Protest pokreta „Odupir se“

Zagovaraće bojkot dok se ne stvore uslovi za fer izbore

U Crnoj Gori trenutno nije moguće realizovati slobodne izbore, poručeno je sa protesta pokreta Odupri se, čiji su predstavnici naglasili da će zagovarati bojkot sve dok ne budu sigurni da izbori neće biti pokradeni.
Objavljeno: 07. 12. 2019 - 20:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zagovarace bojkot dok se ne stvore uslovi za fer izbore
Fotografija sa jednog od prethodnih protesta pokreta Odupri se

Na početku protesta ispred Skupštine Crne Gore, kojem je prisustvovalo više stotina građana,

minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulom poslaniku Janku Vučiniću.

Predstavnik pokreta Odupri se, Nikola Grdinić, kazao je da Vučinić bio borac za slobodu običnog čovjeka, koji nije dosanjao svoj san.

Grdinić je, obraćajući se okupljenim građanima, kazao da su ih pozvali na skup nazvan Kongres slobodnih građana, jer su htjeli da pošalju poruku zbog događaja prošle subote u Bemaks areni.

On je kazao da je taj skup, kongres Demokratske partije socijalista, bio „festival beščašća“.

„Sigurno je da će ovaj skup večeras, bez obzira koliko nas bilo, biti veći, jer na njega dolaze slobodni judi“, poručio je Grdinić.

Kako je naveo, politička situacija u zemlji nije bolja u odnosu na period kada su protesti krenuli.

„Nijesmo odustali ni od čega, trebalo nam je snage da nastavimo tu borbu. Bićemo smetnja aktuelnom sistemu“, rekao je Grdinić..

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku nije moguće realizovati slobodne izbore.

„Građani će izaći na glasanje kada budemo sigurni da izbori neće biti opljačkani. U svakom drugom slučaju zagovaraćemo bojkot“, poručio je Grdinić.

Grdinić je pozvao sve činioce u društvu, političke partije, nevladine organizacije i medije, da izađu iz svoje zone konfora.

„Bićemo tu da vas stalno podsjećamo na to ubuduće“, istakao je on.

Pokret Odupri se, kako je naveo, trudi se da probudi mlade ljude i da ih okupi. „Kada mladi ljudi pokrenu pobunu protiv sistema, neme toga ko neće htjeti da stane iza njih“.

Grdinić je kazao da pokret Odupri se neće odustati od ovakvog načina djelovanja, i da će ubrzo imati predstavnike u svim gradovima.

„Radićemo i na medijskom planu, i da uz sebe imamo stručne ljude. Promovisaćemo bavljenje politikom kao nešto što se tiče svakog građanina“, dodao je on.

Predstavnica korisnica nadoknada za majke i poslanica u parlamentu, Željka Savković, kazala je da večerašnji skup nije kongres.

„Ovo nije kongres, ovo je protest, a protest je tamo gdje se okupljaju slobodni građani Crne Gore“, istakla je Savković.

Kako je navela, svakom protestu koji se organizuje nađe se mana.

„Gdje su večeras svi novinari Crne Gore kada je njihov kolega napadnut? Gdje su naša djeca“, upitala je Savković.

Prema njenim riječima, oni koji su organizovali ranije proteste trebalo je da „iskoriste onih 20 hiljada ljudi.

„I da zajedno sa potpisnicima Sporazuma ostanu na onoj bini, i tako spasu Crnu Goru“, dodala je Savković.

Prosvjetna radnica Nataša Kolčević kazala je da je u posljednjih 30 godina ulica jedina slobodna institucija u Crnoj Gori.

Ona je pozvala univezitetske profesore da ne ćute jer je, kako je kazala, njihova tišina ogromna.

Obraćajući se ministru prosvjete Damiru Šehoviću, Kolčević je kazala da bi on trebalo da bude „prvi među jednakima“.

Profesorica Jasminka Milošević kazala je da se stvari moraju mijenjati.

„Najveća snaga sistema koji vlada je to što su nas razdvojili“, istakla je Milošević.

Ona je kazala da mediji objavljuju informacije selektivno, i da se o nekim stvarima ne smije pisati.

„Kada se pisalo o gladnoj Jasminki, svi su objavili, jer je to rijaliti šou. A kada sam napisala otvoreno pismo premijeru, samo su dva medija to objavila“, naglasila je Milošević.

Ona je dodala i da je crnogorskim poslanicima njen problem bio interesantan samo jedan dan.

Grdinić je na kraju okupljanja kazao da će novi protest biti održan do kraja mjeseca.

Komentari: 12

Rašo

07. 12. 2019 - 20:36

Za vas se nikd neće stvoriti fer izbori. Jedino ako DPS ne prihvati da ne učesvuje na izborima. A kako je to nemoguća misija, za vss uslova nikad biti neće. U ostalom učedvovali ili ne vi svakako gubite. Vi ne gubite zato što vam DPS kako kažete krade izbore već zato što vam je izborni program nikakav.
Matan

07. 12. 2019 - 23:41

Kad bi opozicija ispunila obećanje da ne izađe na izbore, država bi puno dobila, jer bi rušitelje skinula sa državnog korita!
Todor

08. 12. 2019 - 00:26

Građani će masovno izaći na izbore a to je za vas samoubistvo je gospodo iz opozicije.
djavolu na rep

08. 12. 2019 - 02:47

A viđi kako se nadmudruju: Grdinic veli da ulica jeste kongres protestanata a Savkoviceva Kolmar veli da nije. E, blago vama s vama, i s vašim varijantama da se nekako domognete paznje gradjana jer ni na koji nacin ne mozete pobijediti na izborima. A zasto nemozete? Nemožete jer radite protiv države Crne Gore. Nemate kredibilan program, samo ogovarate vlast. A na srcu vam je samo Srbija. Eto vam je, ali ne petljajte Crnu Goru u vašu preminulu ljubav. Priča o socijalnom stanju samo je pokrivač za vaše unijatske interese, to se vidi i to se zna. Zato narod nece s vama.
"Majka"

08. 12. 2019 - 03:53

Cetnikusa ne miruje.
lolo

08. 12. 2019 - 07:00

Mozda bi bilo dobro da danasnja lele opozicija ne izadje na izbore. Otvorio bi se prostor da se na scenu pojave novi ljudi. Losiji i nazadniji, da ne kazem gluplji, od ovija ne mogu bit i da probaju. Dakle lako ce se nadomjestit nesto sto ne doprinosi, ili vrlo malo doprinosi, demokretizaciji drustva. A mi bi se trsili ludaka tipa Medo, Branko,, Pedja, Vojvoda ik Pipun, da ih ne nabrajam. Sto bi onda cinjelo par medija koji ih bjesomucno guraju nadajuci se ministrskim i ambasadorskim mjestima koja si vec podijeljena to je njihov problem. Oni su vec na ivicu kriminala.
Fahro

08. 12. 2019 - 07:22

Zar treba vise komentarisati ovu grupu ili uopste opoziciju? Evo tri godine ili bolje da kazem 30 godine gledamo njihov nerad , opstrukciju, lazi, mrznju i da ne govorim njihovo ponasanje prema drzavi i van nje. Ja stvarno nemam rijeci niti pameti da opisem njihovo djelovanje i ne-rad. A kud gore tu ih i spc finansira i podrzava. Zamislite samo, crkva jedne strane drzave koja podriva korijenje, temelje jedne drzave o kojoj samo najgore ima da kaze. Falsifikuje njenu istoriju i kleveta njene drzavljane prijeteci nekakvim haosom i krvoprolicem. Znaci svi ovi antidrzavni igraci sa njihovim pomagacima iz okoline i dalje nijesu u stanju da privole narod da glasaju za njih? Pa koliko vam pameti treba gospodo da shvatite da ste nula? Da vas niko TAKVE nece?Dali je iko od vas stao pred ogledalom i zapitao se: zar nije dosta bacanja smeca na ovu drzavu evo 30 godina? Daj i nas ISTORIJA pamti po dobru a ne po potkoljenicama, cetnistvu, izdaji, lomljenju nogu invalida, otvorenoj drzavnoj izdaji?
danilo s.

08. 12. 2019 - 12:37

Samo nam objasnite što će to biti bolje u (i za) - CG - ako dovedete na vlast DF i ostale veljesrpske stranke? Ili će vaši protesti biti za dobro CG - ili bolje da ih nijeste ni pokretali. Koliko bi tek mladost - o čijoj ugroženosti, navodno, brinete - bila ugrožena da se nadju, ponovo, u velikoj Srbiji? Iz koje svi koji mogu bježe? Ohladite malo te vaše "revolucionarne" glave. Nije pitanje da li DPS treba smijeniti, već KO će ih smijeniti? Ali vi o tome, očito, ne mislite? Vama je važno da se dočepate vlasti. A poslije ćemo vidjeti dje ćemo. I vi bi da vas mi građani slijedimo na putu u nepoznato? Ili, što je još i gore, u ono što nam je isuviše dobro poznato - veliku Srbiju? “Ako ne znate kuda idete, svaki put će vas tamo odvesti.”
Tara

08. 12. 2019 - 18:19

Ovdje ima puno srbijanskih i bosanskih radnika koji rade na crno..a vjera im je ekstremnog popa Rista Radovica.. za CG ne znace nista..prava smijurija!
lolo

08. 12. 2019 - 13:00

Ja ne znam kako ih nije blam vise ogranizpvat ova okupljanja kad im niko ne dolazi niti imaju siru podrsku. Nijesu im ni uslovi realni da bi igrali na duze staze. Podrzavaju ih par medija i nvo koji bi crnoga djavola, dokazano, podrzali samo da oburdaju vlast. Imali iko da im kaze dosta ili sad moraju od financijera da igraju igru ??
Veza sa srpskim pol. krugovima

08. 12. 2019 - 16:04

Svaki put kad dodje na red ZAKON O VJERAMA, aktiviraju se protesti. Pogledajte u nazad zbivanja. Sasvim je sigurno da je ova skupina komandovana od krupnijih geopolitickih igraca u regionu ali vjerovatno i sire. Pratite pravilnosti i slijedite logiku interesa
zoro zagarcanin

08. 12. 2019 - 16:07

PSI LAJU KARAVAN PROLAZI.KOLIKO VAS BJESE NA SKUPU ,NESRECNICI.
Novi komentar