Objavio prusko-njemački diplomata i istoričar Fridrih von Ajhman

I Vladika Crne Gore je - αυτοκεφαλος (1858)

Prusko-njemački diplomata i istoričar Fridrih von Ajhman objavio je 1858. u Berlinu klasično djelo „Reforme Osmanskoga carstva: Sa posebnim osvrtom na odnos istočnih hrišćana prema turskoj vlasti”. Knjiga je doživjela brojna reizdanja.
Objavljeno: 09. 12. 2019 - 18:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ajhman (1826–1875) je na vrelu podataka za temu svoje knjige – od 1852. u Carigradu je sekretar pruskoga poslanstva (Legationssekretär), docnije ataše i ambasador.

Između ostaloga, povukao je znak jednakosti u statusima poglavarâ Arhiepiskopije Kipra i Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve.

U poglavlju „Grčka crkva i Patrijaršija u Carigradu“ objašnjava prošlost istočno-pravoslavnih crkava. Navodi da je Kiparska crkva od 431. autokefalna. Takav status joj je priznat na III Vaseljenskome saboru u Efesu.

Pod turskim pokroviteljstvom, piše Ajhman, Carigradska patrijaršija „ujedinila” je katedre Pećke (1766) i Ohridske arhiepiskopije (1767), što je „potvrđeno Sultanovim hatišerifom”.

Međutim, Kipar i Crna Gora su opstali kao autokefalne jurisdikcije. Na čelu te dvije crkve je autokefalni vladika – αυτοκεφαλος.

Ajhman piše:

„…takav nezavisan položaj uživa danas Arhiepiskop Kipra kao αυτοκεφαλος i Vladika Crne Gore koji svoje rukopoloženje dobija u Petrogradu”.

U originalu:

„…eine solche unabhängige Stellung behauptet noch heute der Erzbischof von Cypern als αυτοκεφαλος und der Vladika von Montenegro, der seine Investitur von der Synode in St. Petersburg erhält”.  

U produžetku njemački istoričar tačno uočava da se autokefalnost Crkve Crne Gore podudara sa njezinim definisanjem kao države, te progresom u odnosima sa Rusijom: „Crna Gora se od tada uspjela izvući ispod autoriteta Porte. Rusija je priznala ovu državu i Vladici isplaćuje rentu”. U fusnoti veli: „U posljednje vrijeme, najveće duhovno dostojanstvo u Crnoj Gori je odvojeno od svjetovne vlasti. Knjaz Danilo je jedini državni vladar”.

                                                                            ***

Objavljujem: naslovnicu i citat iz knjige „Die Reformen des osmanischen Reiches. Mit besonderer Berücksichtigung des Verhältnisses der Christen des Orients zur türkischen Herrschaft” (Berlin, 1858, str. 14)…

 

Komentari: 5

Matija

10. 12. 2019 - 00:41

Danas svako u CG zna da je crkva crnogorska bila sutokefalna, jedino" srbi po profesiji" se prave ludi. Tako ce biti dok god im prolazi finta- "sto agresivniji i sto bezocniji, a ko nam se suprostavi taj ugrozava srpstvo". I sto je najgore, to im prolazi.
Vitni Voren

10. 12. 2019 - 10:45

Ako, i pored svih ovih činjenica, koje nalaze potvrdu u stotinama knjiga istoricara religije, ne pomognu nasoj Vlasti da ZAKONSKI I DOSTOJANSTVENO VRATI CRNOGORCIMA HRAMOVE, nestace Crnogoraca vec u sljedecim generacijama, a onda i crnogorska drzava. I sto smo radili - nista! I za koga smo vratili drzavu??? Jesmo li se poklonili otimačima SVEGA NAŠEG I SVEGA CASNOG? Koje BREME DA OSTAVIMO NAŠOJ ĐECI? Ono sto smo KAO KUKAVICE OSTAVILI NA POLA PUTA!!!
DanaS

10. 12. 2019 - 10:53

Bravo, Vladimire, sine pedaka svojih hrabrih! Bravo za učvršcivanje vjere onima koji se bude SA CRNOM GOROM U SRCU, SA PEPELOM PREDAČKIM KAO AMANETOM! Bog blagoslovio tvoj trud i BORBU ZA PRAVDU I ISTINU!
S vjerom u Boga

11. 12. 2019 - 01:06

AUTOKEFALNA JE BILA, I KAO TAKVA NELEGALNO I SILOM UNISTENA I OPLJACKANA DO DANA DANAŠNJEGA!!! MALI VELIKI NAROD NIJE MOGAO NISTA UCINITI. NI STRADANJA NIJESU POMOGLA. ALI, OBNOVA DRŽAVE MORALA JE BITI GARANT VRAĆANJA SVEKOLIKOG DOSTOJANSTVA NASLJEDNOJ CPC. DUGUJEMO TO SVOJIM HRABRIM PRECIMA, I NE SMIJEMO OSTAVITI NAŠIM POTOMCIMA DA R JEŠAVAJU TO PITANJE. TO JE POSAO OVE GENERACIJE. BEZ ODLAGANJA!!!
Istina ima riječ! Slušajte!

12. 12. 2019 - 00:27

Autokefalna, nego što! Na prevaru i pod prisilom urnisana 1918. kao i cijela Crna Gora i hrabri narod Crnogorci! Ali - VRATICEMO JOJ HRAMOVE i DOSTOJANSTVO " DRZAVNE VJERE" PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA. Vakat je !
Novi komentar