Prijavljene ozbiljne kontraindikacije ukoliko se medikament uzima svakodnevno

Agencija za ljekove upozorila: Metotreksat dovodo do smrtnog ishoda

Agencija za ljekove i medicinska sredstva CALIMS izdala je upozorenje medicinskim radnicima koje se odnosi na primjenu lijeka „metotreksata“ u liječenju reumatoidnog artritisa, psorijaze i Kronove bolesti, u kojem se navodi da njegova svakodnevna upotreba može dovesti do smrtnog ishoda kod pacijenata.
Objavljeno: 10. 12. 2019 - 07:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Agencije se navodi da su prijavljene ozbiljne kontraindikacije ukoliko se taj medikament, koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova, uzima svakodnevno.

“Greške u doziranju sa ozbiljnim posledicama, uključujući smrtne ishode, prijavljene su kada je „metotreksat” namijenjen za primjenu jednom nedjeljno za li ječenje inflamatornih bolesti uziman svakodnevno”, naglasili su iz CALIMS-a.

“Metotreksat”, kako ističu, treba da propisuju samo ljekari sa stručnim znanjem o primjeni ljekova koji sadrže metotreksat.

-“Zdravstveni radnici koji propisuju ili izdaju lijek „metotreksat“ za liječenje inflamatornih bolesti treba da: obezbijede pacijentu potpuna i jasna uputstva o doziranju jednom nedjeljno; pažljivo provjere prilikom propisivanja svakog novog recepta/izdavanja lijeka da li je pacijent/razumio da se lijek mora koristiti jednom nedjeljno; odluče zajedno sa pacijentom/ njegovateljem kojeg dana u nedjelji će pacijent uzimati „metotreksat”; obavijeste pacijenta/njegovatelja o znakovima predoziranja i upute ih da bez odlaganja potraže medicinski savjet u slučaju sumnje da je došlo do predoziranja” naveli su u CALIMS-u.

Upozoravaju da je „metotreksat“ odobren u Evropskoj uniji i Crnoj Gori za dvije različite grupe indikacija, od kojih svaka ima svoj režim doziranja.

Tako, za liječenje karcinoma učestalost zavisi od režima i može biti potrebna svakodnevna primjena „metotreksata“.

S druge strane, za liječenje inflamatornih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, psorijazu i Kronovu bolest, doziranje „metotreksata” je jednom nedjeljno.

Komentari: 0

Novi komentar