Slučaj Otašević

Savjet osudio postupak RTCG, tražiće odgovornost

Savjet Radio i Televizije Crne Gore RTCG osudio je, kako navode, neprofesionalni postupak RTCG-a da blagovremeno, bez oklijevanja, ne objave vijest o incidentu u tržnom centru Delta Siti o napadu na novinara Dnevnog lista Dan Vladimira Otaševića. Zbog toga će, ističu, zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste.

Objavljeno: 09. 12. 2019 - 14:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Savjet Radio i Televizije Crne Gore najoštrije osuđuje neprofesionalan postupak, RTCG da blagovremeno, bez oklijevanja, ne objave vijest o incident u Tržnom centru Delta, a koji se odnosi na napad na novinara lista Dan”, ističu u Savjetu.

Navode da Savjet, iz objektivnih razloga, nije bio u prilici da se sastane i da ranije javno saopšti svoj stav.

“Smatramo i da je važno da u ovakvim situacijama kreiramo i saopštavamo zajednički stav. Istog dana kada su drugi mediji objavili vijest a RTCG nije, predsjednik Savjeta zvanično je zatražio izjašnjenje menadžmenta”, kazali su iz Savjeta

Radi pune istine i u interesu javnosti, Savjet saopštava da su od samog saznanja o incidentu, apsolutno svi članovi Savjeta, u međusobnoj elektronskoj prepisci, izrazili ogorčenje zbog toga što RTCG nije na vrijeme objavio pomenutu informaciju.

“Savjet zaista ne razumije zašto uredništvo RTCG nije to učinilo. Nedopustivim kašnjenjem u emitovanju informacije, štoviše, napravili su štetu i po ko zna koji put protiv sebe okrenuli inače senzibilnu javnost na uređivačku politiku javnog medijskog servisa”, ističe se u saopštenju.

Takav postupak RTCG, dodaju, nanio je štetu i Savjetu koji od samog konstituisanja insistira na profesionalizmu.

“Ovim povodom Savjet podsjeća da je još prije tri mjeseca usvojio Principe razvoja RTCG koji sadrže i nekoliko principa i stavova o uređivačkoj politici, sa direktnim zahtjevom uredništvu da RTCG da ne može i ne smije zaobilaziti bilo kakve informacije od javnog interesa”, kazali su u RTCG-u.

Izričito su, navode, tražili da RTCG mora biti prva u objavljivanju svih informacija od interesa za javnost i da je nedopustiva bilo koja vrsta opstrukcije u tom smislu.

“Stoga, i nema potrebe da se Savjet uvijek posebno izjašnjava u ovakvim i sličnim situacijama. Savjet nema šta da doda svom ranije usvojenom stavu ni u vezi sa najnovijim incidentom. Stav Savjeta je da je neprihvatljivo bilo kakvo parcijalno političko dizajniranje informacija koje objavljuje RTCG”, kazali su oni.

Uredništva RTCG su se, navode, oglušila o pravila profesionalizma i stavove Savjeta.

“I da bude još gore, RTCG je u nastavku informisanja u vezi sa pomenutim incidentom u TC Delta, napravila nove greške, čak i na štetu sopstvenog dostojanstva. Da li se i u ovom slučaju čekalo na provjeru vjerodostojnosti? Ako da, da li je provjera bila uspješna? Ako ne, zašto niste konzistentni? Smatramo i da ovo nedolično i neadekvatno ponašanje mora prestati. Savjet je od početka pružio ruku pune, otvorene, saradnje menadžmentu RTCG. Ali to podrazumijeva i posebnu odgovornost i senzibilitet menadžmenta i uredništva. U tom smislu, Savjet će zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste”, navode u Savjetu.

Savjet staje i u odbranu RTCG od neumjesnih, čak, ostrašćenih, napada, pa i kleveta na račun javnog medijskog servisa, čega ima i ovih dana, ali neće svoj kredibilitet stavljati u službu neprofesionalizma i odluka koje nije donio.

“Članovi Savjeta smatraju da imaju obavezu da kritikuju sve propuste ali i da imaju obavezu da zaštite RTCG i zaposlene od zlonamjernih komentara. Podsjećamo da smo u potpunosti otvoreni za sve opravdane kritike koje su dobrodošle i koje ćemo koristiti za unaprijeđenje RTCG. Istovremeno, podsjećamo i da u RTCG ima mnogo profesionalaca i časnih pojedinaca koje, takođe, moramo štititi. Smatramo i da oni koji naprave nenamjerne profesionalne propuste nisu nečasni posebno je ne prihvatamo generalizacije. Naprotiv, podržavamo individualizaciju uspjeha i odgovornosti”, navode u RTCG-u.

Primarna uloga Savjeta je da se bavi ulogom javnog servisa, da se brine o njegovom programu i nije mu zadatak da se izjašnjava o svemu što se dešava na političko-medijskoj sceni Crne Gore.

“Naravno, ne treba ni isticati da se Savjet najodlučnije zauzima za potpuno poštovanje i zaštitu profesionalnog integriteta medija i novinara i u tom smislu osuđuje sve postupke koji su upereni protiv tih vrijednosti demokratskog društva i zaštite pojedinca”, zaključuju u Savjetu.

Komentari: 7

Zaletio se

09. 12. 2019 - 15:45

Savjet se zaletio. Oni i ne zaslužuju da budu u Savjetu. Pa neće Javni servis-RTCG objavljivati odmah - neprovjerene vijesti. Koliko je lažnih vijeti u "etru". Čak i sa "smrtovicama". Posebno kada je u pitanju tzv medij "Dan" i njegovi "novinari". To i nije medij no centra stranih službi za dezinformacije. Više je laži objavio do sada no slova koje ima u jednodnevnom izdanju. Taj "medij" je direktno u pripremi atmosfere za atentat na Đinđića. Đoko Orlandić
lolo

09. 12. 2019 - 15:50

Stvar je uradnika redakcije da prosudi da li treba nesto emitovat ili ne. Ovo sto se vidi i sto nam u nos guraju evo 3-4 dana ne zasluzuje vecu paznju. Jedan je dotaka stomakom drugoga, stvarno ?? Digne se hajka i i niko ne smije da pita a ko je da pravo ovome umisljenome novinaru da uopste snima ljude po Delti?? A ovo za savjet je sad pateticno nase pokazivanje demokraticnosti mimo svija standarda idobre prakse. Ovo se nekom interno sjednico lijepo pita uradnik zasto, recimo nije objavio snimak ili zasto je objavljeni snimak bio kraci. Ka nasa rabota, ovi iz savjeta vec gledaju nove pozicije i vagaju dje bi mogli i sa kim. Piiiiiiiiiiiiiii!!!!
bas ste mi lepi

09. 12. 2019 - 16:28

Ako su vec objavili onaj nebitni dio nijesu ni resto trebali osunetiti no da lijepo puste kompletan snimak . Ovako mozemo sumnjati u njihove postene namjerea nijesu uspjeli u svemu jer se necenzurisani snima ipak pojavio .
Žuga

09. 12. 2019 - 17:17

A zasto ih fotografise covjek koji se predstavio kao novinar a nema novinarsku iskaznicu ? Savjet o tome ni jednu jedinu rijec da kaze. Hoce li Becirovic tužiti covjeka koji ga progoni i fotografise i predstavlja se kao novinar a nema ni jedan jedini dokument. Osim " na časnu riječ". A zna se koliko novinari kod nas imaju časti. Ivanovic , Milka , Nikola , ona sa Vijesti sto se presamićuje , pa ona Korać sto uze pare zbog dusevnih bolova. Pa onaj iz one emisije " narod govori " sto uguši gosta dok gost ne izgovori ono sto on zeli da čuje. Uzas .. i sad samo treba ona Jokićka da pripaljuje Savjet CTV.
Tesla

09. 12. 2019 - 16:34

Kakav savjet? Jel se vi ovo sprdate nekome?
Digitalac

09. 12. 2019 - 16:41

Savjet stavom o neblagovremenom objavljivanju vijesti o INCIDENTU ,salje poruku da sve sto stigne u javni servis sto prije objaviti .Da su pozurili ne bi objavili INCIDENT nego NAPAD (koji je ,kako se pokazalo ,izazva paparaco )..Ovim stavom Savjet prepurucije da Rradio i tv cg budu korpa za nepuzdane i senzancionisticke DAN I "Vijesti"..Poslijeg ovog saopstenja ,licemjerno je od Savjeta kada isticu da ce braniti javni servis ...odbranite ga od sebe -Savjetnici ...
ŠTA IM BI?

09. 12. 2019 - 17:16

Nakon nezakonitih smjena i slobodno se može reći poslednjeg puča koji je DPS izveo smjenjujući iz Savjeta one koji su se protivili da RTCG nastavi biti isključivo partijsko glasilo njihove partije, ovo saopštenje predstavlja iznenadjenje i to zaogrnuto nevjericom.
Novi komentar