Saopšteno nakon sjednice

Vlada daje 155 miliona eura za opstanak Montenegroerlajnsa

Vlada Crne Gore je usvojil Predlog zakona na osnovu koga planira da za opstanak Montenegroerlajsa opredijeli 155 miliona eura.
Objavljeno: 10. 12. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vlada daje 155 miliona eura za opstanak Montenegroerlajnsa
Gov.me

Predloženim zakonom, koji je Vlada u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne avio kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj.

U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova.

Radi osiguravanja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avioprevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za Državu, ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema državi Crnoj Gori i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za ove namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio kompanije, koja svojim poslovanjem utiče na ekonomski razvoj Crne Gore u cjelini.

U raspravi je istaknuto da crnogorska nacionalna avio kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura, da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika čime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu našu ekonomiju koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona eura.

Shodno tome eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju te brojnih direktnih negativnih posljedica među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima.

Sagledavajući alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa Vlada je zaključila da bi ovakav scenario bio izuzetno nepovoljan ne samo po nacionalnu avio kompaniju već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije koje su proteklih godina na sličan način konsolidovale svoje avio kompanije kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije.

Komentari: 4

Tiki

10. 12. 2019 - 10:16

Da mi ćemo da im plaćamo njihov javašluk i nesposobnost. Plate im ko u Americi, radnika 60% viška, a obični radnik nema ljeba da jede. Sram vas bilo.
A rashodi ??

10. 12. 2019 - 12:23

,U raspravi je istaknuto da crnogorska nacionalna avio kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura,,,, /A rashodi 100.MILIONA!/
60805

10. 12. 2019 - 16:04

Zna li se ko je kriv za stanje u MA, dokle ce narod da placa javasluk I nerad, izdavanje nekakvih garancija, razbacivanje novca poreskih obveznika beskrajno dugo. Plate sluzbenika I namjestenika sve manje I bezvrednije, jedva se prezivljava.
zoro zagarcanin

10. 12. 2019 - 19:45

Ne razumijem se i nijesam strucan,ali sebi postavljam logicno pitanje,zasto vlada ulaze tolike milione,a s'utra dajete koncesione ugovore ,a sto primaju direktori i upravni odbor 2-3 hijade eura,poromet putnika mnogo veci,bar tako kazu,kako moze bit gubitak,nesto ne stima,dokle cete pljackat ovaj nesrecni narod.DOOKLEEEE,sram VAS bilo
Novi komentar