Tribina u Kolašinu

Cimeš: SPC ne postoji, jer nije evidentirana

Tribina sa temom “Crnogorski identitet” odražana je sinoć u kolašinskom Centru za kulturu, a o crnogorskom jeziku, kulturi i crkvi govorili su predsjednik Crnogorskog kulturnog kruga Sreten Zeković, izvršni direktor Crnogorskog kulturnog foruma Borislav Cimeša i advokat Nikola Belada.
Objavljeno: 08. 12. 2019 - 15:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Organizatori skupa su Centar za kulturu Kolašin, NVO Rovci i Crnogorski kulturni centar sa Cetinja.

“Obnovljena suverena Crna Gora je legalni i legitimni izraz i nastavljanje vjekovne sopstvene, posebne istorijske samo(re)produkcije crnogorskog državotvornog naroda, njene državnosti i slobodarske tradicije. To je nastavak stalno revolucionarne evolucije, novovjekovne tranzicione revolucije i specifične autohtone crnogorske sekularizacije”, istakao je Sreten Zeković, govoreći o novoj Crnoj Gori nastaloj 2006. godine.

Zeković je komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti kazao da se naš nacrt zakona usredsređuje na državno-crkveno pravo, evropske standarde i pravno utemeljenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Nacrt zakona iz 2015. godine trebalo je da bude dan nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, jer sve što se radilo od tada do danas bilo je na štetu Crne Gore”, smatra Borislav Cimeša.

Kako je kazao, to su norme koje donosi država i koje su dio javnog prava Evrope i Amerike, to je grana prava, a ne crkveno pravo.

“Nijednom svojom odredbom nikad država nije ušla u unutrašnje organizaciono pitanje bilo koje crkve ni jednom svojom odredbom. Mi smo mogli dovesti koje god hoćete eksperte Srpska crkva nikad ne bi prihvatila Zakon o vjerskim slobodama. Ona nije registrovana ni kod jednog državnog organa u Crnoj Gori. Srpska crkva ne postoji, jer nije evidentirana i Venecijanska komisija je to napomenula, nema pravnog subjektiviteta. Ako nemaš pravnog subjektiviteta, ne možeš biti u pravnom prometu, ne možeš zaključivati ugovore, ne možeš sticati imovinu. To su međunarodni standardi. Pitam se, odakle im pravo da pedeset godina, od rata na ovamo, oni zaključuju ugovore i stiču imovinu i enormne pare okreću”, kazao je Cimeša.

Belada je istakao, da je Crna Gora i njen oformljeni narod nastao etnogenezom starinaca (Ilira, Romana) i doseljenih Slovena, koji su stekli etničku dominaciju nad starincima, slovenizirali ih, nastajući tako novi narod, novi entitet koji je imao tada tri istorijska imena: Dukljani, Zećani i Crnogorci, a naša država tri imena: Duklja, Zeta i Crna Gora.

“Njena suština je da je njen narod državotvoran. On je odmah u počecima svog formiranja i sa prijemom hrišćanstva ušao u krug civilizovanih i prosvećenih naroda ranog srednjeg vijeka kada je i formirao svoju državu”, kazao je Belada.

Komentari: 4

Sasa78

08. 12. 2019 - 16:54

Zahvalhujuci ovakvim tribinama i besmislicama kojima se bave postajemo nacija konobara,pk i nk radnika a vecina gradjana planira odlazak van CG. Zar je moguce da smo drzavu tako uredili da nam je jedini problem veroispovjest od. Zakon o tome......blago nama.
xy

08. 12. 2019 - 18:00

Nije u Crnoj Gori problem veroispovest nego pljačka koju sprovodi Srpska crkva čiji popovi u džakovima nose pare u Srbiju, taman koliko treba jednom dobrom penzionom fondu za malu Crnu Goru. Ako to građani ne shvataju, treba ih ostaviti bez penzija i plata u državnoj upravi a Crnu Goru pretvoriti u jednu srbijansku opštinu. Ionako je manja od Novog Beograda.
Saša

08. 12. 2019 - 19:01

Bio sam prisutan na ovom skupu.Šovinizam organizatora koji ne priliči modernoj državi XXI vijeka. Plašim se da nas DPS vodi u samoizolaciju goru od one koju ima Sjeverna Makedonija sa svojom nepriznatom crkvom. Jedino rešenje je da se Mitropolija Crnogorsko-Primorska otcijepi od SPC i zatraži autokefalnost. DPS pokušava silom da nametne svoju volju na način koji ne postoji nigde u Evropi XXI vijeka.
Ich Martin

08. 12. 2019 - 19:29

Mi imamo jos okupatore...mi smo Pametna nacija...
Novi komentar