Holandija se ne protivi proširenju Evropske unije

Premijer Holandije: Da bi otpočele pregovore države moraju biti spremne kao Crna Gora

Holandija se ne protivi proširenju Evropske unije, ali da bi zemlje otpočele pregovore, moraju da budu spremne za to, kao što je Crna Gora, rekao je za Pobjedu premijer Holandije Mark Rute.
Objavljeno: 10. 12. 2019 - 06:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na marginama NATO Samita koji je prošle nedjelje održan u Londonu, Mark Rute je u izjavi za Pobjedu ocijenio da Albanija trenutno nije spremna za otpočinjanje pregovora sa Briselom, dok je, kako navodi, Sjeverna Makedonija blizu tog cilja.

“Holandija nije protiv proširenja EU, ali zemlje trebaju da budu spremne kao Crna Gora, kada je otpočinjala pregovore. Ne vjerujemo da je Albanija spremna da u ovom trenutku započne razgovore sa EU, a što se tiče Sjeverne Makedonije, ona je bliža tom cilju”, rekao je Rute u Londonu.

Dodaje da pojedini nijesu željeli da proces pregovaranja Sjeverne Makedonije i Albanije sa Briselom bude razdvojen.

“Neki drugi to ne žele i zato smo na posljednjem Evropskom savjetu odlučili da ne napredujemo po pitanju otvaranja pregovora sa ovim državama”, rekao je Rute.

Savjet EU u oktobru nije donio odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je bio treći put u 16 mjeseci da se odluka odlaže, iako Evropska komisija smatra da su obje zemlje ispunile sve neophodne kriterij ume.

Većina zemalja članica EU je bila za otvaranje pristupnih pregovora, ali je Francuska blokirala odluku koja je morala da bude usvojena jednoglasno.

Na pitanje da li je 2025. godina zaista realan rok za ulazak neke od zemalja Zapadnog Balkana u EU, Rute je odgovorio da pristupanje EU do određenogdatuma nije cilj sam po sebi.

“Nemam pojma. I to nije cilj sam po sebi. Nemamo ništa protiv EU proširenja, ali se moramo postarati da se držimo pravila i da sve mora bid strogo i pošteno. To je oduvijek naša pozicija”, zaključio je Rute.

Holandija je donedavno bila u grupi sa Francuskom i nije dozvoljavala otvaranje pregovora ni sa Sjevernom Makedonijom, niti Albanijom, ali je na posljednjoj sjednici Savjeta EU nagoviješten malo drugačiji stav.

Tom prilikom, holandski ministar inostranih poslova Stef Blok, rekao je da bi njegova zemljapristalada da „zeleno svjetlo” samo za Sjevernu Makedoniju, kada ta država ispuni posljednji uslov.

Što se tiče Francuske, ona otvaranje pregovora između EU i Sjeverne Makedonije uslovljava usvajanjem nove metodologije u pregovaračkom procesu.

Pariški zvaničnici tvrde daje trenutni okvir predugačak i isuviše komplikovan, te da treba promijeniti pristup jer se aktuelni ne podudara sa realnom situacijom u zemljama koje pregovaraju.

Francuska, međutim, nije objavila konkretne informaciej što treba da obuhvati nova metodologija, a njeno zvanično predstavljanje se očekuje proljeće 2020. godine.

Nova metodologija bi trebalo da bude usvojena jednoglasnom odlukom zemalja članica EU, što bi značilo da bi u tom slučaju Sjeverna Makedonija i Albanija mogle da otvore pregovore najranije narednog ljeta.

Komentari: 1

lider medju liderima

10. 12. 2019 - 10:00

Sjetih se one price o tri sestre sa govornata manata koje je neko naucio da cute dok ih prosci povedu . Al kad djavo hoce ove dvije se odale i progovorile pred svatovima a treca im govori " Tutite netretnice kako ja tutim " E tako i montenigrija lijepa i evropska dok covjek ne dodje na granicu i udje u nju .
Novi komentar