Vlada predložila izmjene zakona o javnom redu i miru

Radulović: Ko ne poštuje simbole svoje države treba da ide kod psihijatra

Nepoštovanje državnih simbola himne, zastave i grba, objavljivanje putem oglasnih i reklamnih panoa neprimjerenih sadržaja biće kažnjeno od 500 do 15.000 eura, predviđeno je izmjenanama Zakona o javnom redu i miru.

Objavljeno: 10. 12. 2019 - 06:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izmjene Zakona o javnom redu i miru, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri, predviđaju da fizičko lice koje prilikom izvođenja državne himne, u slučajevima kada je to predviđeno propisima, sjedjenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način ne oda joj počast kazniće se novčanom kaznom od 700 do dvije hiljade eura.

Predlog tih izmjena utvrdila je Vlada 28. novembra.

Pravno lice koje na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, osim ako su istaknuti kao simboli pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu sa posebnim zakonom ili ako je to istaknuto prilikom održavanja sportske priredbe, kazniće se od 2.500 do 5.000 eura.

U posljednje vrijeme nepoštovanje državnih simbola bilo je posebno izraženo prilikom raznih manifestacija u

Budvi, a visoki funkcioner Socijaldemokrata Crne Gore iz ovog grada Žarko Radulović kaže da je u svakoj zemlji na svijetu postoji nepoštovanje simbola države.

“Dobro je što je Vlada predložila ove izmjene zakona, ali ja bih dodao jedan član koji bi predviđao da onaj koji ne poštuje zastavu, grb i himnu svoje zemlje mora da ode i kod psihijatra. Potpuno je nenormalno da neko ne poštuje simbole svoje države. Mogu da mu se ne sviđaju, ali se moraju poštovati”, kaže Radulović.

On smatra da oni koji ne poštuju simbole svoje države ne mogu da cijene ni sebe niti simbole neke druge države.

“Ne mogu reći da je uvijek u pitanju zla namjera, već da ima i ostrašćenosti koja te pojedince vodi u krajnost. A zbog ostrašćenosti su, a mi smo svi tome svjedoci, jer se to dešavalo i u našem okruženju, stradale i čitave nacije, a kamoli pojedinci. Oni imaju poriv da unište sve što nije po njihovoj volji i po njihovoj zamisli. Mnogi nijesu ni svjesni šta rade, zato, pored onih koji će sprovoditi ovaj zakon i za doktore u Crnoj Gori ima dosta posla”, kaže Radulović.

On zaključuje da još uvijek ima onih, a u ogromnoj su manjini, koji nijesu svjesni da je Crna Gora država koja ima svoje simbole i koje poštuje čitav svijet.

“Moraće i oni”, zaključuje Radulović.

U Crnoj Gori je od proglašenja nezavisnosti u nekoliko navrata dolazilo do drastičnih nepoštovanja državnih simbola, a to je naročito bilo izraženo neustajanjem prilikom intoniranja himne.

Posljednji takav slučaj je zabilježen u prilikom svječane sjednice povodom Dana opštine Budva, kada je himna skraćena na tridesetak sekundi i kada tokom njenog intoniranja nije ustao gornjogrbaljski paroh Miajlo Backović.

Crnogorska Vlada je zatražila da se izmjene Zakona o javnom redu i miru, zbog problema u praksi prilikom primjene važećeg zakona, donesu po skraćenom postupku.

Komentari: 19

Hajla & Lovčen

10. 12. 2019 - 07:11

Jako me raduje kada vidm i čujem da se pravoslavno stanovništvo vrača onom starom amanetu za CG ,sjećam se odlično A nije davno bilo kada su ovi isti BAJRAČILI VELIKO SRPSKIM ZASTAVAMA I SLIKAMA SLOBA MILOŠEVIĆA A SVE ZA ,,VELIKU SRBIJU ,, I SRPSTVO ,TADA IM JE CRNA GORA BILA ZADNJA R... NA SVIRALJI OVIM KOJI POSTADOŠE ZA RAD INTERESA ,,CRNOGORCI,,
kupicu ti kapu crnogorsku

10. 12. 2019 - 08:20

Vi sa Hajle ste najvisi Crnogorci dina mi . Sve je ovo ostalo do juce Slobovu sliku nosilo pa kad mu se pruzila sansa da krade pola bacili sliku a pola je jos nose .
Zaid

10. 12. 2019 - 07:12

Ja se nešto ne sjecam da su ovi danas iz vrha vlasti išli kod psihijatra kad su 90-ih pljuvali i progonili one koji su isticali današnje državne simbole
Anđa

10. 12. 2019 - 08:08

U "sridu"!
Rašo

10. 12. 2019 - 07:25

Ne kod psihijatra, već u zatvor i da se kao državni neprijatelj proćera iz države. A ako je državljanin Crne Gore poslati ga neđe na. śever da cuva ovce.
Hajla & Lovčen

10. 12. 2019 - 08:09

Upravo ste vi dole u PG i primorije do skoro vijorili VELIKOSRPSKIM BAJRACIMA I MAPAMA VELIKE SRBIJE ,, sjećamo se odlično vremena kada ste do skoro nosili slike SLOBA MILOŠEVIĆA vašeg ,,SVECA,, nije imalo :auta, kamijona, autobusa,kuće gde vam nije visila njegova slika i 4 ssss a nije falilo ni kokardi. Bojim se da se još niste izliječili od tog nacionalizma.
Тотo

10. 12. 2019 - 07:56

Ово је један од највећих црногорских интелектуалаца.
Тото

10. 12. 2019 - 08:27

Враћам се на овај текст да бих се опет уверио да је ово врхунски интелектуални домет црногорске политичке, културне и, уопште, јавне сцене. Оваквих кадрова, од ''Лијевих скретаља'' и обрачуна са Информбироом ви нисте имали. Доживели сте, од тог највишег узлета ваше националне идеје и тог враћања вашем националном етичком фундаменту, извесну регресију. И ето, повратили сте се. Ви звезданијег тренутка од овога нисте имали. Зато су вам посебно вредни овакви људи, интелектуалци и свесни национални делатници.
Slika i prilika

10. 12. 2019 - 09:16

Šta bi drugo mogao reći? Očekivan komentar od ovakvog kao ti. Spadaš u ovu grupu koje je Radulović pomenuo
Тото

10. 12. 2019 - 09:45

Шта би друго он могао да каже? Па ништа. То је тај врхунски домет о коме говорим.
Goga

10. 12. 2019 - 08:06

Dobar i tacan naslov, ako neka drzava napravi svoju zastavu i himnu to treba postovati, a znamo da ovi sto ne vole , na himnu i zastavu Srbije ustaju ,i željeli bi da se ista himna i zastava viore i kod nas.. Kulturan,normalan,civilizovan covjek poštuje , a ovi drekavci iz šume ne.
Vasojevic

10. 12. 2019 - 08:24

Represija će smo da osnazi one koji ne postuju smbole.Na silu se silom uzvraća.silom se ne moze nametnuti identitet drugome protivu njegove volje i osjećanja.Pogresan pristup, a to će vrijeme pokazati.
siki

10. 12. 2019 - 08:44

[email protected] a da je himna Srbije ustao bi,cudno???? Za ovakva necivilizovana ponasanja u normalnoj zemlji losije bi prosao.I dok je ovakva himna se mora postovati,
suvlasnik fantomskog vlasnika

10. 12. 2019 - 08:26

Sto bi neko postovao drzavu koja njega ne postuje nit mu zivjet da ? To je drzavaneke da je nazovemo "kvazi elite" njih 5% koji su uzurpirali sve resurse i zive ka kraljevi a ostalo gola bijeda . U svim drzavnim sluzbama gradjanin nista zavrsit ne moze da ga ne ponizavaju. Tako je i na granici i u "diplomackim sluzbama" i svuda . I sad bi trebalo da se klanjam zastavi i placem od srece na Himenu ?
joko

10. 12. 2019 - 09:15

Takvima ne treba davat mjesta u politici. Takvi su iyayivali ratove i genocide. Njima niu psihijatrija ne pomaže.
Ksenija Petrovic

10. 12. 2019 - 10:01

Druže Raduloviću vama izgleda da je dobro uhljebili ste se i ne vidite dalje od nosa Kažete ko ne poštuje simbole svoje države treba da ide kod psihijatra Normalno je da idu kod psihijatra ako misli da su ti simbol ispravni ,zato druže Radulovicu posjetite psihijatra
Katunjanin

10. 12. 2019 - 10:39

Raduloviću, u himni se nalaze riječi Sekule Drljevića koji je bio ss fašista. Niko od tvojih Radulovića nije bio fašista.Zašto baštiniš tradiciju i duh SS Sekule?Sjeti se koliko su muke i nevolje preživljeli tvoji najlbliži srodnici od fašista za vrijeme drugog sv. rata, posebno tvoja čestita baka u Kotoru.
Krstaš

10. 12. 2019 - 10:59

Sekula Drljević bijaše glavnokomandujući crnogorskih četnika od januara do maja 1945. Nijesi znao za to ?
Bojan

10. 12. 2019 - 12:11

A ko poštuje simbole države, nejasno s obzirom na šta, tome da se dodijeli IQ 87.
Novi komentar