SNP: Vjernici Mitropolije SPC ranjiva kategorija stanovništva

Socijalistička narodna partija je, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih pravasaopštila da je prva pomisao koja pada na pamet kada je riječ o Crnoj Gori jeste da naši građani nisu ravnopravni.
Objavljeno: 10. 12. 2019 - 11:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Da se i danas, u 21. vijeku dijelimo na „naše“ i „njihove“, odnosno one koji pripadaju i podržavaju vladajuće strukture i one koji to ne čine i zato osjećaju sav teret ugroženosti osnovnih prava.

Posebno su žene, djeca, starije osobe, osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije, ali poslednjih mjeseci i vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske, ranjive kategorije stanovništva o čijim pravima se mora povesti računa u narednom periodu", saopšteno je iz te partije.

Smatraju, kažu, kako mladi napuštaju Crnu Goru zbog toga što sve teže ovdje mogu dobiti posao.

"Danas je svima jasno da u Crnoj Gori ne možete dobiti zaposlenje u državnoj upravi, pa i u dobrom dijelu privatnog sektora ako niste podržavalac i glasač vlasti. Iz tog razloga sve veći broj naših mladih ljudi napušta državu u potrazi za poslom i krovom nad glavom", dodaje se u saopštenju.

Kažu kako smatraju da prava građanana pred pravosuđem neće biti zaštićena.

"Dok u Vrhovnom državnom tužilaštvu vlada haos, a Vesna Medenica troši treći mandat na čelu Vrhovnog suda, uprkos protivljenju javnosti i međunorodne zajednice, običan građanin može biti siguran jedino u to da njegova prava pred pravosuđem neće biti zaštićena. Koliko građani vjeruju crnogorskom pravosudnom sistemu najbolje govori činjenica da se ogroman broj njih za zaštitu svojih osnovnih prava obraća Evropskom sudu za ljudska prava", poručuju iz te partije.

O razlikama, kako kažu, u poštovanju prava i dostojanstva građana govori i afera „Stanovi“

"Ovih dana vlast najavljuje i obračun sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i njenim vjernicima, te stvaranje nove crkve, i na taj način planira da ugrozi još jedno osnovno ljudsko pravo – pravo na slobodu vjeroispovijesti", zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 13

LUKA P

10. 12. 2019 - 11:26

Kakav divan početak, razbi mi nostalgiju za minulim vremenima komitetskih saopštenja. Šalu na stranu. SNP se zalaže za veću ravnopravnost građana, iako svi znamo kako bi to izgledalo, da su oni, nedaj Bože, vlast.
Draško

10. 12. 2019 - 11:31

Čista laž minijaturne partije. Kako možete to reći, mislite da vam neko vjeruje? Čak i kao protivnike i neprijatelje CG niko vas ne ugrožava, a da je sreće bili bi manji od makova zrna.
Žuga

10. 12. 2019 - 12:33

Pa onda za njih organizovati Paravjernicke igre. Tamo mogu samo ugrozeni vjernici . A pod ugrozen vjernik podrazumjeva se vjernikova institucija mora da vrati sto je ukrala , da se moli svecima ubicama i koljacima , antisemitima, da kleci i ljubi ruke , pedofiloma , ratnim huskačima i svakojajoj olosi. Prema tome tu zaista jesu ugrozeni ali je nabolji nacin rijesavanja tog problema da takve institucije odu iz CG. Onda i vjernici nece vise biti ugroženi. Ili ce svoju ugrozenost rijesavati na nekom drugom mjestu.
danilo s.

10. 12. 2019 - 12:39

Ne vidim zašto je ugroženo pravo na slobodu vjeroispovijesti - jer niko ne zabranjuje ili ugrožava Pravoslavlje kao vjeroispovijest (religiju)u CG? Ovdje se radi ne o vjeri - već o dvije crkve (CPC & SPC) iste vjere. Zašto SNP, DF, i razni bečići – i, posebno, SPC - namjerno zamjenjuju teze, to je stvar njihove loše politike i intelektualnog nepoštenja (duhovnog nemorala). Po ovoj naopakoj logici samo su ugroženi vjernici SPC, a vjernici CPC uopšte nijesu ni važni? Njihovi dupli standardi samo dokazuju da oni uopšte i nema stanadarda. Tako da je sve ovo demagogija koja nema što da kaže, ali zato to kaže veoma bučno - i žučno.
Risto

10. 12. 2019 - 13:40

Problem ove stranke i ne samo ove je da politicki koncept iz predreferendumskog vremena nijesu promijenili. To zahtijeva i znanje i ideje i energiju, a sto bi se oni oko toga angazovali ako se poslanicka plata moze primati iskljucivo na pljuvanju vlasti i opstrukcijama. Srbija im daje podrsku jer kao veoma problematicna i neuspjesna drzava ona nema sto da ponudi da zajednicu sa njom ucini atraktivnom ovom narodu, a opsjednuta je da ima izlazak na more, pa joj sluze da Srbijance pravoslavi zivalj. SPC hoce teritorije, Srbija hoce teritorije, a ovi su nasi "petokolonasi" koje gle sprednje, debelo placamo da im u tome pomozu.
Petar

10. 12. 2019 - 12:47

"Ovih dana vlast najavljuje i obračun sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i njenim vjernicima, te stvaranje nove crkve, i na taj način planira da ugrozi još jedno osnovno ljudsko pravo – pravo na slobodu vjeroispovijesti", zaključuje se u saopštenju. A, mi, Crnogorci pravoslavne vjeroispovijesti, smo siročad u svojoj kući, a SPC domaćin iz inostranstva...
Rašo

10. 12. 2019 - 12:53

Jedina podjela u Crnoj Gori je podjela na one koji podržavaju državu i onih koji su ptotivu sopstvene države, to jest njene nezavisnosti.
!!!

10. 12. 2019 - 12:54

Sto jes,jes...Mnogi pijani vjernici SPC-a su se samoranjavali po ratista diljem bivse nam domovine.
L Dabanović

10. 12. 2019 - 13:46

O kakvoj srpskoj crkvi i njenim vjernicima pričate.Nema već 5 vjekova ni Srba ni srpskog naroda a kamoli srpske crkve i njenih istinskih vjernika.Taj vaš današnji 'srpski narod' je 15 pokoljenja/generacija Turska množila za svoju vojsku i sluge a raja/milet rađala.Pa i narod Crne Gore je nastao bijući se vjekovima za svoju slobodu protiv turske vojske koju su sačinjavali i predvodio porod raje/mileti-iz koje je i nastao ovaj vaš današnji narod otrcana Srbina i srpstva Srbije. Zbog poroda što je turska množila a raja/milet rađala nesta je srpski narod a nastao narod Crne Gore koji je ginuo protiv takvih za svoju slobodu i sebe ugradio u ime Crnogorca a Crnu Goru i pravoslavnu crkvu ugrasuio u imen-crnogorska država i CPC.Možete rovarit dok imamo ovakvu vlast koja stakvima druguje i dijeli Skupštinu i državu iz nekih njihovih ličnih interesa.Ali doćiće i dani pravde.A ako ne dođe pravda zanijeniće je istrage zlotvora našeg crnogorskog naroda i države.A crnogorski narod Evropi za primjer
milo radus

10. 12. 2019 - 14:52

Njima ni Svevišnji više ne može pomoći! Vjerujem da ih se većina ne umije niti prekrstiti !? A, trabunjaju o vjeri i vjernicima. No, suština im je i dalje - svim silama protiv svoje države, što je već slučaj za Dobrotu! Jer, ko ne voli svoju domovinu, ne vejrujem da cijeni i rodjenu mati !? ... BresQurac vala, dozlogrdili su sa kuknjavom o ugroženosti i Bogu i narodu!
TEMSI

10. 12. 2019 - 15:11

Sa ovakvom kuknjavom i lažima izgubili su sve teritorije, đe su kukumačili i zlo činjeli. Isto se dešava i u našoj državi i ako imadnemo kuražnu vlast, kao što su imale i naše komšije i mi bi se oslobodili ove napasti.
Sacuvaj nas vase ranjivosti

10. 12. 2019 - 18:42

Ranjivi su ko sto su bili velikosrbi u Bosni i Hevatskoj pa ostavili vise od 100000 mrtvih iza sebe
banjo

10. 12. 2019 - 21:30

Nema tu gospodo nikakvih podjela.To vi umišljate. Nema "naših" i "njihovih".Ovdje postoje samo Crna Gora i njeni građani. To što vi udarate galamu nema nikakvog značaja.Cijeli svijet je imao priliku da vas za proteklih 30 godina dobro upozna.Zato bez nepotrebne galame. Imate demokratiju koja garantuje sva prava, ali se više neće moći uživati prava,koja ste prije 100 godina stekli nasilnim putem i prevarama. Država Crna Gora je svetinja za sve nas, pa će morti biti i za vas,
Novi komentar