Demokrate o predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Zakon da bude saglasje tri tradicionalne konfesije

Zakon o slobodi vjeroispovijesti mora biti proizvod saglasja sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori - ocijenili su u Demokratskoj Crnoj Gori i poručili da je država dužna da se dogovori sa svima.
Objavljeno: 09. 12. 2019 - 13:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslanik Demokrata Dženan Kolić kazao je da je Crna Gora dom svih. 

- Onaj zakon koji nije prihvatljiv za jednu crkvu ili vjersku zajednicu, nije prihvatljiv ni za mene kao Muslimana, ni za Albina kao Bošnjaka, ni za Vladimira kao Srbina, ni za Vilsona kao katolika, ni za Zdenku kao Crnogorku, niti za sve nas u Demokratskoj Crnoj Gori, a ima nas svih vjera i svih nacija - kazao je Kolić.

Duboko je uvjeren da nema nijednog građanina Crne Gore koji do sada, kako je kazao, nije prepoznao namjeru vlasti Demokratske partije socijalista da posvađa, podijeli, unese sumnju i nepovjerenje među braćom, komšijama i kolegama, naruši bratski odnos koji se gradi godinama i decenijama. 

Kolić je kazao da je vrijeme da se kaže ne svima "koji su nas posvađali kako bi pojeli našu budućnost, a ukrali našu sadašnjost". 

- Onima koji su devedesetih godina mir zamijenili ratom. Onima koji su bratsku slogu gazili svađama, a život učinili borbom za opstanak. Onima koji sada podmeću nove ideološko-identitetske mamce. Onima koji ne znaju za poštovanje, toleranciju i suživot - rekao je Kolić. 

Svaki put kada, kako je kazao, nastupi kriza vlasti i kada "zadrhte" u saznanju da im vlast izmiče, kada izgube podršku međunarodne zajednice, izvlače zakone kojima zaprijete da će oteti svetinje ili zaprijetiti vjernicima. 

- I tako udarajući na emocije građana i igrajući se sa njihovim osjećanjima, pale vatru od čijeg plamena očekuju toplinu u svojim foteljama - naveo je Kolić. 

Kada kriza prođe i kada se, prema njegovim riječima, energija ljudi istroši i prospe "zatvara se priča o vjeri, sve do sljedećeg trenutka, kada se ponovo zatresu fotelje". 

- Draga braćo islamske vjeroispovijesti, dragi pravoslavci, katolici, vjernici, ateisti, građani Crne Gore, dužni smo da čuvamo mir, sklad i suživot svakog od nas i svih nas zajedno, ma koje vjere ili nacije bili. Samo je to garancija našeg razvoja i garancija naše budućnosti - ocijenio je Kolić. 

To je, kako je naglasio, ujedno zalog za bolji i ljepši život djece i generacija koje dolaze. 

Kolić je naveo da se čuvajući Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, čuva Husein Pašina džamija u Pljevljima, da se čuvajući Hram Svetog Vladimira u Baru, čuva Osmanagića džamiju u Podgorici. 

On je istakao i da se čuvajući Manastir Ostrog u Danilovgradu, čuva Hadži Ismailova džamija u Nikšiću, da se čuvajući manastir Morača u Kolašinu, čuva katedralu Svetog Tripuna u Kotoru. 

- Čuvajući objekte svih konfesija i svih naroda, čuvamo i sami sebe. Čuvajmo jedni druge, bez obzira na vjeru ili naciju. Braća smo bili, braća moramo ostati - poručio je Kolić.

Komentari: 10

TAČNO

09. 12. 2019 - 14:02

Dogovorit će se , ali sa sektom srbijanskom ne treba imati nikakvog kontakta, samo ih prićerati iz CG.
vuk

09. 12. 2019 - 14:14

Sve si to lijepo sročio , samo nijedno rešenje nijesi spomenuo...izmedju ostaloga kako da mi Crnogorci možemo slobodno ulaziti u svoje bogomolje a da nas Srpska crkva i njeni popovi koji su došli na ove prostore 1918g ne negiraju i dozvole vršenje vjerskih obreda ili smo osudjeni da samo slušamo Srpsku crkvu i njene popove i koji zakon omogućava da samo srpska crkva vrši vjerske obrede u Crnogorskim Bogomoljama..
Dirigent

09. 12. 2019 - 14:14

A đe ste vi cijelo vrijeme? Ne smijete ni kravatu staviti koju hoćete a ne da mislite..
nereg

09. 12. 2019 - 14:44

Tipicno za njih, prijedlog oko kojeg se nikako ne mozemo dogovoriti, da bi ostalo po starom, a da SPC i dalje iznad zalkona.
Pečičanin

09. 12. 2019 - 14:54

Muslimani Bošnjaci u Beranama i to sa punim pravom se bore za gazdovanje nad svojim grobljem, pa valjda i mi Crnogorci zavređujemo da gazdujemo svojim svetinjama, a ne da nam njima upravljaju plaćenici sa strane i crnogorski izrodi.
VII bataljon

09. 12. 2019 - 15:54

Ovo je prvo pitanje o kojem se oglašavaju tzv Demokrate. O ni jednom pitanju do sada nikads e nijesu oglašavali. Čak ni o NATO. Tada je Bečić kazao da treba da svaki glasać pročita njihov program. E, to je stav do ... Ne rade ništa i niđe. Sda je o SPC proradio njihov DNK "atavizam" - VII bataljona. Sad se morao oglasiti zbog "srpskih glasača". Sada će izgubiti sve "crnogorske glasače" koje je doveo u zabludu, do posljednjega.. Do sada je dobijao, alii ubuduće nikada više neće dobiti ni jedan crnogorski glas. Đoko Orlandić
Mirko

09. 12. 2019 - 16:14

Objektivno je zapažanje da DPS insistira na podjelama i to je jedina konstanta ove kvazipartije. Kvazipartija je jer je srasla sa državo i nema bitne karakteristike onoga što se danas u slobodnim društvima podrazumijeva pod riječju politička partija. Što je najgore, stalno isticanje i potenciranje podjela svih vrsta, nacionalnih, ekonomskih, vjerskih itd., ova kvazipolitička organizacija je već crnogorskom društvu nanijela nepopravljivu štetu.
Mislim

09. 12. 2019 - 17:50

Mirko, Najveću štetu društvu u Crnoj Gori su nanijele partije sa srpskim predznakom. One su sjedinjene sa spc-om stalno kukale nad ugroženim srpstvom i da srbi u CG gore žive nego u NDH. Jeli nam vaš pop-sotona reka da smo volovi da nas treba razapeti na Vezirov most itd. tako da ste vi najveće nesreće Crnogorskog društva i najveći razdor među Crnogorce kojih ima u CG 85%. Vrlo ste loši i ka partije i ka lj... . Vi ste najveći podržavaoci i glasači DPS-a....................................
Fahro

10. 12. 2019 - 08:11

@Mirko - grijesis druze moj i to na kvadrat. U CG su jedino Srbi podijeljeni i ugrozeni. spc je sve sem vjerska zajednica a Amfilohije nas je o jadu zabavio a da ne pominjem kako nas kiti kao naciju, komsije, kumove i prijatelje. Ali neka, istjerace se i ta prica. Jedva cekam da cujem kako i ko je sve upisivao, citao krao imovinu zarad SPC i koje je davao naloge za to.
Boban Bg

09. 12. 2019 - 19:09

Koji su ovo teletabisi. Ne donose crkve zakone niujednoj zemlji, kriptočetnici. One mogu biti konsultovane, ali ne mora nijedan njihov stav biti usvojen ukoliko je u neskladu sa modernim društvima! Treba li Vlada da konsultuje i kriminalce kad donose KZ? To je dobra volja vlade da čuje mišljenje crkava, ne obaveza. Svih 80 primjedbi SPC su neosnovane, većina u nesaglasju sa preporukama OEBS-a i Venecijanske komisije. Čuj nijesu vjerska organizacija no su akademija nauka?
Novi komentar