Na udaru američkog embarga trgovci oružjem iz Srbije

Američki Stejt department saopštio je sinoć da je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije pojedincima i kompanijama iz Evrope, Azije i Latinske Amerike koji su "počinili ozbiljne zloupotrebe ljudskih prava i korupciju".
Objavljeno: 10. 12. 2019 - 12:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na toj listi su i vlasnici pojedinih firmi za izvoz oružja iz Srbije, čime su potvrđena nezvanična saznanja Danasa iz diplomatskih krugovi da će se na udaru američkog embarga naći i dvadesetak kompanija iz Srbije. Kako se ističe u saopštenju, embargo je uveden 9. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, piše Blic.

Među državljanima Srbije protiv kojih će biti primjenjene sankcije nalazi se i Slobodan Tešić.

Kako se precizira, Tešić je decembra 2017. bio "jedan od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu i gotovo pola decenije se nalazio na listi UN za zabranu putovanja, zbog kršenja sankcija koje su UN uvele za izvoz oružja u Liberiju".

Nadležni u Americi utvrdili su da je Tešić "da bi osigurao ugovore o oružju sa različitim državama direktno ili indirektno obezbjeđivao mito i finansijsku podršku".

"Tešić je vodio potencijalne klijente na luksuzne odmore, plaćao njihovoj djeci obrazovanje u školama i na univerzitetima na Zapadu, te zaključivao ugovore koristeći mito", ističe se u saopštenju. U dokumentu se navodi da su četiri kompanije trenutno u vlasništvu Tešića ili pod njegovom kontrolom: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo Partizan Tech D.O.O. Beograd-Savski Venac (Partizan Tech), Technoglobal Systems D.O.O. Beograd (Technoglobal), Charso Limited, i Grawit Limited.

Između ostalog, napominje se da je "Tešić nastavio da se angažuje u trgovini oružjem i da djeluje kao tihi partner u kompanijama koje indirektno posjeduje i kontroliše", tako što “kontroliše mnoge, ako ne i sve dnevne aktivnosti firmi… a, potom se oslanja na saradnike od povjerenja, koji potpisuju ugovore i čija imena se nalaze na svim javnim dokumentima”.

Na spisku onih kojima su uvedene američke sankcije jeste i Goran Andrić, opisan kao "jedan od najbližih saradnika Tešića, koji je predstavljao Tešića prilikom različitih prodaja u inostranstvu, uključujući pregovore o poslovima u ime Tešića dok se Tešić nalazio na listi UN za zabranu putovanja”. Prema saznanjima nadležnih u SAD, kompanija Velcom Trade D.O.O. Beograd "nalazi se pod kontrolom ili u vlasništvu" Andrića.

Takođe, na udaru američkog embarga našao se Esad Kapidžić, direktor firme sa sjedištem u Kipru Finrost Limited (Finrost), označen i kao "direktor i predstavnik" kompanije Falcon Strategic Solutions D.O.O. (Falcon Strategic), sa sjedištem u Srbiji. Te kompanije, vjeruje se, "direktno ili indirektno rade za Tešića", uključujući angažovanje prilikom sklapanja ugovora sa "jednom vladom u Africi".

Sankcije su uvedene i Nebojši Šarencu, "izvršnom direktoru firmi Tehnoglobal i Partizan", za koga se navodi da je "Tešićev nećak i jedan od najbližih saradniika". Istovremeno, ističe se da Šarenac kontroliše kompaniju Melvale corporation D.O.O. Beograd, piše "Danas".

Poduži spisak

Na podužem spisku Američkog ministarstva finansija nalaze se i sljedeći građani Srbije: Zoran Petrović, izvršni direktor kompanije Partizan Tech, Nikola Brkić iz iste kompanije, Milan Subotić, vlasnik i izvršni direktor kompanije Vectura trans D.O.O, Želimir Petrović, vlasnik kompanije Araneks D.O.O, kao i Sreten Cvjetković, Ljubo Maričić

Komentari: 1

suzbijaju konkurenciju

11. 12. 2019 - 14:34

Amejika je broj 1 u izvozu igracaka smrti . Ovako po CG milicija hapsi ove sto prodaju drogu na gram a slepere pustaju .
Novi komentar