Prošlost osumnjičenog Đukića otkriva neraskidive veze crnogorskog i srpskog podzemlja

Ko je osumnjičeni za ubistvo Klisića: Mijenjao prezime, hapšen zbog pokušaja ubistva...

Sumnjičenje Stefana Đukića (29) za ubistvo pripadnika barskog klana Jovana Klisića ove godine, ali i ranjavanje Velizara Gardaševića, još jednom je potvrdilo neraskidivu, isprepletanu vezu crnogorskog i srpskog podzemlja. To je posebno slučaj, kada se uzme u obzir da je osumjničeni Đukić, koji se trenutno nalazi u bjekstvu, već hapšen u Beogradu zbog planiranja likvidacije i pripada grupi bliskoj Luki Bojoviću.
Objavljeno: 10. 12. 2019 - 10:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ime Stefana Đukića možda ne znači mnogo javnosti, ali ako se uzme u obzir da je u međuvremenu promijenio prezime, te da se ranije zvao Stefan Mandić, osumnjičeni za ubistvo Klisića postaje nešto poznatiji, piše Blic.

On je 2015. godine uhapšen u Beogradu kao član kriminalne grupe koju je oformio Vladislav Šljivančanin iz Bara, a koja je za cilj imala likvidaciju. Policajci su plan ove grupe osujetili akcijom hapšenja u jednoj iznajmljenoj garaži u Beogradu, prilikom čega su pronašli automatsku pušku sa okvirom punim municije, dvije kutije sa municijom za automatsku pušku, garderobu za presvlačenje i kantu sa benzinom, kojim su natopili unutrašnjost vozila.

Ovi dokazi, karakteristični za izvršenje najtežih mafijaških ubistava bili su dovoljni da policija, kako je navela tada u saopštenju, uhapšene osumnjiči za planiranje izvršenja likvidacije u Beogradu.

Pored toga, u stanovima koji su koristili pronađeni su pištolj sa prigušivačem sa okvirom, dva rezervna okvira puna municije, i pištolj sa metkom u cijevi. Mandić (sada Đukić) uhapšen je u društvu sa Draganom Đokićem, Almirom Dragišićem i Vladislavom Šljivančaninom.

Suđenje četvorki završeno je presudom kojom su sva četvorica oslobođena optužbi da za udruživanje radi izvršenja krivičnih djela, a za koje im je prijetila višegodišnja zatvorska kazna.

Međutim, Mandić (odnosno Đukić) i Dragišić osuđeni su na 18, odnosno 11 mjeseci zbog nedozvoljenog držanja oružja. U pritvoru je zadržan samo Mandić, dok su ostali po izricanju presude, kako je "Blic" tada pisao, pušteni na slobodu. Ispostavilo se da je upravo Mandić na sebe preuzeo krivicu za pronađeno oružje.

U međuvremenu, isplivala je kriminalna karijera Šljivančanina, koji je bio označen i kao pucač Miroslava Mikija Kuraka, odbjeglog pripadnika nekadašnje DB, koji se kao izvršilac ubistva našao i u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

U godinama koje su uslijedile, po svemu sudeći, Đukić nije mirovao, pa se pod lupom istražitelja našao zbog rafala ispaljenih u Jovana Klisića i Velizara Gardaševića u Baru, 1. novembra ove godine. Kako mediji navode osumnjičeni Đukić je, koji se trenutno nalazi u bekstvu, blizak klanu Jovana Đurovića.

A Jovan Đurović, na istaknutu poziciju u klanu, stupio je nakon saobraćajne nesreće u kojoj je, pod sumnjivim okolnostima, nastradao njegov brat, Luka. Koliko je Luka bio važan igrač govori podatak da je u zenitu svoje kriminalne karijere barski klan bio vjerovatno najjači u Crnoj Gori. Tome doprinosi podatak i da su Luka Đurović i Luka Bojović bili izuzetno bliski prijatelji i saradnici, te da se Đurović smatrao Bojovićevim čovjekom za Crnu Goru.

Ne treba zaboraviti da je krajem oktobra ove godine u Amsterdamu pokušano ubistvo Jovana Đurovića dok je sjedio u jednoj piceriji. Prošao je "samo" sa povredama, jer se u trenutku kada se pucač ušetao u baštu lokala, vlasnik Goran Savić ispriječio ispred njega svojim tijelom i praktično ga spasio sigurne smrti. Savić je izdahnuo na licu mjesta, a Đurović se odmah nakon oporavka, nekoliko dana kasnije vratio u Crnu Goru.

"Prvi metak pogodio me je u stomak"

U pucnjavi u Baru za koju se Stefan Đukić sumnjiči, ranjen je Velizar Gardašević, koji je crnogorskim medijima do detalja opisao trenutak kada je na njih otvorena vatra. Prema njegovom svjedočenju, nisu bili stalni gosti tog restorana, već su samo povremeno svraćali, te da ga je prvi metak pogodio bočno u stomak, a nakon toga tri sljedeća u desnu stranu grudi i dva u desnu nogu. On je tada kazao da misli da je na njih pucala jedna osoba sa zadnjeg sjedišta automobila, kao i da nikada u životu sa Đukićem nije razmijenio riječi niti da je imao konflikt.

Taj Baranin ispričao je i da je policija od njega uzela izjavu dok je bio na bolničkom liječenju i da ga više niko ništa nije pitao o događaju u kojem mu je prijatelj ubijen, a on teško ranjen.

Komentari: 0

Novi komentar