Tvrdi advokat Duška Kneževića

VDT naložilo nastavak istrage protiv Đukanovića

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore naložilo je Specijalnom državnom tužilaštvu da nastavi izviđaj preduzimanjem dodatnih radnji po krivičnoj prijavi advokatskog tima odbjeglog biznismena Duška Kneževića iz marta 2019. godine protiv Mila Đukanovića, Predsjednika Crne Gore, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i protivzakoniti uticaj, saopšteno je iz pres centra Atlas grupe.
Objavljeno: 08. 12. 2019 - 13:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Krivičnom prijavom, dopunjenom u aprilu i maju, obuhvaćeni su i Olivera Mihajlović Elez,  bivša izvršna direktorica „Meljine kompleksa“ doo, Blažo Jovanić, predsjednik - sudija Privrednog suda, Radoje Žugić, guverner Centralne banke, Tanja Terić, bivša privremena upravnica u Atlas banci, Milan Remiković, bivši privremeni upravnik u IBM banci, Milivoje Katnić, glavni specijalni tužioc, Saša Zejak, stečajni upravnik „Meljine kompleksa“ doo i više NN lica. 

Oni se terete da su, po nalogu Đukanovića, učestvovali u nezakonitom oduzimanju imovine Duška Kneževića u Crnoj Gori.

„Ovu odluku je donijela Državna tužiteljka Đurđina Nina Ivanović i ona predstavlja primjer profesionalnog, odgovornog, savjesnog i zakonitog rada Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, koje je postupalo po pritužbi odbrane Duška Kneževića od 26.09.2019. na prethodno odbacivanje krivične prijave. Ovakvim postupanjem Vrhovno državno tužilaštvo vrši svoju funkciju zaštite zakonitosti, čime se čuva integritet i dignitet tužilačke profesije“, kazao je advokat Zdravko Đukanović.

U krivičnoj prijavi iz marta 2019. i njenim kasnijim dopunama se objašnjava da je od početka 2018. Milo Đukanović organizovao kriminalnu organizaciju u dužem vremenskom periodu koja je imala za cilj da vrši krivična djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti. 

Svaki od članova, kako se navodi u prijavi, imao je određenu ulogu i zadatak, postupali su sa umišljajem, svjesni svog djela i njegove protivpravnosti. Htjeli su izvršenje djela nakon što je Đukanović stvorio plan da se od Duška Kneževića oduzme cjelokupna imovina koju poseduje u Crnoj Gori, odnosno imovina koju posjeduju njegove banke i privredna društva, radi sticanja protivpravne imovinske koristi koja prelazi iznos od 30.000 eura.

Iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, nanijeli su štetu Dušku Kneževiću i teže povredili njegova prava. 

Đukanović je korišćenjem svog službenog i društvenog položaja i stvarnog uticaja posredovao da se izvrše službene radnje koje se ne bi smjele izvršiti i da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti, i to tako što su, preko Olivere Mihajlović Elez, Blaža Jovanića, Saše Zejaka, Milivoja Katnića, Milana Remikovića, Tanje Terić, Žugić Radoja i više drugih za sada NN lica, izvršili krivična djela.

Tako su pričinili direktnu štetu „Meljine kompleksu“ doo od 57 miliona eura, Atlas banci u iznosu od od 77 miliona, IBM banci u iznosu od 4 miliona. Ukupna direktna šteta iznosi oko 138 miliona eura. Indirektna štetu je učinjena Atlas banci u iznosu 25 miliona eura, što je vrijednost dodatnog kapitala koji bi trebali uložiti većinski akcionari iz redova Atlas grupe, da bi očuvali postojeću vrijednost akcija, s obzirom da usled privremene uprave nije bilo moguće trgovati akcijama. Indirektna šteta IBM banci je 5 miliona eura, a Meljine kompleksu 2 miliona. Ukupna indirektna šteta iznosi 32 miliona eura, a ukupna šteta 170 miliona eura.

U prijavi se navodi da su svi prihvatili plan i djelovanje, pa su nezakonitim postupanjem i i kršenjem zakonskih odredbi omogućili da se pred Privrednim sudom otvori stečajni postupak nad „Meljine kompleksom“. Potom je Žugić 07.12.2018. prekoračio svoja ovlašćenja i donio rješenje o uvođenju prinudne uprave, pa potom stečaja, u Atlas banci, da bi zatim nezakonitim odlukama bila nanijeta višemilionska šteta akcionarima banke i domaćim i međunarodnim klijentima.

Grubo su prekršili prava akcionara da učestvuju u postupku dokapitalizacije i nezakonito umanjili depoziote za 21,8 miliona eura. Pritom su smanjili prihode banke, a nisu preduzeli niti jednu radnju da bi se snizili troškovi poslovanja, iako je to bila njihova zakonska obaveza. Zaustavili su najveći deo komercijalnih aktivnosti banke i u velikoj mjeri ugrozili aktivu banke, čime je akcionarima prouzrokovana šteta koja prelazi iznos od 170 miliona eura.

Isto se odnosi i na IBM banku, u kojoj su nezakonito otvorili stečaj, tako da je pričinjena šteta banci veća od 170 miliona eura.

Specijalni tužilac Katnić okrivljen je da je protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti drugom nanio štetu i teže povrijedio prava drugog jer, iako upoznat sa radnjama Mihajlović Elez, Jovanića, Zejaka, Žugića, Remikovića, Terić i više drugih NN izvršilaca, nije preduzeo radnje koje je kao Specijalni državni tužilac bio dužan da preduzme i da pokrene krivične postupke. Postupajući po nalogu Đukanovića, preduzeo je  više nedozvoljenih radnji u toku januara i februara 2019, tako što je u više javnih nastupa iznosio potpuno netačne i neutvrđene činjenice, o navodnoj šteti (50-60 miliona eura...,, , ,,...120 miliona eura...“, koje su banke i privredni subjekti Duška Kneževića navodno pričinile.

Nije sproveo ekonomsko-finansijska vještačenja, pritidkaso je postupajuće tužioce koji postupaju po naredbama o sprovođenju istrage u predmetima protiv Duška Kneževića, svjesno kršeći prezumpciju nevinosti, garantovanu Ustavom Crne Gore.

„Odbrana Duška Kneževića očekuje da će se u nastavku ovog postupka biti izvedeni svi bitni dokazi i utvrđene sve činjenice kojima će biti utvrđeno da je bilo pritisaka na organe CBCG, da je postojalo pristrasno i neobjektivno postupanje od strane tužilaštva, da su postojali nezakoniti kontakti tužilaštva i Guvernera CBCG, te da su od strane prijavljenih izvršene službene radnje koje se ne bi smjele izvršiti. Očekujemo da će se utvrditi zadaci i uloge pripadnika kriminalne organizacije, i da će na taj način utvrđena bitna obeležja krivičnog djela Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika Crne Gore“, kazao je Zdravko Đukanović.
 

Komentari: 9

Tara

08. 12. 2019 - 18:30

Odbjegli Bankar je sve moguce pokusao da steti drzavi CG.,,okupljanja antidrzavnika ..koverta..itd..posto mu to nista nije pomoglo,,neko ga je savjetovao(mogu znati ko je)da optuzi prvog covjeka drzave.. Sta ima prvi covjek drzave..ako je njegova banka bankrot..da je ispravan,,,dosao bi u CG ..i dao sve podatke..On se stvarno blamira! Svako podmecanje je krivicno djelo..zato on i ne dolazi!!! Poslednji jauh iz engleskih rupa..
TEMSI

08. 12. 2019 - 23:51

Tarice, Tarice, veliš da dođe u CG da se brani na sudu. To bi bilo najnormalnije, kada bi naši sudovi bili nezavisni. Naši sudovi za značajne slučajeve odlučuju po nalogu ..............-----
Objektivni

09. 12. 2019 - 00:27

Citava javnost bi pratila sudjenje. I nasa i evropska. Znaci da bi njegova prava bila apsolutno zastićena. A zasto je pobjegao ili zasto ne dodje to znamo i on i mi. Ako su drugi toliko losi kao sto on tvrdi , ne znaci da je on dobar. Sem Banke on je na stotine i stotine hiljada eura duzan raznim firmama po CG.
lolo

09. 12. 2019 - 06:31

Pricas gluposti !! Jer i da je stitsvo tako lose kako pricas a ovakvima medijima i na racun njegovoga britanskoga drzavljanstva citav proces bi bio super transparentan. Evo zivjet ne mozemo jer je neko mrko pogleda novinara a ne da sude 'insideru' DiKey hahaha u CG. Kolicina vasega cinizma i gole mrznje prema svemu u CG je stvarno da vam se preporuci da idete dje mislite da je bolje!! Mi ostali, velika vecine potvrdjena svima izborima evo 30 godina vidim konstantan boljitak i progres.
Stojser

09. 12. 2019 - 04:13

On je bankar isto ko I Gazda Jezda
Anonimus

08. 12. 2019 - 19:56

Ovo se VDT pravi cestit i postovalac zakona!
Vjerujem i nevjerujem

08. 12. 2019 - 19:58

Vjerujem naravno Kneževiću jer je sve rečeno do sada potkrijepio dokazima, ali da će VDT naložiti bilo koju istragu vezano za Kneževićeve navode nevjerujem ni u snu. Pa cijela Crna Gora je vidjela tzv. aferu "koverat" više se i ne sjećam koliko je prošlo, istrage još nema, a istu veče bi je naredio i do sada 100 puta sproveo i student prve godine prava. Pravosudje je samo još jedna više patijska filijala DPS-a.
Voli me, ne voli me

08. 12. 2019 - 20:57

Knezevicu vjerujes jer ti zelis da je onako kako on prica. A garantujem da vjerujes da su drugi Knezevic i Mandic nevini u slucaju drzavnog udara. Jer zelis da je tako. Ovaj londonski lupez jeste davao pare za DPS. Ali nije samo njima nego i drugima. Drugi nijesu problem jelda? Jeli davao dobrovoljno? Jeste. Sto je afera? Sto DPS to nije prijavio i platio porez. I sto je uzeo vise nego sto smije. Ostali koji su isto uradili od ovoga lupeza ili iz inostranstva, to nijje vazno. I DPS je kaznjen od strane suda. dakle, ako si opozicionar (a i ja sam) ne trebas biti budala.
Anonimus

08. 12. 2019 - 20:06

Tuzilastvo iznad svih po licemjerstvu a ne postovanjem zakona! Pi
Novi komentar