"Predbožićni narodni sabor"

Amfilohije i Joanikije zakazali zbor 21. decembra u Nikšiću

Mitropolija crnogorsko primorska SPC najavila je da će 21. decembra organizovati "Predbožićni narodni sabor" u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, kako bi, kako navode, još jednom skrenuli pažnju domaćoj i stranoj javnosti na nepravdu kojoj su izloženi.
Objavljeno: 08. 12. 2019 - 09:22 Promjenite veličinu teksta: A A A
Amfilohije i Joanikije zakazali zbor 21. decembra u Niksicu
Foto: IN4S

“Ne možemo dopustiti da se naša vjera prlja i ponižava, da se gaze zavještanja naših Svetih predaka”, poručio je Joanikije.

Dodaje da je, kako je podvukao, razobličena namjera Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti. 

"U pravnom smislu, apsolutno, potpuno i do kraja, je razobličena zla namjera, manifestovana, najprije, kroz Nacrt zakona o slobodi vjere, potom kroz Predlog zakona o slobodi vjere”, kaže Joanikije.

Kaže kako to nije nacrt niti predlog već "plan nove otimačine crkvene zemlje i hramova Božjih".

"Htjela je naša vlast, ja u ovom slučaju ne poistovjećujem državu i vlast, mi državu poštujemo, poštujemo i vlast koju je narod izabrao, ali smo dužni pred i Bogom, i pred svijetom i pred državom i pred potomstvom, da branimo svoja prava. Bez obzira što je na idejnom planu na planu nauke i struke, vlast potpuno razobličena, ona ima namjeru da taj zakon sprovede", kazao je Joanikije.

Zapitao je kako je moguće da se u jednoj državi daju sva prava putem ugovora katoličkoj crkvi, islamskoj i jevrejskoj zajednici.

Sabor je najavljen za 21. decembar u 9 sati u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.
 

Komentari: 51

xy

08. 12. 2019 - 09:47

U srbijanskoj štampi, što je očekivano, nisu hteli da mi objave komentar da, ako Milo bude imao snage da na par sati zatvori granicu sa Hercegovinom i spreči hercegovačke četnike da prave gužvu u Crnoj Gori, neće kod Rista biti par stotina ljudi.
Tuta Bugarin

08. 12. 2019 - 15:50

[email protected] imena srbijanskih medija ili portala koji nijesu htjeli da ti objave komentare.Daj neki dokaz volio bi da znam koji su to mediji?
Buga Tutin

08. 12. 2019 - 18:20

Srbijanski mediji ce ti svi objaviti komentar ako pljujes po Crnoj Gori, ali kritikujes li sto Srbiju, cak i liberalni Danas ti mozda nece objaviti a kamo li B92 ili Politika. Probaj majstore pa se sam uvjeri, da se ne iscudjavas ovdje. A ako ti puste onda je to kad opadne intezitet pljuvacine komentatora po Crnoj Gori pa da razjari masu da ti skinu "sve po spisku"i tebi i svima nama pa se sve kleli da smo Srbi i da su nam oni sefovi. Podji na B92 ako jos ima i procitaj jedan komentar na tekst i sliku sa kongresa DPS koji je moderator pustio. Komentar glasi" sve govnar do govnara". I sad ce Srbijanci i mozda i ti da nas pravite budalama kako oni sire ljubav prema nama no mi eto nevaljali. Neka de.
Mislim

08. 12. 2019 - 21:31

Tuta, ti si verovatno čisti srbijanac, čim ti je ime takvo.
Tara

08. 12. 2019 - 18:43

Imas pravo..treba zatvoriti granice sa serbijom i BH..oni oce silom da rovase po CG.. Drzava treba pametno da reaguje..jer su ovi ristovi nacionalisti..cetnici i fasisti jako nezgodni....Uzrok je sto su jako primitivni..i spremni da sve polome ,,cak i da pucaju na narod..
Tesla

08. 12. 2019 - 09:54

SPC kao politicka partija, samo im hvali jos da se registruju. Od njih u zadnjih 30 godina ne cujem nista drugo sem ubij, lazi, ukradi, prevari, kopilad, razne klevete, prijetnje itd.itd. Ratni zlocinci su im primjeri a ubice sveci. Nikakvog duhovnog mira, bozije ljubavi i spokojstva. Nikako da cujes finu i cestitu rijec od ovog sa slike, nesto sto prilici jednom popu. Liturgije im lice na mitinge iz 90-ih a voznom parku moze im zavidjeti svaki seik iz arapskih zemalja. kud gore od najgoreg neko bi rekao, a eto moze.
Bijeli Pavle

08. 12. 2019 - 10:01

Ono sto ne mogase turad misle njini podanici
Rašo

08. 12. 2019 - 10:07

Neka se priključi DF -u , i otvoreno kaže da je politička stranka, a ne vjerska zajednica. I onako se ponašaju kao političari i rade sve protiv države u kojoj žive, a za račun nekadašnje okupatorske zemlje, od koje se ni dan danas ne možemo osloboditi, jer je ostavila teške posledice po narod u Crnoj Gori. To jest isprala je mozak dijelu stanovništva i ubijedila ih da oni nijesu oni već neko drugi, i da država u kojoj žive nije njihova već nečija druga i da njihov jezik nije njihov nego nečiji drugi. . Takve posledice nije ostavilo ni otomansko carstvo koje je bilo na ovim prostorima 500 godin. Od njega se oslobodismo, ovih nećemo nikad,.
Obavijestiti Rikija

08. 12. 2019 - 10:21

Dakle, mrzitelJi Crne Gore i Crnogoraca napokon osnivaju Svetosavsku srpsku stranku - SSSS. Blagajnu će držati Amfilohije.
Pasadjir

08. 12. 2019 - 10:30

Kako potomci robova bise da upravljaju potomcima vitezova
Mihailo,Bgd

08. 12. 2019 - 10:31

Bože sačuvaj da poistovećujem Boga i popove SPC u Liku Amfija i Jonaikija. Oni kažu poštuju Državu a ne Vlast. Razlika postoji. Građani znaju šta radi Država a Šta vlast, a ne znaju šata radiBog ali znaju da klir SPC sa njim manipuliše kao da je njihovo lično strašilo i plaše garađane sa njim. RISTO i komp. bi htjeli da tako manipulišu sa vlašću kako bi stvorili državu u kojoj nema CG u kojoj bi oni,uknjižavali,kasirali,kažanjavali,činili poganluke a la Kačavenda... Sad kad im je zagustilo eto ,šatro,vole državu...Zaboravio je Risto da ga citiram..."ne pravi se pita (država) od g..ana.." Nema razlike između izdajnika države od izdajnika Boga. Svi su za Tarpejsku stijenu.
Поп

08. 12. 2019 - 19:36

Михајло Мићко ти треба да частиш?Вучић набавио "Ђавоље кочије" МИ-35 а од 1.јануара добијаш повећање пензије 5%.Ђе ћеш већег разлога за славље!
Doktor

08. 12. 2019 - 20:48

[email protected] je koliko ja znam prije neku godinu smanjio penziju tako da je on jedino moze vratit na stari nivo a ne moze da je poveca.
banjo

08. 12. 2019 - 10:42

Možete i miting zakazati,ali pomoći vam neće biti. Ne znam kako to država Crna Gora može da sama sebi otima crkvene objekte i zemlju.Očito da je bilo suludo obnavljati i naseljavati objekte neke druge crkve.To je SPC bezobzirno radila po Crnoj Gori. Vlast nažalost nije na vrijeme prepoznala kakve posledice ovo može imati. Mislim da ih je opametio čuveni Irinej ,tvrdnjom da nema Crnogoraca,jer su to sve Srbi.Nakon toga stvar su preuzeli razni Džomići uz pomoć Dražinog ronta iz Crne Gore i jedne šake dobro udomljenih i dobro podgojenih novinara.Veliki doprinos daju naravno i janičari iz susjedstva (to su oni koje će,ako pravde ima, ogubati majčino mlijeko koje su posisali u Crnoj Gori) . Ali ,bez brige,izlazili smo mi i sa jačim i opasnijim neprijateljima.
Posmatrac

08. 12. 2019 - 11:18

Ovaj politicki miting u Niksicu treba zabraniti! Hoce da prijete drzavi ustankom, a tamo ce dovesti ispomoc iz Republike sumske i Srbijice.
brat Tikomir

08. 12. 2019 - 12:19

Spremni autobusi i gorivo sa bocom šljive , hrana ; komad hljeba, sira i pršutre. Gusle, pod obavezno sa guslarem i tužbalicama.
Euri ih bole

08. 12. 2019 - 11:34

Jesu li stavili zimske gume na onog Q7.Snijeg će u Nikšić
Kleročetnici izvanjci

08. 12. 2019 - 11:37

Današnja buržoaska vlast u Srbiji na čelu sa kleročetničkim SPC pokušava rehabilitirati Mihailovića kao najveću sramotu srpskog naroda. Postoji samo jedan antifašistički pokret u Drugom svjetskom ratu, partizanski, dok srpska vlast revizionizmom izjednačava partizane i četnike. Zašto su četnici, ako su bili antifašisti, potkraj rata pred antifašističkom koalicijom bježali zajedno s »ljotićevcima«, »nedićevcima«, »balijama«, ustašama i Nijemcima?
AntiToto

08. 12. 2019 - 13:30

Moguće iz razloga što se nijesu šćeli susrest s Baćuškama... svojom današnjom bratjom!? Nego su hitali ka Sloveniji da se predaju Amerikancima (SIC!) Nekada četnici vs Crvenoarmejci a danas četnici& Crvena Komanda!? Reka bih da samo Toto i Suvoljaga mogu u ovome pronaći logičku nit!?
timestar

08. 12. 2019 - 11:55

Koju državu poštuje SPC? Valjda samo matičnu-Srbiju.
Dražen

08. 12. 2019 - 12:00

Jasno je da je predlog zakona, pokušaj da se otimačina ozakoni, da se nenormalno proglasi normalnim, nelogično logičnim a nepravda izjednači sa pravdom. Ovaj predlog zakona treba svakako prvenstveno tumačiti kao nastavak kontinuiranog pritiska koji vlast vrši prema Srbima u Crnoj Gori, koji čine trećinu gradjana. Sekundarno je ovdje pitanje tzv. CPC jer se njene malobrojne pristalice i eksponenti javno deklarišu kao nevjernici (ateisti). Cilj je dakle dodatno otežati položaj Srba, sada atakujući i na njihovu duhovnu vertikalu. A smisao zakona najbolje pokazuje činjenica da će npr. Manastir Morača, Djurdjevi Stupovi, Pivski Manastir itd. koje su gradili Nemanjići zna se kome i za koga odjednom postati vlasništvo države, koja je nastala stotinama godina poslije njihovog podizanja i pride oduzeti vjernicima i Crkvi kojima su pripadali skoro 1000 godina. Sve je ovdje jasno. Vidjećemo kako će Evropa reagovati, tim prije što ni za 500 godina turske vladavine nikad nije donesen ovakav zakon.
ISTINA

08. 12. 2019 - 13:31

Dražene, prava istina je sve to ali samo si sve izopačio, tj. okrenuo daglavačke, tj. napisa si čistu srbijansku laž. Manastire što nabroja a koje su zidali Nemanjići (koji nikada za sebe ne rekoše da us Srbi ) je crnogorski narod održava i obnavlja zadnjih 600 godina dok su Srbi mučali pod Turcima, i naravno da su crnogorski.
drazen

08. 12. 2019 - 13:36

A EU i Venecijanska komisija su već odobrile zakon jer je u skladu sa svim standardima i tekovinama u Evropi, informiši se malo imenjace !!!
neistina

08. 12. 2019 - 19:47

28% nije nikad bila trećina...na sljedećem popisu 1/4
ISTINA

08. 12. 2019 - 21:38

Ne može ih biti na sledećem popisu nio 0,1% jer srbi ne postoje.
danilo s.

08. 12. 2019 - 12:02

Nije teško razumijeti što je otmičarima teško vratiti oteto. Navikli su da se koriste tudjim crkvama i ubijedili sebe da su te crkve njihove. Pošto im je “stara otimačina” (1920) bila - i danas je - veoma korisna i lukrativna, naravno da su protiv "plana nove otimačine crkvene zemlje i hramova Božjih". Odnosno, protiv vraćanja imovine (na zakonit način) - originalnom vlasniku – državi CG. I umjesto da poštuju Božije zapovijesti - ne ukradi (8) i ne poželi što je tudje (10) – oni (SPC) bestidno traže “pravdu” za svoju otimačinu, iako dobro znaju da su saučesnici u pohari CG 1918. Da nije bilo te zlosrećne aneksije CG od strane Srbije (1918) – ne bi bilo SPC u CG (od 1920). A naše crkve bi i dalje bile naše. I ne bi se danas oko njih - sa otmičarima – raspravljali.
Realista

08. 12. 2019 - 12:03

Amfilohije ne zaboravi da pozoves vjernike iz Hercegovine i Srbije da se vidi da vas ima mnogo. Cuvate otete hramove i manastire kao da ste ih vi gradili a ne nasi đedovi...
joko

08. 12. 2019 - 12:03

Repriza filma Bal vampira
Psihijatar

08. 12. 2019 - 12:06

Ovoga Janikija treba krivično goniti, što huška na sukobe i krv.
Hriscanin

08. 12. 2019 - 12:19

Amfilohije predsjednik partije SPC. Potpuno ste pobjegli od hriscanstva, sve ovo sto radite je duboki jeres i onda se pitate zasto sve vise ljudi odlazi iz SPC.
lolo

08. 12. 2019 - 12:56

Zaustavit sve autobuse u puna kola na granicu sa Bosnom i Srbijomhi vratit i!! Ostalo eto im pa neka saboruju.
Zar se dovde došlo?

08. 12. 2019 - 13:12

Najavljujete zabrane dolaska vjernicima na crkveno-narodne sabor, vjekovnu tradiciju naših predaka. Pa to ni na Kosovu ne rade. Poslije zabrane dolazaka srpskih akademika, protjerivanja sveštenika, osudjivanja ,politički predstavnici Srba ili su u zatvorima ili će tek biti, sada najavljujete i zabranu kretanja vjernika, jasno je da mislite na Srbe. Znamo da zaposlenih Srba praktično i nema u organima uprave, čak ni lokalnim. Najavljujete donošenje zakona o otimanju crkava i manastira. Ostalo je još jedino uvodjenje policijskog časa za Srbe u Crnoj Gori ili možda donošenje zakona o obavezi da nosimo na reverima ili rukavima oznaku da smo Srbi. Šta to ova vlast zaboga namjerava? Zar nijesmo ništa naučili do čega je doveo politički ekstremizam nosilaca vlasti u Hrvatskoj i Bosni?
Bodin

08. 12. 2019 - 20:55

O cemu ti pricas?O kakvoj tradiciji?Na zborovima se skupljao crnogorski narod a ne srpski,zato se i zvao opstecrnogorski zbor a ne opstesrpski zbor.Naravno da treba zabraniti dolazak cetnika iz hercegovine jer nista lijepo ne moze biti od njih a i nije im mjesto u Crnoj Gori ako cemo realno.
Velikosrpske orgije

08. 12. 2019 - 21:12

Ne, no ćemo pustit importovano četničko orgijanje usred Nikšića? Nek organiziraju dernek u Srbiji, đe god žele
ISTINA

08. 12. 2019 - 21:41

Neko te laga (to je odlika srbijanaca-srba) da u CG ima njih-srba, nema ih ni u srbiju a ne u CG.
lolo

09. 12. 2019 - 06:37

Nemam vlast i moc odlucivanja ali u ovoj slucaj iz svega srca bih preporucio upravo to. Taj dan se molite u vase crkve jer se ovdje radi o zakonu koji donosi drzava CG, nije za siru upotrebu i ne odnosi se na region pa ni na vas iz vnanka. I drugo sab otr nije tradicionalna vrsta okupljanja u CG no narodni zbor, toliko i znate!!
NEVJEROVATNO!

08. 12. 2019 - 12:57

Čak se i "narodni sabor" vjernika ovdje naziva "zborom", jednoj vjekovnoj tradiciji vjernika dodjeljuju se vojnički atributi -zbor, a najavljena otimačina vjerskih objekata se pokušava predstaviti pravnim i pravednim hvalospjevima. Pored otvorenog, očigledno se pribjegava i najsofistiranijim metoda pritiska na pravoslavne, Srbe prvenstveno. Uopšte položaj Srba danas u Crnoj Gori, znatno je gori od onog kojeg trpe Srbi na Kosovu.
vakat je

08. 12. 2019 - 13:15

Komso niko ne voli imperatore
Kako da ne

08. 12. 2019 - 13:23

Verovatno si ti srbijanac koji je odbranio kolevku kosovo.
ISTINA

08. 12. 2019 - 13:13

Srbijanci nemaju zbori, Srbijanci imaju vašar.
Zdravko

08. 12. 2019 - 14:14

Na Kosovo, gospodo Srbijanci, ako vam basta!
Gajo

08. 12. 2019 - 15:18

Isus bacao zlatnike a ovi popovi cijeli od zlata ne moze ih covjek gledat koliko sijaju.
Sira Anticrnogorska struktura

08. 12. 2019 - 16:07

Pratite vezu organizatora protesta i SPC !!! Kad god se otvori pitanje ZAKONA o VJERAMA, pokrenu se protesti. Citaca anticrnogorska struktura je integrisana - Rusija - Srbija - SPC, potom slijedi DF i neki mediji (Dan, Vijesti). Samo fokusa na fakte i logiku interesa !!
Prljava Porpaganda

08. 12. 2019 - 16:09

Naravno da je ovo politicki gest prije svega. Ne mijesajte HRISTA sa ovim. Ovo ima veze sa predlozenim zakonom o vjerama i nicim drugim. Neke stvari se mogu predvidjeti. Sad ce uslijediti protesti " Odupri se". Samo pratite
iiii

08. 12. 2019 - 17:10

Taman mogu zajedno sa Grbovićem, njihov veliki obožavatelj i dobrotvor.
Ko komanduje "Odupri se"?

08. 12. 2019 - 18:01

"Odupri se" koordinira aktivnosti sa SPC i ostalim srpskim institucijama. Komandni centar je ili Beograd ili Moskva.
kachawendy

08. 12. 2019 - 19:11

potonja ura
L Dabanović

08. 12. 2019 - 19:59

Čuš potomstvo raje i mileti koja je 500g svoju crkvu svetosavsku pod samar držala da je đžamija jaše a Turskoj srpstvo mirno prostrlrla da merači i da ih množi.A danas takvi narod otrcana svetosavlja i srpstva bi da jašu CPC i blate joj Časni Krst Isusa i po Crnoj Gori šire njihovo otrcano svetosavlje i srpstvo.Izgleda da takvi narod ne može mirno živjet i sam sebe uzdizat i množit nego da uvijek traži onu petovjekovnu naviku-nogu podgrlo 'šetnju opanaka' i da im neko prvu bračnu noć 'kadi'.
Miloš

08. 12. 2019 - 23:40

A moram ti priznati da me odavno neko nije ovako nasmijao. Ti optužuješ nekoga za podaništvo turcima a polovina komentara su ti turcizmi. Smiješan si. Pa odakle ti tolike turske riječi, hahaaaaaaaaa, očigledno da su tvoji bili baš dugo bili " u turakah" ili pod Turcima. Dakle ili to ili si studirao turski jezik, hahaaa, a ne bih rekao po tvom pravopisu da si "dangubio" učeći. Cijeli komentar o podaništvu Turcima drugih, a ovamo turske riječi. Narod bi rekao-ko o čemu ona o poštenju.
Nick

09. 12. 2019 - 02:10

Neka MilošU, pismeni, Turci se pise velikijem slovom, i ako te sjecanje jos dobro sluzi pa nijesi izlapio, nametali ste nam srpski jezik kroz skolovanje i obrazovanje, vase vjekovne turcizme i srpske arhaizme, na sreću, pisacemo mi nasim, crnogorskim brzo, nemo se śekirat da te zamolim no privali s ,,obrazovnim" komentarima bar ođe. Aj polako...
Tacnije malo

09. 12. 2019 - 03:35

Osim dzamije za koju nemamo drugu rijec, koliko je turcizama koristio ? Daj malo preciznije ekspertu svetosavski ?
Novi komentar