Tuneli u završnoj fazi, većina mostova spojena

Od 16 tunela na dijelu autoputa od Smokovca do Mateševa svi su u završnoj fazi radova i većina mostova je spojena u obje trake.
Objavljeno: 08. 12. 2019 - 18:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

I većina mostova je spojena u obje trake. Od njih 20 na pet je ostalo da se završi rasponska konstrukcija na drugoj traci. Građevinski radovi, bi kako su nam objasnili iz Ministarstva saobraćaja, trebalo da budu završen u predvi]enom roku - do kraja septembra. Nakon toga slijedi testiranje svih bezbjednosnih sistema auto-puta. Naša ekipa danas je obišla radove na prvoj fazi u Gornjim Mrkama.

Ideja, ali i početak radova na autoputu krenuli su upravo iz Gornjih Mrka. Most i tuneli dobili su naziv po lokaciji. Most Mrke dug skoro kilometar spojen je, a ograda je u završnoj fazi. Tunel Mrke treći je na potezu auto-puta od Podgorice prema Kolašinu. Desna cijev tunela duga je 829, a lijeve 800 metara. Izlaz iz tunela vodi vas direktno na most Moračica. Prva sekcija auto-puta završava se desetak kilometara nakon Moračice, i kako tvrdi Vujović, 90 % posla je završeno. Rok za završetak svih radova na autoputu, sudeći na osnovu toga koji je najavljen se kraj septembra izgleda moguć.

"Izvođač nas uvjerava da će taj rok da bude 30. septembar 2020. godine. Što se tiče građevinskih radova, oni idu svojim tokom. Moram da podsjetim ono što nakon građevinskih radova ide, da kažem možda i teži dio posla, elektro-mašinske instalacije koje se već rade, one su možda na nekih 11-12 % ukupne gotovosti na čitavoj trasi", rekao je direktor Poslovne jedinice za upravljanje autoputa Goran Vujović.

Nakog toga slijedi uvezivanje svih sigurnosnih sistema i njihova provjera.

"Potrebno je sve scenarije koji se mogu desiti u nekim situacijama, bilo da su izazvani saobraćajnim udesom ili bilo kojim ekcesom koji se može desiti na autoputu uvezati i obezbijediti da sistem adekvatno djeluje, reaguje na bilo koji od tih događaja", dodao je Vujović.

Plan je da se dio proba bezbjednosnog sistema radi uporedo sa završetkom građevinskih radova. Međutim, kako bi na autoputu bila garantovana bezbjednost cijeli sistem, njegova proba i podešavanje će se raditi kada budu kompletno završeni i tada se sistem mora testirati i dovesti u očekivani nivo.

Komentari: 6

nece valda

08. 12. 2019 - 19:59

ovu rugobu od nedovrsenog ulaza u tunel ovako ostavit ni da bog !
Saldo

08. 12. 2019 - 21:08

Kineski kredit za autoput od 809 miliona eura podigao je strani dug Crne Gore na gotovo 80%, dok je domaći bruto proizvod u 2017. godini iznosio 4,26 milijardi eura, samo četiri puta više od iznosa koji Crna Gora sada duguje Kinezima.
Oravo

08. 12. 2019 - 23:47

Tvoj komentar sadrzi neistinu tj matematicku grijesku - kredit se nece vratiti odjednom vec ce se vracati godinama... postoji i gratis period...
Likovanje

09. 12. 2019 - 15:02

To je nacin izgradnje infrastructure zemalja u razvoju. Sve do pocetka gradnje puta, Srbadija je likovala kako CG nema kilometra auto-puta. Sad se raduju zbog duga. U biti oni su nesretna strana uvijek
Objektivni

09. 12. 2019 - 00:37

Koliko se sjecam grejs period je 5-6 godina. A to je 5-6 budzeta u medjuvremenu . Znaci oko 25 milijardi eura ce proci kroz CG dok pocne da se otplacuje kredit. A do tada ce i da se zaradjuje na njemu. Ove godine ce CG od turizma zaraditi oko 1,6 milijardi e. Ako tacno pročitah. I ako turizam nastavi tako saberi 1,6 milijardi puta 5-6 godina. Pa saberi prijatelju .
Auto putevi

09. 12. 2019 - 15:00

Vise perspective bi imao auto put koji spaja Hrvatsku I Albaniju I dalje prema Grckoj. No nadam se da je sljedeci
Novi komentar