Cijelog života glumio “kurvine sinove”

Legendarni Kirk Daglas slavi 103. rođendan

Godine 1996. doživio je moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi “Udar sreće”. Napisao je 10 knjiga autobiografskih zapisa. Taj udar je opisao kao “najgori pakao koji čovjek može proživjeti”.
Objavljeno: 09. 12. 2019 - 19:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Danas Kirk Daglas slavi 103. rođendan. Rođen je kao Isur Danielovič u Amsterdamu u državi Njujork. Roditelji su mu bili jevrejski imigranti iz Bjelorusije, a govorili su jidiš jezikom. Brat njegovog oca, koji je ranije emigrirao, koristio je prezime Demski, koje su prihvatili i Kirkovi roditelji.

Odrastao je kao Izi Demski, ali je zakonski promijenio ime u Kirk Daglas prije odlaska u mornaricu tokom Drugog svjetskog rata. Snimio je niz filmova sa poznatim glumačkim partnerima, a sam je izjavio da je cijeli život glumio “kurvine sinove”.

Godine 1996. doživio je moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi “Udar sreće”. Napisao je 10 knjiga autobiografskih zapisa.

Taj udar je opisao kao “najgori pakao koji čovjek može proživjeti”. Talenat za glumu naslijedio je i njegov sin Majkl Daglas koji je takođe na putu da postane jedna od filmskih legendi i koji je poput svog oca pokupio nevjerovatan šarm i markantnost.

Prema Američkom filmskom institutu, Daglas je na 17. mjestu na spisku najvećih muških filmskih legendi u istoriji američke kinematografije, te ujedno i najviše rangirani živi glumac na spisku.

Godine 1996. dobio je počasnog Oskara za "50 godina kreativne i moralne snage u filmskoj zajednici". 

Osvojio je i nagradu "Cecil B. DeMille" 1968. i niz drugih nagrada za svoj rad na filmu.
 

Komentari: 0

Novi komentar