Roditelji pisali ministru Šehoviću

Dječak zbog blatnjave obuće izbačen sa nastave

Roditelji Severin i Gordana Obradović, uputili su pismo Ministarstvu prosvjete i ministru Damiru Šehoviću kako bi, kako kažu, upoznali nadležne institucije i javnost sa kojim problemima se susreću učenici Osnovne škole “Risto Ratković” u Bijelom Polju.
Objavljeno: 08. 12. 2019 - 07:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, kako oni tvrde njihov sin, inače učenik trećeg razreda, naišao je na problem za koji smatraju da može da ima veće posledice po njega. Maltretiran je i nije mu, kako navode, dozvoljeno da pohađa nastavu, zbog bizarnog događaja, odnosno zbog toga što je imao blato na obući.

“Djeca su se bezbrižno igrala u dvorištu, i kako je otoplilo stvorilo se blato koje se zalijepilo za njihovu obuću koje je, kako su nam kasnije rekli u školi, navodno remetilo higijenu. Učiteljica Ljilja Drpljanin nije im dozvolila da uđu u učionicu sa takvom obućom i o svemu obavijestila organizatora nastave Nevenku Bošković. Ona je nas pozvala i mi smo vrlo brzo stigli u školu”, kaže Severin Obradović i dodaje da je njegovom sinu, kao i njegovim drugarima saopšteno da idu kućama i prezuju se, odnosno obuju novu čistu obuću.

“Ovo je nevjerovatno. Mi smo sina poslali u školu na nastavu, a tamo mu nije dozvoljeno. Nije u školi obavezno prezuvanje, tako da niko nije obavezan da nosi sa sobom drugu obuću. Razgovarali smo sa Boškovićevom, koja nam je pokazala prljave otiske, navodno od mog sina i trojice njegovih drugara. Pitao sam odakle im pravo da šalju dijete kući, kada kod nas nema nikog, s obzirom na to da smo ja i supruga na poslu, i da su djeca bila bez razloga izložena maltretiranju i opasnostima na putu do kuće i nazad”, navodi on.

Ističe da im se Boškovićeva obraćala veoma glasno što je nedopustivo.

“Čak je dodala da djeca sa brda Obrov, koja dosta pješače dolaze sa čistom obućom, a mališani iz komšiluka u Nikoljcu to ne mogu. Niko nema pravo da djecu vraća sa nastave jer su im patike prljave. Ja radim kao profesor u Srednjoj stručnoj školi, pa mi, kao ni direktoru, ne pada nam na pamet da na ulazu provjeravamo čistoću obuće đaka”, ogorčen je Obradović.

Kaže da su bili revoltirani odgovorom Boškovićeve pa su se udaljili iz škole i odlučili da o svemu obavijeste ministra i javnost.

Obradović dodaje da je iz OŠ “Risto Ratković” ispisao stariju kćerku, koja je zajedno sa još pet učenica, prešla u OŠ “Marko Miljanov”, jer rukovodeći kadar škole nije želio da uvrsti njemački jezik u nastavu.

Bošković: Sve je urađeno isključivo sa najboljom namjerom

Nevenka Bošković je demantovala sve navode Obradovića, kazujući da je sve uradila isključivo sa dobrom namjerom, a ne da oduzme đacima pravo na nastavu.

“Previše je bilo blata na njihovoj obući, tako da je u učionici bilo pravo ruglo. Željela sam da to spriječimo i uložimo napor da djeca ukoliko im je mokra obuća i čarape da ih promijene radi zdravlja. Svo troje djece je to poslušalo i uradilo, i vratilo se za desetak minuta. Samo dijete Obradovića nije”, naglasila je Bošković.

Ona je dodala da je na nju Obradović vikao, unosio joj se u lice i da je bila i preplašena.

“Samo sam pogriješila što odmah nijesam pozvala policiju da me zaštiti”, zaključila je Bošković.
 

Komentari: 11

Aco bojović

08. 12. 2019 - 08:14

Bravo Ljiljana, bravo Nevenka, puna podrška za ovo bi trebale da dobijte nagradu od ministarstva prosvete,zna se što je škola ,na prvo mjesto red ,disciplina i higijena, ko neće neka nađe đetetu neku štalu da u njoj uči
Cuhru li hi cipele

08. 12. 2019 - 15:35

Evo sadek pitak mojoga sina koji ide uSvajcarsku skolu kako je to kod njiha . Kaze djeca u hodniku ispred ucione imaju garderobu dje ostave kaoot i cipele a obuju papuce u inidju u ucionu . Eto tako je u zaostalu Svajcarsku a vi ste tamo Monako . Knjige isto ne kupuju i ne nose svaki dan tamo-vamo.
Fahro

08. 12. 2019 - 08:33

Vecina roditelja, nazalost, zaboravlja da se u skoli pored ucenja i vaspitava. Danasnji roditelji umjesto da podrze proscjetnike oni ih kritikuju i to kod koga? Kod ministra? Na vasem prije bih gospodju podrzao i zahvalio na trudu. Ipak je ona ta koja vase dijete pola dana uci i vaspitava sta moze i sta treba, i kako treba. Razmislite malo....
slavenka

08. 12. 2019 - 08:57

Kuku i lele za profesora. Je li ti dijete moglo oprati blato sa obuće profesore? Može li se po tvojoj kući ili stanu šetati sa blatnjavom obućom profesore? A, on i direktor srednje škole dozvoljavaju djeci da sa blatnjavom obućom šetaju po školi? Čudna neka škola a i ovi ljudi. Treba im dati da oni u školi čiste blato sa podova koje djeca ostavljaju sa blatnjavom obućom.
Egoista

08. 12. 2019 - 09:34

Puna podrska vaspitnom radniku a roditeljima koji uce djecu na ovakve stvari - srecno im bilo pa neka traze dalje. Cus, sad im je i ministar kriv sto skola nema Njemacki u programu. Pa uzmite privatne casove i nadjite nekog koga ce vase dijete profesora da vaspitava a ne obratno.
Nije u pravu roditelj

08. 12. 2019 - 12:17

Zivim u Londonu i SOKIRAN sam kako se roditelji GICAJU u CG! Posalji svoje dijete u skolu CISTO ili ga nauci da me gazi u BLATO!! Nije skola duzna da cisti za tvojim djetetom. Skola ga je trebala staviti u cekaonicu da te saceka da mu doneses novd ciste patike. Posto ocigledno mislis da je ok obuca puna blata. Pa nije!
papucari

08. 12. 2019 - 17:05

Nosu li tamo u London djeca pantofle za vrijeme nastave ? Ucu hi od malija nogu da bidnu papucari i konjusari .
Leut

08. 12. 2019 - 17:43

Bravo za uciteljicu i ostale koji nisu dozvolili da se ulazi u ucionicu u takvoj obuci! Poruka za djecaka i njegove roditelje: Ne ne blato u ucionicu!
Tuzakanje

08. 12. 2019 - 18:42

Prije 30-40 godina je ucenik ponekad dobio i samarcinu za bezobrazluk, da ne govorimo koliko puta je neko istjeran. Desavalo se i bez velike krivice. Ali ovo postaje cirkus od tuzakanja za sve i svasta
Nick

08. 12. 2019 - 23:28

Nije nastavnica kriva sto roditelji nijesu naucili djecu da se u blatnjavoj obući ne ulazi niđe, osnova higijene, prvo, drugo, nije ih morala slati kući jer se moglo usput desiti nesto zbog cega bi mogla kasnije i krivicno odgovarati, trebalo je djeci dati krpe u ruke da počiste za sobom, kao i obuću, jer nijesmo u Švajcarskoj dragi komentatori, kritičari, nazalost, pa pozvati roditelje ako učenici ne bi ispunili zadatak, e tek onda kupiti toj mami jednu humanitarno higijensku metlu, tati četku, jer za drugo očito nijesu. Pa dako se jednom, barem, higijenski, pripremimo za Jevropu.
Freeman

11. 12. 2019 - 11:13

Zar škola nema kvalitetne otirače za obuću i ispred ulaza u školu i ispred ulaza u učionicu ?.Zar škola nema i higijeničarke ?.
Novi komentar