Glavni pregovarač sa Evropskom unijom poručio

Drljević: Napredak u vladavini prava ključan za dinamiku pregovora

Zahvaljujem Evropskoj uniji (EU) i članicama na podršci integraciji Crne Gore, poručio je glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Drljević prilikom obraćanja na XIII Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji.
Objavljeno: 09. 12. 2019 - 10:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je istakao da su evropska praksa i ekspertiza civilnog sektora neophodni Crnoj Gori za uspješno vođenje politika u interesu građana.

On je, govoreći na XIII Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, zahvalio EU i državama članicama na snažnoj podršci koju pružaju tokom crnogorskog integracionog puta, jer su, kako je dodao, njihova iskustva i prakse, podjednako kao i sveobuhvatna ekspertiza civilnog sektora, neophodni za uspješno vođenje javnih politika u najboljem interesu svih građana.

Uprkos izazovima s kojima se Unija ovih dana suočava, istakao je nepokolebljivu odlučnost i posvećenost Crne Gore da postane punopravna članica EU, dodajući da smo, s nesmanjenim entuzijazmom Vlade i državnih institucija koje su uključene u proces pregovora, istrajni u namjeri da doprinesemo ukupnom rezultatu države u predstojećoj, vrlo zahtjevnoj fazi pregovora.

„Izgradnja stabilnog i snažnog sistema vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem težimo, predstavlja glavni ali i najizazovniji zadatak Vlade. Shodno novom pristupu u pregovorima, progres u ovoj oblasti predstavlja ključni aspekt u definisanju ukupne dinamike pregovora u svim ostalim poglavljima. U tom kontekstu, cijenim da je značajna potvrda naših napora nedavna vijest o usvajanju Izvještaja o ispunjavanju početnih mjerila za poglavlje 8 – Konkurencija od strane Savjeta EU, što je preduslov za otvaranje jedinog preostalog poglavlja pravne tekovine“, rekao je glavni pregovarač.

On je podsjetio da je Crna Gora u poglavljima 23 i 24 do sada ispunila većinu od ukupnog broja privremenih mjerila, a da su postignuti rezultati prepoznati od Evropske komisije, kroz posljednji Izvještaj o Crnoj Gori, kao i nedavno objavljeni Radni dokument EK o stanju u poglavljima 23 i 24.

„I sami smo svjesni izazova i evidentiranih slabosti sistema na koje nam kolege iz EU dobronamjerno i u partnerskom duhu ukazuju pa ćemo u periodu posvećeno i temeljno raditi na njihovom otklanjanju. Polazeći od značaja za dalji tok reformskih aktivnosti u vladavini prava čije benefite svi građani žele da osjete, unapređenje bilansa rezultata u domenu borbe protiv korupcije i dalje jačanje nezavisnosti svih nadležnih institucija zaduženih za ovu oblast će ostati u vrhu liste naših prioriteta“, poručio je Drljević. 

 

 

Ovogodišnju Antikorupcijsku konferenciju MANS organizuje u sklopu projekta koji se realizuje u saradnji sa organizacijom Transparency International, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Britanske ambasade u Podgorici, Vlade Savezne Republike Njemačke i Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Komentari: 0

Novi komentar