih zakona.

Međutim sve ono što možemo vidjeti poslednjih dana nam sugeriše da ipak dio opzicije, dominantno Demokratsaka Crna Gora, ne želi dogovor po pitanju izbornog zakonodavstva, te da sada već ulazi u otvorenu opstrukciju tog procesa, rekao je Miloš Nikolić.

Opstrukcija rada u okviru odbora bilo je više, podsjeća Nikolić,  a počele su zahtjevom opozicije za donošenje izbornog zakonika, za koji su kako kaže poslanik Dps-a tvrdili, da su potrebna svega četiri dana. Nikolić kaže da je posrijedi svojevrsni apsurd.

Drugo što smo vidjeli je zahtjev odnosno predlaganje zakona o  Vladi, koji bi nas trajno uveo u situaciju tzv, vlade građanskog jedinstva, što je takođe neprihvatljivo.

I politicki analiticar Srdjan Vukadinović, ponašanje opozicije, tačnije Demokrata vidi kao svojevrsnu opstrukciju. Kaže da opozicionari žele novo zakonodavstvo ali jedino ono koje bi im omogućilo da oni dođu na vlast.

Budući da postoji druga strana, koje to ne želi koja štiti standarde izbornog zakonodavstva, onda se dolazi do toga  da se dalje od dnevnog reda ne može mrdnuti.

Da se ne može ili neće dalje od dnevnog reda, jasno je iz sedmice u sedmicu, pa je i više nego očigledno da je rad  Odbora zapao u krizu, kaže i glavni i odgovorni urednik portala Analitika Predrag Zečević.

Poslanici opozicije odnosno Demokrata nastoje da  blokiraju rad odbora i sada se otvaraju dva ključna pitanja šta dalje.

Ukoliko postoji volja lično vjerujem da bi se taj posao moga završiti do 18 decembra. Sa naše strane postoji da volja sa strane Demokrata možemo konstatovati da ne postoji, te je neizvjesno kakva će biti sudbina procesa u odnosu na rok 18. Decembra, ističe Nikolić.

Građani Crne Gore ne treba da očekuju pozitivan rezultat. Trebaju da očekuju dalje nadgornjavanje i dalje političko mučenje koje neće dalje od dnevnog reda odmaći , jer većina opozicije neželi kvalitativne promjene, rekao je Vukadinović.

Odbor prema mišljenju nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića nema legitimitet, jer tvrdi da opozicija nije zastupljena u mjeri u kojoj bi trebalo: 

Takav nelegitiman odbor neće dati rezultate, da se dovede do slobodnih i fer izbora. Opstrukcija je od DPS-a koja odbija dijalog za tehničkom vladom, koji traži opozicija.

Podsjetimo, privremeni Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Skupština Crne Gore formirala je u oktobru 2018. godine. Zadatak  skupštinskog tijela bio  je da parlamentu dostavi izmijenjene zakone do 30. septembra 2019. godine. Kako rok nije ispoštovan pomjeren je za 15. novembar, a zatim i  za 18. decembar.v

Komentari: 2

lolo

07. 12. 2019 - 11:05

Ma nije valjda :)))
Nema izbora!

07. 12. 2019 - 11:34

Opozicija treba da nastavi opstruisanje svakog dogovora sa DPS-om i u medjuvremenu raditi na planovima vanparlamentarne borbe, nakon sledećih "izbora". Na izbore ne smiju izaći ni po koju cijenu. Bilo bi to političko samoubistvo jer će izbori biti pokradeni kao i svi prethodni. Valjda su to više shvatili, da bi izlazak na izbore bio samo legitimisanje DPS-ove "pobjede". Očigledan je jedini cilj DPS-a, a to je da opozicija izadje na izbore. To se ne smije dogoditi. U političkoj istoriji nije zabilježeno da su autokratsko-diktatorski režimi ikad izgubili izbore. Kradjama i prisilom uvijek su "demokratski" zadržavali vlast, a ovdje DPS ima dodatnu prednost jer SAD i dio zemalja koji su poslušnici SAD iz bivše EU otvoreno podržavaju kradju izbora. Dakle, jasno je BOJKOT.
Novi komentar